FACESTARReceptyPÁROVÁNÍ ČOKOLÁDY S VÍNEM? TO NENÍ SCI-FI! VYZKOUŠEJTE CHUŤOVÉ KOMBINACE, KTERÉ VÁS...

PÁROVÁNÍ ČOKOLÁDY S VÍNEM? TO NENÍ SCI-FI! VYZKOUŠEJTE CHUŤOVÉ KOMBINACE, KTERÉ VÁS OHROMÍ!

Čokoláda je charakteristická díky své intenzivní chuti. Je zároveň sladká i hořká a skrývá v sobě i kyselé a ovocné tóny, díky kterým s některými víny tvoří naprosto božskou kombinaci. Kdo toto spojení jednou ochutná, musí je zkusit znovu. Důležité je dodržet nejdůležitější pravidlo párování vína s jakýmkoli jídlem – jídlo, tedy ani čokoláda by neměla být sladší než víno. Víno by vám pak chutnalo příliš hořce. Čokoláda musí být opravdu kvalitní.

Čokoláda je charakteristická díky své intenzivní chuti. Je zároveň sladká i hořká a skrývá v sobě i kyselé a ovocné tóny, díky kterým s některými víny tvoří naprosto božskou kombinaci. Kdo toto spojení jednou ochutná, musí je zkusit znovu. Důležité je dodržet nejdůležitější pravidlo párování vína s jakýmkoli jídlem – jídlo, tedy ani čokoláda by neměla být sladší než víno. Víno by vám pak chutnalo příliš hořce. Čokoláda musí být opravdu kvalitní.

Odpovídat by měly i barvy. Obecně platí, že čím tmavší čokoláda, tím tmavší víno bychom k ní měli zvolit. K hořké čokoládě červená vína – intenzivní chuť hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa se krásně snoubí s plnou chutí vína s vyšším obsahem tříslovin. Vhodné jsou odrůdy Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Pokud máte raději mléčnou čokoládu, vyzkoušejte k ní lehčí vína, jako je Sauvignon Blanc, Chardonnay, ale také portské víno. Bílá čokoláda pak půjde do páru s ledovými či slámovými víny, s německými Rieslingy či šumivými víny Demi Sec. Ke sladším mléčným čokoládám můžete vyzkoušet také celou řadu sladších dezertních vín.

and

and

Chcete-li ochutnat více druhů vína a čokolády, začněte od nejlehčích a nejsvětlejších a postupujte k tmavším a hořkým čokoládám a červeným vínům. Rozhodně se nebojte experimentovat a najděte svou vlastní kombinaci chutí.

Jak postupovat při ochutnávání

Nejprve nechte v ústech rozpustit kousek čokolády a vychutnejte naplno všechny chuťové odstíny, které v sobě skrývá. Pak si pomalu vychutnejte doušek vína. Budete překvapeni, jaké chutě takto objevíte.

and

Víno a čokoládové dezerty

Chuťově bohaté a opravdu sladké čokoládové dezerty párujte podle první zásady – se sladkými dezertními víny. Bude se k nim hodit portské nebo například moldavské dezertní víno Kagor.

TIP! Víno a čokoláda v kombinaci s dalšími pokrmy

Jste odvážní? V našich zeměpisných šířkách nemá kombinace čokolády se slanými pokrmy tradici, avšak pokud rádi experimentujete, určitě takové kombinace vyzkoušejte. Například v mexické kuchyni najdete steak s omáčkou, do které se čokoláda přidává. K takovému pokrmu se hodí robustní červená vína.

Na tuto omáčku budete potřebovat:

1 lžíci sezamových semínek
1 šálek rajčatové salsy
1/2 šálku kuřecího vývaru
1/3 šálku hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa (alespoň 60 %)
2 lžíce rozinek
Špetku skořice
Špetku strouhaného muškátového oříšku
Sůl a čerstvě namletý pepř

and

Postup přípravy:

Ve středním kastrůlku opražíme sezamová semínka, přidáme salsu, vývar, čokoládu, rozinky, skořici a muškátový oříšek. Na středním plameni necháme za stálého míchání čokoládu rozpustit (asi 4 minuty). Pak omáčku vlijeme do mixéru a rozmixujeme. Ochutíme ji solí a pepřem a vlijeme zpět do kastrůlku. Omáčkou pak potíráme steaky, necháme je odležet asi hodinu při pokojové teplotě, pak je dochutíme pepřem a solí a grilujeme. Do zbylé omáčky přidáme 2 lžíce másla a necháme rozpustit. Omáčku podáváme ke steakům.

 

Související články