Zároveň je důležité, abyste kontrolovali složení balených potravin a vyhýbali se rychlému občerstvení, kde konzumujete jednu sodíkovou bombu za druhou. Mnohem lepší je připravovat si jídlo doma a uplatnit při tom trošku kreativity. Velké množství receptů spoléhá na to, že sůl vylepší chuť. Potlačí hořkou chuť některých potravin a pomůže k tomu, aby byl výsledek vyvážený. Je však mnoho dalších přísad, které mají na jídlo úplně stejný efekt. Kromě toho mají mnohem příznivější vliv na zdraví než sůl. Rozhodně to nemusí dopadnout tak, jako ve známé pohádce, podle které se jídlo bez soli nedá jíst.
Zároveň je důležité, abyste kontrolovali složení balených potravin a vyhýbali se rychlému občerstvení, kde konzumujete jednu sodíkovou bombu za druhou. Mnohem lepší je připravovat si jídlo doma a uplatnit při tom trošku kreativity. Velké množství receptů spoléhá na to, že sůl vylepší chuť. Potlačí hořkou chuť některých potravin a pomůže k tomu, aby byl výsledek vyvážený. Je však mnoho dalších přísad, které mají na jídlo úplně stejný efekt. Kromě toho mají mnohem příznivější vliv na zdraví než sůl. Rozhodně to nemusí dopadnout tak, jako ve známé pohádce, podle které se jídlo bez soli nedá jíst.
Čím tedy nahradit sůl?
Petrželová nať
Možná máte pocit, že je to taková obyčejná bylinka. Je ovšem dostupná v každém ročním období a dokáže dodat skvělou svěží chuť každému pokrmu od polévek a omáček po vajíčka. Je také zdrojem důležitého vitaminu K. Pokud chcete, aby si zachovala co nejvíce chuti, nesekejte ji na drobno, ale ponechávejte větší kousky.
and
Zázvor
Zázvor je jedinečný tím, že je sladký a pikantní zároveň. Hodí se k rybě, kuřeti, vepřovému i hovězímu masu. Abyste chuťové vlastnosti zázvoru znásobili, kombinujte ho s česnekem. Také bude váš pokrm ještě zdravější. Jak zázvor, tak česnek mají protizánětlivé účinky a podporují
imunitu.
and
Bazalka
Čerstvá bazalka je skvělá na rajčatech (která lidé tak rádi solí), restované zelenině i na grilovaném mase či rybě. Nejlepší je syrová, proto je také velmi oblíbené italské bazalkové pesto. Pokud ji přidáváte do jídla během vaření, dávejte ji opravdu na poslední chvíli, aby neztratila chuť. Obsahuje také velké množství flavonoidů, které chrání buňky.
and
Rozmarýn
Tato bylinka má velmi silné, dřevité aroma, které se výborně hodí do omáček na těstoviny. Výborný je také k restované zelenině, spolu s olivovým olejem a česnekem. Je dobré vždy používat celé snítky. Na rozmarýnu je skvělé i to, že čerstvý vydrží v ledničce celé týdny. Je to také stará, osvědčená medicína na pálení žáhy a podporuje trávení.
and
Koriandrová nať
Velmi silné, exotické aroma koriandru si neoblíbí každý. Pokud je vám jeho chuť a vůně příjemná, používejte jej jako přísadu do asijských jídel. Nevydrží čerstvý dlouho, proto je dobré jej vždy kupovat čerstvý. Tato bylinka má skvělé antimikrobiální účinky a je účinná i proti salmonelóze.
and
Máta
Máta je výborná na špagety, kuskus, quinou a do salátů, protože dodává jídlu příjemnou čerstvou chuť. Můžeme ji snadno pěstovat doma v květináči i během zimních měsíců. Je skvělým zdrojem vitaminu C.
and
Skořice
Skořici máme spojenou spíše se sladkostmi. Lze ji však použít i jako méně tradiční koření na „slané“ pokrmy, například v kombinaci s mletými chilli papričkami a kakaem jako směs na kuře. (1 až 2 lžičky chilli, 1/2 lžičky skořice a 1 lžička kakaa vystačí na 6 středně velkých kuřecích prsíček). Skořice obsahuje protizánětlivé a antimikrobiální esenciální oleje, pomáhá zmírnit premenstruační syndrom a zabraňuje zvýšení hladiny krevního cukru po jídle.
