FACESTARReceptyOZDOBTE VALENTÝNSKÁ SRDCE! MÁME PRO VÁS NĚKOLIK TRADIČNÍCH I NETRADIČNÍCH NÁPADŮ

OZDOBTE VALENTÝNSKÁ SRDCE! MÁME PRO VÁS NĚKOLIK TRADIČNÍCH I NETRADIČNÍCH NÁPADŮ

Svátek svatého Valentýna je jednou z příležitostí, jak říci druhému, že ho máme rádi. Nenechte se odradit řečmi, že nám 14. únor jako svátek lásky není blízký, protože láska světem hýbe stále a vždycky se najde dost dobrých důvodů, proč to druhému říci – třeba drobným dárkem ve tvaru srdce.

Svátek svatého Valentýna je jednou z příležitostí, jak říci druhému, že ho máme rádi. Nenechte se odradit řečmi, že nám 14. únor jako svátek lásky není blízký, protože láska světem hýbe stále a vždycky se najde dost dobrých důvodů, proč to druhému říci – třeba drobným dárkem ve tvaru srdce.

Ozdobené sušenky

Sušenky ve tvaru srdce můžeme upéci z jakéhokoli oblíbeného těsta a vykrájet vykrajovátky. Zdobit je pak můžeme efektní červenou polevou nebo kombinacemi červené, bílé a tmavě hnědé či dokonce černé.

Na polevu budeme kromě běžných ingrediencí potřebovat prášek ze sušených vaječných bílků, který zakoupíme v obchodech i v e-shopech s cukrářskými potřebami. Tento prášek dodá polevě mnohem větší pevnost. Mandlový extrakt (pro chuť a vůni) a kukuřičný sirup (pro lesk) můžeme, ale nemusíme přidat.

Ingredience:

4 lžíce sušených vaječných bílků
4 šálky moučkového cukru
Necelá 1/2 šálku vody
1/4 lžičky mandlového extraktu (můžeme vynechat)
Potravinářská barviva
1/2 až 1 lžička kukuřičného sirupu (můžeme vynechat)

Všechny ingredience rozmícháme v misce elektrickým šlehačem (asi 3 minuty), pak provedeme test nožem – do polevy uděláme nožem rýhu. Jestliže se rýha zaplní dříve než po 5 sekundách, ještě chvíli šleháme. Jestliže rýha v polevě zůstane déle než 10 sekund, přidáme trošku vody. Polevu pak rozdělíme do jednotlivých mističek podle přidaných barviv a naplníme ji do cukrářských sáčků nebo zdobiček. Nejprve na sušenky naneseme základní vrstvu polevy (např. červenou) a necháme ji zaschnout. Pak teprve zdobíme dál.

andladolcivita.blogspot.cz

Jestliže chceme vytvořit mramorovaný vzor, nenecháváme základní polevu zaschnout, ale naneseme na ni proužky jiné barvy a trošku sušenkou zatřeseme (pouze vodorovně, necháme ji ležet na pracovní ploše). Mramorování pak tvoříme párátkem kolmo k proužkům.

Slepovaná srdíčka

Sušenky můžeme k sobě slepovat marmeládou, čokoládovým nebo jiným krémem. Krásná jsou linecká srdíčka s červenou marmeládou uprostřed, ale neméně krásně vypadají i plné tvary.  Při zdobení klasického lineckého cukroví je důležité vrchní srdíčka s otvorem nejprve posypat cukrem a až potom přilepit na spodní srdíčko s marmeládou. Marmeláda tak zůstane čistá a lesklá.

andflickr.com/Nook & Pantry

Čajová srdíčka

Chcete vytvořit něco netradičního? V asijských prodejnách seženete prázdné sáčky na čaj, ze kterých vyrobíte vlastní čajové sáčky. Podle šablony obkreslíte tvar srdce na sáček a vyšijete jej jehlou a nití. Část necháte volnou, aby bylo možné dovnitř nasypat čaj. Jakmile bude čaj uvnitř, otvor zašijete a srdíčko kolem okrajů vystřihnete a naplníte oblíbeným sypaným čajem. Nakonec k sáčku přišijete šňůrku s červeným srdíčkem jako dekorací.

andherimajination.blogspot.ca

Dort ve tvaru srdce

Vytvořit dort ve tvaru srdce, to už chce trochu cukrářského umění. Pokud nemáte srdcovou dortovou formu, lze to udělat i jinak, a to ze čtverce a rozpůleného kruhu. Jednotlivé poloviny kruhu přidáte ke dvěma stranám čtverce a budete mít srdce. 

andbetterrecipes.com

Korpus pak můžete rozříznout a naplnit krémem či jinou náplní a ozdobit krémem s trochou červeného potravinářského barviva a cukrovým sypáním.

Také můžete pořídit již hotový dort, např. Fraisier z piškotového těsta s vanilkovým krémem a čerstvými jahodami z francouzského pekařství Paul. Dort je pokrytý kvalitním marcipánem, který může být v červené, nebo bílé barvě, záleží na Vašem vkusu. V tomto pekařství pořídíte také briošku Tropéziénne – oblíbený zákusek Brigitte Bardot, tentokrát v limitované valentýnské edici ve tvaru srdce. Určitě nezklamou ani tradiční francouzské makronky, které můžete pro tuto zvláštní příležitost také do tvaru srdce poskládat.and

Související články