Patnáct receptů na zdravé Vánoce: Zkuste kávové, lískoořiškové nebo Oreo sušenky.

foto archiv Freepik

Dobré jídlo k Vánocům neodmyslitelně patří. Pokud se letos chcete vyhnout kilům navíc, zkuste naše tipy a osvědčené recepty. V nabídce klasického cukroví jsou zdravější dobroty vítanou změnou, kterou si zamilujete. Vánoce budou stejně dobré, pohodové, šťastné, zdravé a bez cukru.

Průměrný Čech totiž zkonzumuje každý rok téměř dvacet kilogramů cukru. To je dvakrát větší spotřeba, než kterou doporučuje WHO (Světová zdravotnická organizace). S ohledem na blížící se vánoční svátky je toto číslo více než alarmující. Cukr je právem nazýván novodobou drogou, která má nepříznivý vliv na zdraví a způsobuje mnoho civilizačních onemocnění jako je obezita, kardiovaskulární choroby, hypertenzi, zhoubné nádory související s obezitou nebo diabetes.

Proč si tedy letos neudělat takové cukroví, které je od toho klasického k nerozeznání a přitom zdravé?

LÍSKOOŘÍŠKOVÉ KULIČKY

Ingredience: BIOnuta lískooříšková čekanková, 1 lžíce čokoládové příchutě KetoMix, 1 lžička kakaa, lískové oříšky (celé i nasekané)

Postup: Všechny suroviny smíchejte a ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky. Do každé z nich zapracujte 1 celý lískový oříšek. Hotové kuličky pak obalte v nasekaných oříšcích a podávejte.

ČOKOLÁDOVO-KOKOSOVÉ ČTVEREČKY

Ingredience: 125 g kokosového másla, 1 lžička čokoládové příchutě KetoMix, 2 lžičky kakaa, 100 g kokosového oleje, čekankový sirup podle chuti

Postup: Nejprve rozpusťte kokosový olej. Přidejte kakao, čokoládovou příchuť a čekankový sirup a míchejte dohladka. Připravte si formičky na čokoládové bonbony (můžete použít i tvořítko na led), nalijte polovinu čokoládové směsi a uložte na chvíli do mrazáku. Jakmile čokoláda ztuhne, přidejte kokosové máslo (pokud je příliš tuhé, povolte jej zahřátím) a zalijte zbytkem čokoládové směsi. Poté formu opět uložte do mrazáku, dokud vše neztuhne.

BANÁNOVÉ KULIČKY

Ingredience: 100 g kokosového másla, 2 lžičky banánové příchuti KetoMix, kokos na obalení

Postup: Smíchejte kokosové máslo a banánovou příchuť. Vytvarujte kuličky a hned obalujte v kokosu. Nechte ztuhnout v lednici.

JAHODOVO – KOKOSOVÉ ČTVEREČKY

Ingredience: 250 g kokosu, 2 lžičky jahodové příchuti KetoMix, 80 g kokosového oleje, Čekankový sirup dle chuti

Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Vzniklou směs nalijte na menší plech a dejte ztuhnout do lednice. Poté nakrájejte na malé čtverečky.

BURÁKOVÉ MLSKY

Ingredience: 120 g kokosové mouky, 2 lžičky vanilkové příchutě KetoMix, 2 balení
Čekanko-arašídového krému, čokoláda bez cukru

Postup: Teplem povolený čekanko-arašídový krém smíchejte s vanilkovou příchutí a kokosovou moukou. Vypracujte tužší těsto a z něj pak vytvořte kuličky.   Vložte je na plech a zmáčkněte do tvaru kulaté sušenky. Vše vložte do mrazáku, dokud neztuhnou. Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, namočte každou sušenku a nechte je ztuhnout v lednici.

SNĚHOVÉ PLACIČKY

Ingredience: 300 g kokosu, 80 ml kokosového mléka, 2 lžičky vanilkové příchutě KetoMix

Postup: V kuchyňském robotu rozmixujte kokos a vanilkovou příchuť do hladké konzistence. Přidejte kokosové mléko a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí. Mokrýma rukama vytvořte kuličky, které na tácu vytvarujte do placiček. Poprašte kokosem a vložte do lednice.

SNĚHOVÉ PLACIČKY S ČOKOLÁDOU

Ingredience: 300 g kokosu, 3 lžíce kakaa, 2 lžičky čokoládové příchuti KetoMix, 4 lžíce kokosového krému

Postup: V kuchyňském mixéru rozmixujte kokos, kakao a čokoládovou příchuť do hladké konzistence. Přidejte kokosový krém a mixujte, dokud se vše nespojí. Mokrýma rukama vytvořte kuličky, které na plechu vytvarujte do placiček. Poprašte kokosem a uložte do lednice.

