Překvapte ho: Sladké valentýnské recepty jednoduché na přípravu

foto archiv freepik

Svátek všech zamilovaných se blíží. Pokud zrovna nechcete kupovat svému drahému žádné dárky, nebo je naopak doplníte nějakou maličkostí, vyšperkujte jeho oblíbený dezert. Uvidíte, jak si Valentýna zamilujete!

Valentýn je příležitost potěšit svou milou nebo milého drobným dárkem, kyticí či dobrý jídlem. Jak se říká láska prochází žaludkem, a proto jsme připravili tipy na sladké recepty, které můžete upéct nejen na Valentýna,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Využili jsme naší Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Valašska, které se skvěle na pečení hodí,“ dodává Radka Benešová.

Jahodová srdíčka s Kysanou smetanou z Valašska

Ingredience:

Těsto

150 g hladké mouky
250 g cukru krystal
1/2 prášku do pečiva
5 vajec
5 polévkových lžic horké vody
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu

Krém

2 Kysané smetany z Valašska
1 Čerstvá smetana ke šlehání z Valašska (případně lze použít jinou)
cukr moučka dle chuti

Na ozdobení

jahody
2 želatiny

and

Postup

Na těsto si připravíme velký plech s vyšším okrajem, který vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Žloutky, cukr a horkou vodu ušleháme do pěny a pomalu přidáváme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílku si připravíme sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Pečeme cca. 10 minut. Piškot necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém následujícím způsobem.

Čerstvou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí ušleháme do tuha. Pomalu do ní vmícháme Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí a dochutíme cukrem. Krém natřeme na vychladlý piškot a dozdobím jahodami. Na závěr přelijeme želatinou, kterou jsme si připravili dle návodu. Necháme chladit do druhého dne a poté vykrajujeme formičkou srdíčka.

Srdíčkový chlebíček s Bílým jogurtem z Valašska

Ingredience

200 g Bílého jogurtu z Valašska
150 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
50 g bramborové moučky
160 g jemného krystalového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
1 dcl slunečnicového oleje
kakao
strouhaná citronová kůra
špetka soli 

Postup

Vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citrónovou kúrou vyšleháme do pěny. Jakmile máme pěnu hotovou, postupně přidáváme olej a Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nakonec přimícháme hladkou mouku, kterou jsme si smíchali s bramborovou moučkou a práškem do pečiva. Část těsta odebereme a dáme péct na malý plech, zbývající část obarvíme kakaem.

Po upečení a vychladnutí světlého těsta, vykrajujeme srdíčka. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Na dno nalijeme část tmavého těsta a do středu vkládáme vedle sebe vykrojená srdíčka, která pak opatrně zalijeme zbývajícím tmavým těstem.

Pečeme 45- 50 minut v troubě předem vyhřáté na 170°C. Prvních 40 minut troubu neotvíráme a pak špejlí zkusíme, jak je těsto propečené.

and

Valentýnské cupcakes

Ingredience:

3/4 hrnku Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
1 ks čokolády nasekané na kousky
1/2 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky soli
3/4 hrnku krupicového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 vejce 
1 lžička vanilkového extraktu 

Smetanový krém:

400 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
200 g smetany ke šlehání 40%
asi 4 lžíce cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

V míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Tuto směs odložíme stranou. Ve větší míse vyšleháme krupicový cukr, olej a vejce do pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimícháme mouku s kakaem a Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vyšleháme do hladka.

Do vzniklé hmoty přimícháme nasekané kousky čokolády. Rozdělte do připravených 12 košíčků a pečeme při 170 stupních 18 – 20 minut. Po upečení necháme cupcakes pár minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendáme na chladicí mřížku.

Kysanou smetanu z Valašska necháme v lednici přes noc vykapat v plátěné utěrce. Smetana se tak zbaví přebytečné vody a bude krásně hustá.  Šlehačku ušleháme společně s cukrem a vanilkovým extraktem do tuha. Kysanou smetanu lehce našleháme a opatrně po částech vmícháme ušlehanou šlehačku. Vznikne Vám krásně nadýchaný, přesto pevný krém. Podle chuti můžete přisladit, můžeme také dobarvit potravinářským barvivem. Zdobícím sáčkem pak stříkáme na muffiny. Můžeme dozdobit malinami, srdíčky.

and

Valentýnské cakepops

Suroviny:

na 25 ks kuliček: 
125 g hladké mouky
125 g cukru moučka
60 g másla
60 g Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 lžíce kakaa
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
1 lžíce octa + 1 lžička jedlé sody
máslo a hrubá mouka na vysypání
3 lžíce meruňkové marmelády

Na polevu:

bílou čokoládu

and

Nejprve si smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, kakao a špetku soli. Přidáme máslo, vejce a Bílý jogurt z Valašska . Nakonec přidáme ocet a sodu. Připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme a vysypeme hrubou mouku. Pečeme při 175 ° C cca 15 minut .

Hotový korpus nechat vychladnout, pak rozdrobíme na kousky. K těmto kouskům přidáme meruňkovou marmeládu a vše dobře promícháme. Z hmoty modelujeme 2cm kuličky, které dáme následně do mrazáku, aby se nám při namáčení do čokolády nerozpadaly. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Špejli namočíme  do čokolády a zapíchneme do kuličky (max do 2/3 kuličky). Kuličku obalíme v čokoládě, necháme okapat. Můžeme posypat barevným sypáním