FACESTARReceptyPEČEME SNADNO, RYCHLE, ALE CHUTNĚ – TŘI RECEPTY, KTERÝMI ROZHODNĚ OSLNÍTE

PEČEME SNADNO, RYCHLE, ALE CHUTNĚ – TŘI RECEPTY, KTERÝMI ROZHODNĚ OSLNÍTE

Kdo by nemiloval medovník, jeho příprava však rozhodně není ničím pro začátečníky a složitost receptu samozřejmě vyžaduje i náležitý čas. Pokud se ale i tak nechcete medové pochoutky vzdát, jsou medové řezy jasnou volbou. Jejich příprava vám zabere maximálně 30 minut, včetně pečení potom budete mít hotovo (i s úklidem) maximálně za hodinu.

1. MEDOVÉ ŘEZY

Kdo by nemiloval medovník, jeho příprava však rozhodně není ničím pro začátečníky a složitost receptu samozřejmě vyžaduje i náležitý čas. Pokud se ale i tak nechcete medové pochoutky vzdát, jsou medové řezy jasnou volbou. Jejich příprava vám zabere maximálně 30 minut, včetně pečení potom budete mít hotovo (i s úklidem) maximálně za hodinu.

Potřebovat budete:  250 g tekutého medu, 125 g rozpuštěného másla nebo margarínu, 2 vejce, 375 g hladké mouky, 1 balíček kypřicího prášku do perníku, 2 zarovnané PL prosátého kakaa, 100 g mletých lískových ořechů, 100 g mandlových plátků, 2 PL mléka, nastrouhanou kůru z 1 citrónu a případně 100 g rozinek

Postup: Nejprve v míse vyšlehejte šlehačem med s máslem a vejci, přidejte citronovou kůru, mouku s kypřícím práškem a kakaem, promíchejte a dále krátce šlehejte. Nakonec zlehka vmíchejte ořechy a rozinky. Hotové těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech, uhlaďte, potřete mlékem a posypte plátky mandlí. Pečte po dobu 20 minut na 180 stupňů.

Po vyjmutí z trouby ještě horký korpus potřete džemem (např. meruňkovým) a ozdobte čokoládovou polevou (využít můžete např. již předpřipravené polevy Dr. Oetker) a ořechy. Nechte v chladu ztuhnout a je hotovo!

and

2. BANÁNKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA SE ŠVESTKOVOU NÁPLNÍ

Rozhodli jsme se zbořit mýtus, že odpalované těsto je v gastronomii vyšším levelem. Ostatně, to poznáte sami, když se pustíte do přípravy následujícího receptu, který vám opět zabere maximálně hodinku.

Na odpalované těsto budete potřebovat: 125 ml vody, 50 g másla nebo margarínu, 80 g hladké mouky, špetku soli, 2 vejce

Postup: Vodu svařte v kastrůlku s máslem nebo margarínem, přidejte mouku se solí a směs vařečkou vymíchejte v hladké těsto (nemělo by se lepit). Jakmile budete mít hotovo, vložte těsto do mísy, přidejte vejce a vyšlehejte do hladka. Vzniklým těstem naplňte cukrářský sáček a stříkejte na plech pokrytý pečicím papírem do tvaru banánků o délce cca 8-10 cm. Před vložením do trouby posypte cukrem a plátky mandlí, pečte cca 20 minut na 180-200 stupňů (a během pečení rozhodně troubu neotevírejte). Po vyjmutí ještě teplé banánky podélně rozřízněte a nechte vychladnout.

Na náplň budete potřebovat: švestkový kompot (hmotnost po odkapání 385 g), 200 ml šťávy z kompotu, 30 g cukru, 1 balíček skořicového cukru, 1 balíček červeného dortového želé, 200 ml smetany ke šlehání, 1 balíček ztužovače (např. Smeta-fix Dr. Oetker).

Postup: Nechte odkapat švestky, ty si nakrájejte na menší kousky a odkapanou šťávu přelijte do hrnce a společně s cukrem, skořicovým cukrem a dortovým želé vše povařte cca 1 minutu. Odstavte, přidejte švestky a nechte vychladnout. Mezitím si vyšlehejte smetanu se ztužovačem. Nakonec na spodní díl banánku naneste švestkovou směs, ozdobte šlehačkou a přiklopte horním dílem. Hotové banánky uložte do chladu ztuhnout.

and

3. VÁNOČNÍ ČERVENÉ ČEPICE

I příprava tohoto receptu vám zabere minimum času, přibližně 30 minut, do zdobení navíc můžete klidně zapojit i nejmenší členy rodiny.

Na těsto budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 125 g cukru, 125 g změklého másla nebo margarínu, 1 vejce, 2 PL mléka, 1 zarovnanou KL perníkového koření, 1 balíček vanilkového cukru (nebo lépe PL cukru moučka, v němž máte vanilkový lusk), na špičku nože kypřicího prášku do pečiva

Postup: Do mísy nejprve dejte všechny sypké ingredience, potom přidejte máslo, vejce a mléko a rukama vypracujte v hladké těsto. To nechte při pokojové teplotě cca hodinu odležet. Poté na pomoučené pracovní ploše těsto vyválejte na obdélník, ten rozkrojte na 4 menší obdélníky a ty příčně rozkrojte na trojúhelníky. Trojúhelníky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a jejich spodní část přehněte jako lem, vrchní část potom tak, aby vypadaly jako čepice (viz obrázek). Pečte cca 10-12 minut na 160-180 stupňů, po vyjmutí z trouby nechte vychladnout.

Na zdobení budete potřebovat: 150 g moučkového cukru, 4 PL studené vody, 1 balíček červeného dortového želé a na ozdobu se bude perfektně hodit Zdobení 4 druhy bílé Dr.Oetker

Postup: Na ozdobení v misce smíchejte moučkový cukr s vodou, 2 PL odeberte stranou (aby hmota byla dostatečně hustá) a do zbytku polevy vmíchejte dort-želé. Čepice ozdobte polevou a bílým zdobením podle vlastní fantazie.

and

 

Související články