OSLAVTE SVÁTEK ZAMILOVANÝCH STYLOVĚ A ZDRAVĚ! PŘINÁŠÍME VÁM NĚKOLIK RECEPTŮ, TIPŮ A NÁPADŮ

Zdravá a chutná večeře

Zdravá a chutná večeře

Láska prochází žaludkem a to platí i na Valentýna. Ať už budete večeřet v restauraci, nebo doma, menu by mělo být neobyčejné, a přitom lehké. Těžká večeře může romantickou náladu úplně pohřbít. A protože si chcete společný čas co nejvíc užít, a ne se přejíst a potom usnout, zaměřte se na kvalitu, nikoli na kvantitu.

Výborná valentýnská večeře může být steak z lososa. Není složité ho připravit. Zkuste to podle následujícího receptu.

Steak z lososa se zeleným pepřem

Na dvě porce potřebujete:
2 100 až 150g filety z lososa
Sůl
Olej na smažení
2 lžičky másla
2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky nakládaného zeleného pepře

Osolené filety z lososa osmažíme na mírném ohni na oleji (celkem 4 až 7 minut), v polovině opatrně otočíme. Zlelený pepř rozdrtíme plochou stranou nože. Lososa rozdělíme na 2 talíře a na stejnou pánev přidáme citronovou šťávu a máslo, zelený pepř a špetku soli. Necháme rozpustit máslo, promícháme a přelijeme přes obě porce lososa.

Lehký salát pro zamilované

Dopřejte si zdravý a lehký zeleninový salát plný skvělých chutí. Budete mít po celý večer výbornou náladu. Salát může také zamilovaně vypadat. Zkuste vyrobit srdíčka z kozího sýra a červené řepy.

Na salát pro dva budete potřebovat:
150 g kozího sýra
1/2 šálku strouhané čerstvé červené řepy
Sůl a pepř
Hrst listové zeleniny (ledový salát, čekanku či jiné druhy salátů)
Okurku pokrájenou na tenké plátky
Pokrájené zelené olivy
Hrubě posekané pistáciové oříšky
Citron a olivový olej na zálivku

Postup přípravy srdíček a salátu:
V menší misce promícháme kozí sýr se strouhanou červenou řepou. Přidáme sůl a pepř a mícháme, až sýr dostane růžovou barvu a kousky řepy jsou v něm rovnoměrně rozmíchány. Směs bude možná trošku drobivá, ale to je v pořádku. Přeneseme ji na pečicí papír, přikryjeme druhou vrstvou pečicího papíru a rozválíme na 1 cm silný plát. Vložíme jen na 30 minut do mrazáku, by se srdíčka lépe vykrajovala. Mezi tím připravíme salát, z citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře připravíme zálivku. Salát dobře promícháme. Sýr vyjmeme z mrazáku, odstraníme vrchní vrstvu pečicího papíru a vykrajovátkem vykrajujeme srdíčka. Před každým vykrojením vykrajovátko na chvilku ponoříme do teplé vody. Srdíčka můžeme ještě posypat hrubou solí a ozdobit jimi salát.

Trocha čokolády neuškodí

Čokoláda k Valentýnu patří a bylo by škoda si nedopřát trochu báječné čokoládové chuti. Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa potěší chuťové pohárky a k ní přidáme sušené goji – plody kustovnice čínské, která má mnoho léčivých účinků a také působí jako přírodní afrodiziakum.

Valentinské čokoládové košíčky

Potřebujeme:
300 g tmavé čokolády pokrájené na kousky
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/8 lžičky mleté skořice
Špetku jemné mořské soli
1/3 šálku goji

Postup přípravy:
Čokoládu spolu se skořicí a vanilkou rozehřejeme ve vodní lázni a naplníme jí silikonové formičky na košíčky. Snažíme se pracovat rychle, aby čokoláda nezačala příliš brzy tuhnout.Každý košíček posypeme sušenými plody kustovnice a můžeme přidat hrubě namletou mořskou sůl.

 

Ovocné potěšení

Také můžete vykrájet srdíčka z dužiny melounu a stylově je propíchnout šípem lásky. Ten vytvoříte z dlouhého párátka se špičkou vykrojenou z pomeranče na jednom konci a půlměsíčkem na druhém konci.

Po večeři si dopřejte krátkou procházku

Krátká večerní procházka je rozhodně zdravý způsob, jak slavit Valentýna. po procházce si můžete otevřít třeba láhev vína a pokračovat ve stejně romantickém duchu. Takový večer prospěje vašemu vztahu i vašemu zdraví.