KÁVOVÉ KOPEČKY

Ingredience: 4 bílky, 100 g kokosové mouky (rozemleté mandle, ořechy), 2 lžičky kávové příchuti KetoMix

Postup: Bílky vyšlehejte spolu s kávovou příchutí do tuhé pěny a postupně přimíchávejte kokosovou mouku (rozemleté mandle nebo ořechy). Na plech vyložený pečícím papírem tvořte menší kopečky. Ty pak vložte na 10 minut do trouby a pečte při 160°C.

KOKOSKY

Ingredience: 4 bílky, 150 g kokosu, 2 lžičky kokosové příchutě KetoMix

Postup: Bílky vyšlehejte do tuhé pěny a postupně přimíchávejte kokos s kokosovou příchutí. Na plech vyložený pečícím papírem ukládejte malé kokosky. Pečte v troubě při 150°C asi 10 minut.

CITRONOVÉ BOCHÁNKY

Ingredience na těsto: 55 g bílého jogurtu, 55 g másla, čekankový sirup podle chuti, 1 vejce, 180 g mandlové mouky, 2 lžičky vanilkové příchuti KetoMix, šťáva a kůra z 1 citronu

Ingredience na polevu: citronová kůra, šťáva z 1 citronu a 20 g vanilkové příchutě KetoMix

Postup: Vyšlehejte změklé máslo, jogurt, citronovou šťávu a kůru. Do směsi zapracujte vejce a přidejte mandlovou mouku s vanilkovou příchutí. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice. Vytvarujte malé bochánky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě při 180°C asi 10 až 15 minut dokud vršky nebudou lehce zlatavé. Na polevu smíchejte uvedené ingredience a po úplném vychladnutí bochánky jí pocákejte.

VÁNOČNÍ SUŠENKY

Ingredience: 40 g másla, 1 odměrka koktejlu, 1 odměrka houstiček,
1 lžička vanilkové příchuti KetoMix, 1 bílek, špetka skořice, mletého hřebíčku a zázvoru

Postup: Všechny ingredience smíchejte a vypracujte těsto. Vyválejte a vykrojte sušenky. Ty pak sušte v troubě při 100°C asi 30 minut.

MANDLOVÉ DORTÍČKY

Ingredience: 100 g mandlové mouky, 80 g jemně sekaných mandlí,
2 lžičky vanilkové příchuti KetoMix, 7 vajec, čokoláda bez cukru, mandle na ozdobu

Postup: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Opatrně po částech vmíchejte mouku, mandle, vaječné žloutky a vanilkovou příchuť. Vzniklé těsto nalijte na plech a pečte při 180°C asi 10 minut. Z vychladlého korpusu vykrajujte kolečka, která namáčejte v rozpuštěné čokoládě a ozdobte mandlí.

MANDLOVÉ ČEPICE

Ingredience: ořezky z mandlových dortíčků, máslo pokojové teploty, čokoláda, kokos nebo nasekané oříšky

Postup: Ořezky umixujte dohladka. Přidejte máslo – takové množství, aby hmota držela pohromadě. Tvořte kopečky, které namáčejte v čokoládě a kokosu nebo sekaných oříšcích.

OREO SUŠENKY

Ingredience na těsto: 230 g mandlové mouky, 4 lžíce kakaa, 1 lžíce prášku do pečiva, 2 lžičky kokosové příchutě KetoMix, špetka soli, 125 g másla,
1 vejce, vanilkový extrakt

Ingredience na náplň: 100 g sýra, 2 lžíce másla, 1 lžička vanilkové příchutě KetoMix

Postup: Smíchejte všechny suché ingredience. Máslo vyšlehejte do pěny a přidejte vejce a vanilkový extrakt. Po částech zamíchejte suchou směs. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a uložte asi na 15 minut do lednice. Za pomoci pečícího papíru vyválejte placku a vykrajujte stejná kolečka. Pokračujte, dokud nezpracujete celé těsto. Pečte při 180°C asi 10 minut. Před slepováním náplní, kterou vytvoříte smícháním uvedených ingrediencí, nechte úplně vychladnout.

ČOKOLÁDOVÉ BONBÓNY S OŘÍŠKY

Ingredience: 50 g kakaového másla, 100 g mandlového másla, 3 lžičky čokoládové příchutě KetoMix,
2 lžičky kakaa, 60 g nasekaných ořechů

Postup: Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo. Postupně přidejte všechny ostatní suroviny a dobře rozmíchejte. Získáte hladkou směs s oříšky. Směs vložte do formy na čokoládové bonbony a nechte ztuhnout v lednici. Po dvou hodinách můžete servírovat.

Další recepty a informace najdete na www.ketomix.cz.