FACESTARReceptyNERISKUJTE NA VÁNOCE KAPŘÍ KOST V KRKU! PŘINÁŠÍME NĚKOLIK VYNIKAJÍCÍCH RECETPŮ Z...

NERISKUJTE NA VÁNOCE KAPŘÍ KOST V KRKU! PŘINÁŠÍME NĚKOLIK VYNIKAJÍCÍCH RECETPŮ Z TUŇÁKA!

Existuje několik osvědčených kombinací, které nikdy nezklamou, ale při přípravě jídel z tuňáka můžeme samozřejmě být i kreativní. Přinášíme vám několik tipů na výbornou tuňákovou svačinku.

Existuje několik osvědčených kombinací, které nikdy nezklamou, ale při přípravě jídel z tuňáka můžeme samozřejmě být i kreativní. Přinášíme vám několik tipů na výbornou tuňákovou svačinku.

Salát s tuňákem a kapustou

Tento výživný a sytý salát je vynikající na křupavém pečivu nebo jako náplň v sendviči, který si můžete vzít kamkoli s sebou. Na takové svačině si rozhodně pochutnáte.

Budete potřebovat:

4 šálky posekané kapusty
1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě (šťávu slijeme)
3 lžíce jemně porkájené zelené jarní cibulky
3 lžíce posekané petrželové natě
2 natvrdo uvařená vejce
1/3 šálku pokrájeného řapíkatého celeru
1/4 šálku opražených slunečnicových semen
1/4 šálku strouhaného parmezánu
3 lžíce kapar
Olivový olej, citrónovou štávu
Sůl a pepř podle chuti

and

Postup přípravy

Ve velké misce promícháme kapustu s olivovým olejem a citrónovou šťávou a lehce ji osolíme a opepříme. Do jiné misky vložíme tuňáka a pokrájená vejce. Přidáme cibulku a petrželovou nať, trošku olivového oleje a vidličkou směs lehce promícháme. Přidáme slunečnicová semínka, parmezán a kapary, osolíme a opepříme dle chuti. Pak promícháme s kapustou.

Tuňák s avokádem

Další skvělou náplň do sendviče získáme z osvědčené kombinace tuňáka s avokádem doplněného dalšími několika přísadami.

Budete potřebovat:

2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
1 zralé avokádo
1/2 šálku porkájeného řapíkatého celeru
1/2 šálku pokrájené červené cibule
1/2 červeného jablka, pokrájenou
1/4 šálku posekaných opražených vlašských ořechů
1 lžíci okurkového láku
1 lžičku sušeného kopru
1/2 lžičky plnotučné (dijonské) hořčice
1/4 lžičky římského kmínu
Sůl a pepř podle chuti

and

Postup přípravy:

Ve velké misce vidličkou rozmačkáme avokádo, přidáme tuňáka, celer, cibuli, jablko a ořechy a dobře promícháme. Přidáme lák, kopr, hořčici, římský kmín a směs podle chuti osolíme a opepříme. Znovu dobře promícáme. Podáváme na chlebu, v sendviči nebo na listech zeleného salátu.

Tuňák v kořeněné karí majonéze

Chcete-li svačince dodat trochu exotické chuti, vyzkoušejte tento salát, kterému dominuje pikantní chuť karí a sladké meruňky.

Potřebujeme:

1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě (šťávu slijeme)
3 lžíce majonézy
2 lžíce sušeného rybízu
2 lžíce jemně pokrájených meruněk (čerstvých nebo sušených)
1 a 1/2 lžičky karí
Sůl a čerstvě namletý pepř
Chléb naan neob pita (můžeme použít i jiné pečivo)

Postup přípravy:

Všechny přísady smícháme v misce, podle chuti osolíme a opepříme a naplníme do chleba.

Bezlepková palačinka s tuňákem – recept, který vyhrál soutěž

S tímto receptem se jako první v soutěži Svačina roku s Rio Mare umístil Ondřej Beneš z Pardubic. Celý název vítězného receptu zní Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem a tento student z Labské hotelové SOŠ a SOU Pardubice, s.r.o. s ním získal cenu v hodnotě 7 000 Kč.

and

and

Potřebujete:

150 g tuňáka Rio mare v olivovém oleji
80 g tuňákového krému Rio Mare Paté
64 g salátu lollo bianco
20 g jarní cibulky

Na tvarohovo-tuňákový krém:

60 g másla
100 g tvrdého tvarohu
Zbytek olivového oleje z tuňáka
16 ml mléka
Sůl

Na bezlepkovou palačinku:

16 g extra panenského olivového oleje Monini
20 g bezlepkové pohankové mouky
40 g bezlepkové mouky Jizerky
16 g žloutků
sůl
160 ml mléka
Petržel kudrnku
Papriku
Jarní cibulku

Postup přípravy:

Smícháme pohankovou mouku s moukou Jizerkou, přidáme žloutky (je nutné použít pouze žloutky, jinak by těsto pěnilo a při pečení by bylo bublinaté), sůl a mléko. Vše důkladně rozšleháme. Vytvořené těsto podle potřeby zředíme mlékem. Na pánev, na níž budeme palačinky péct, kápneme trochu oleje.

Tvarohovo-tuňákový krém: Tvrdý tvaroh nastrouháme najemno do misky. Poté přidáme rozpuštěné máslo, mléko, sůl, jarní cibulku scezený olivový olej z tuňáka a tuňákový krém. Vše rozmixujeme na krém. Na palačinku rozetřeme tvarohovo-tuňákový krém.  Dále přidáme tuňáka Rio mare, nastrouhaný sýr, jarní cibulku a salát lollo bianco. Palačinku zabalíme a rozkrojíme na dvě části. Dozdobíme červenou paprikou, petrželkou kudrnkou a jarní cibulkou.

Související články