Nejkrásnější adventní výlety: Legendární štola v Dráždanech i polský bigos

Období před Vánoci obvykle znamená pro mnoho lidí největší stres. Musí se nakoupit dárky, uklidit a v práci navíc šéf chce mít dokončené projekty před koncem roku, aby se po Novém roce mohlo začít s čistým stolem. A do toho ještě firemní předvánoční večírky, kde je záhodno se ukázat a pokud možno nezpůsobit nějakou trapnost.

Přitom to tak ale nemusí být! Adventní čas je výjimečný svou atmosférou a dají se v něm zažít úžasné nové zážitky. A k nim patří taky možnost ochutnat jídla, ke kterým se v průběhu roku obvykle nedostanete. Co je potřeba pro to udělat? Stačí jen sednout do jednoho z pohodlných autobusů FlixBusu a nechat se odvézt do nějaké příhodné zahraniční destinace.

Striezelmarkt slaví 584 let

Každá země má svou specialitu, což platí nejen pro naše nejbližší sousední země, ale i pro ty trochu vzdálenější. První takové příležitosti čekají už za hranicemi, konkrétně v německých Drážďanech. Proč se tam jet podívat? Drážďanský Striezelmarkt je nejstarší německý vánoční trh, letošek je už 584. (!) v historii. A právě zde si můžete pochutnat na Stollen, což je kombinace chuti sladkého pečiva z rozinek, másla, sladkých a hořkých mandlí a kandované pomerančové a citrónové kůry, které se dávají do těsta spolu s moukou, vodou a kvasnicemi a špetkou soli. S FlixBusem se tam můžete vypravit už od 269 korun.

Taky náš jižní soused nabízí atraktivní vánoční pochutnání. V tyrolském Innsbrucku si můžete dát Strauben, což je smažený trhaný lívanec podávaný s marmeládou nebo čokoládou. Z mouky, tekutého másla, mléka, vajec a šnapsu (rakouské pálenky) se umíchá těsto, které se pak trychtýřem pouští do rozpáleného oleje. Díky nočním linkám se můžete dostat do toho malebného rakouského města nedlouho před otevřením trhů.

Nemáte chuť na sladké? Nevadí! I v tomto případě si můžete vychutnat předvánoční speciality. Jednou z nich je kapustnica, polévka typická pro Slovensko. U nás je tato polévka známá pod názvem zelňačka. Na Slovensku však není kapustnica jako kapustnica. Její příprava se liší podle regionu, například na východě Slovenska se vaří jen z vody z kysaného zelí. Někde se kapustnica zahušťuje moukou, někdo přidává smetanu, někdo dokonce sušené ovoce. Pro nás je nejbližší destinace Bratislava, kde si ji můžete vychutnat na Hlavním a Hviezdoslavovom náměstí.

Do Polska na bigos

Už nyní se můžete vydat na polské předvánoční trhy, kde si můžete okusit bigos. I zde hraje hlavní roli zelí, ať už kyselé nebo čerstvé, kombinované s masem. Někde do něj přidávají taky hříbky, červené víno nebo sušené švestky. Vypravit se na něj můžete do Vratislavi ležící nedaleko česko-polských hranic.

V plánování předvánočních výletů se však nemusíte omezovat jen na naše sousedy. Díky FlixBusu se můžete pohodlně dostat i do vzdálenějších destinací a okusit tamější speciality. Italské Miláno nabízí kromě módy a památek i vánoční trhy s jejich specialitou, vánočkou panettone. Rovněž Belgičané mají svou obdobu vánoční vánočky, která se u nich nazývá cougnou. Vypravit se na ni můžete například do Brugg.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli destinaci, pohodlné autobusy FlixBus vás do ní dopraví bezpečně a rychle a za výhodnou cenu. Vyberte si svůj příští zážitek na www.flixbus.cz.