FACESTARŽivotní stylNEŠKODÍ VÁM JÍDLO, KTERÝM SE ŽIVÍTE? NECHTE TO VYZKOUMAT POTRAVINOVÝM DETEKTIVEM!

NEŠKODÍ VÁM JÍDLO, KTERÝM SE ŽIVÍTE? NECHTE TO VYZKOUMAT POTRAVINOVÝM DETEKTIVEM!

 

 

Nejste to právě vy? Šance je značná

Intolerance na potraviny vzniká tak, že tělo není schopné přijatou potravu správně natrávit a využít, neboť mu scházejí ty správné enzymy. Intolerance může vzniknout špatným a nadměrným stravováním, stresem, rozhodně jde o civilizační chorobu. Potravinovou intolerancí prý trpí až 80% z nás, takže máte velkou šanci, že na jste na nějakou potravinu intolerantní právě vy. A to přes to, že jste vegetariáni, či vegani a máte třeba oprávněný pocit, že se stravujete skutečně zdravě!

Intolerance, nebo jste se jen přejedli?

To se projevuje, že je člověk nafouklý, trpí plynatostí, cítí značné pohyby střev… Zdají se vám tyto příznaky povědomé? Pravda, vzhledem k tomu, že občas tyto stavy zažívá asi každý, mohl by být také každý z nás intolerantní na nějakou potravinu, což pochopitelně není pravda. Hlavním problémem potravinové intolerance je totiž právě její nesnadná rozpoznatelnost. Přitom pokud chcete problém řešit, je třeba rozpoznat, zda jste na některou potravinu intolerantní a tuto potravinu z vašeho jídelníčku vyloučit, nebo se o problému poradit s dietologem.

Intolerance, nebo alergie?

Mohlo by se zdát, že potravinová intolerance má velmi podobné příznaky jako alergie na určitou potravinu. V jedné zásadní věci se ale obě nemoci liší a to v rychlosti reakce na pozřenou potravinu. Zatímco reakce při alergii je dost rychlá a někdy dokonce až život ohrožující, reakce na intoleranci může nastat až za několik desítek hodin, nebo dokonce až za několik dnů, takže je těžko ji spojovat s konkrétní potravinou, a její průběh je mírnější.

Reakce těla na intoleranci nezpůsobí nějaký okamžitý šok, či záchvat, ale jedná se o příznaky, které vám mohou život nepěkně znepříjemnit, jako to umí například migréna, kožní či trávicí obtíže, nebo nespavost.

Intoleranci odhalí detektiv

Jak zjistit, že jste intolerantní na určitou potravinu? Pokud jste dostatečně pečliví, můžete si vést velmi podrobný potravinový deník. Do něj si budete zapisovat vše, co jste za celý den pozřeli a posléze reakci těla na tuto potravu. Vyzkoušejte některou problémovou potravinu vynechat a opět si zaznamenejte reakci těla. To však může znamenat trpělivou a pečlivou mravenčí práci na několik týdnů až měsíců.

Další a okamžitou možností je využití specializovaného testu, jako je například Food Detective. Díky testu můžete zjistit, zda nejste intolerantní na některou z 59 potravin.

Testuje se tolerance na ovoce, zeleninu, vejce, mléko, obilniny, lepek, ořechy, různé druhy masa, ryb a jiné potraviny. Pro test stačí kapka krve a výsledek můžete zjistit již během 40 minut. Tímto způsobem můžete odhalit, zda netrávíte špatně lepek, včas ho z potravy odstranit a předejít tak obávané celiakii. Test si můžete zakoupit i vy sami, třeba na internetových stránkách www.food-detective.cz, nebo si jej nechat provést od lékaře. Lze využít ještě dalších testů, které zjišťují, zda nejste intolerantní na další různé potraviny.

 

 

Související články