and
Víno
Víno je skvělá přísada do omáček k masu, ale také když pijeme k jídlu sklenku vína, pomáhá nám vychutnat si lépe všechny chuti. Vařením se z vína ztratí většina alkoholu, takže není čeho se obávat, pokud z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete pít alkohol. A pokud vám v tom nic nebrání, jedna sklenka vína denně je zdravá.
and
Bylinkové směsi
Oregáno či rozmarýn v kombinaci s dvakrát větším množstvím petrželové natě jsou výborné na vajíčka či na brambory. Experimentujte s různými kombinacemi chutí a najděte si ty „svoje“. Bylinky mají příznivé účinky na zdraví, takže jejich kombinace je ještě znásobí.
and
Gremolata
Gremolata je tradiční italská kořenící směs. Připravíme ji ze strouhané kůry z 1 citrónu, 1/4 šálku posekané petrželové natě a 3 podrcených stroužků česneku. Je skvělá na chlebové placky, maso i do salátů. Můžete ji mít na stole místo slánky. Citrónová kůra obsahuje vápník a česnek důležité antioxidanty.
and
Vinný ocet
Kyselost octa pomáhá zvýraznit chuť pokrmu, takže není potřeba tolik solit. Vinné octy jsou různé, některé červené octy mají ovocnou chuť. Jiné víc připomínají víno nebo lesní plody. Ocet také snižuje chuť k jídlu a pomáhá při hubnutí.
and
Citrónová šťáva
Vyzkoušejte pokapat citrónovou šťávou vajíčka a grilované maso. Skvěle je dochutí a přirozenou chuť zvýrazní. A nemusíte se zastavit u citrónu, zkoušejte i další citrusy, jako je grapefruit nebo mandarinka. Kromě vitaminu C obsahuje citrón i další citrusy lemonin, který má protirakovinné účinky.
and
Hořčice
Skvělým doplňkem k mnoha pokrmům je hořčice, ať už běžná plnotučná, kremžská či jiné druhy. Je výborná k mořským plodům. Spolu s vodou, citrónovou šťávou a česnekem vytvoří omáčku vhodnou i k zelenině a masu. Některé kupované hořčice ovšem obsahují větší množství sodíku, proto je třeba obsah kontrolovat. Hořčice obsahuje stejné antioxidanty jako brokolice.
and
Chilli papričky
Pokud máte rádi pikantní, pálivou chuť, budou chilli papričky pro vás to pravé. Připravte si jednoduchou pastu: na olivovém oleji osmahnete česnek pokrájený na plátky, několik sušených chilli papriček a trochu mletého černého pepře. Až česnek zezlátne, vytvoříte v kuchyňském robotu pastu, kterou můžete uchovávat v ledničce. Přidat ji můžete opravdu k čemukoli, co budete chtít trošku víc okořenit.
and
Umami
Umami je japonský výraz, který by se dal přeložit jako chutný a je to název pro pátou lidskou chuť (vedle slané, sladké, kyselé a hořké). Tato chuť je způsobena přítomností kyseliny glutamové a jejích solí – glutamátů. Umělý glutamát sodný se do jídel přidává na zlepšení chuti, ale ve velkém množství může být nebezpečný. Přirozeně je v menším množství obsažený např. v rajčatech, česneku, špenátu a houbách. Přidáváním těchto přísad do jídla zvýšíte také jejich chutnost. Chuť umami pomáhá dříve dosáhnout pocitu nasycení.
Marinády bez soli
Koupené marinády obsahují velké množství sodíku. Můžete si však doma připravit marinádu přímo na míru z oblíbených bylinek a koření. Marinovat můžete jakékoli maso a jeho chuť bude mnohem výraznější. Zvláště vhodné je marinovat maso před grilováním, protože marináda zabraňuje vzniku rakovinotvorných látek.
and