FACESTARReceptyNA ZDRAVÍ SI TOHLE JARO A LÉTO PŘIŤUKNĚTE CIDEREM. OSVĚŽÍ A NEZAMOTÁ...

NA ZDRAVÍ SI TOHLE JARO A LÉTO PŘIŤUKNĚTE CIDEREM. OSVĚŽÍ A NEZAMOTÁ VÁM TOLIK HLAVU!

 

 

Ještě před několika lety nebyl cider u nás prakticky znám. Situace se však změnila a tento alkoholický nápoj, který se vyrábí z jablek, si u nás úspěšně vydobývá popularitu.Cider se k nám už nejenom dováží a nabízí třeba v restauracích, ale také se zde i vyrábí. Ochutnávky českého cideru se konají třeba na farmářských trzích. Cider je populární na obou stranách Lamanchského průplavu, jak ve Francii, tak v Británii, kromě toho také třeba ve Španělsku. Cider je znám už více jak 2000 let, s jeho výrobou začali pravděpodobně Keltové, ve 14. století se prý tímto nápojem křtily děti. Ve středověku se cider vařil hlavně v klášterech.

and

Nejde o „jabčák“

Cider se vyrábí řízeným kvašení jablečného moštu, do našeho „jabčáku“ má ale pěkně daleko, je to nápoj mnohem ušlechtilejší a lahodnější. Cider je průzračný  nápoj zlatavé až žluto-oranžové barvy. Na jazyku vás polechtají  jemné bublinky, které cider obsahuje, na patře chutná sladce a hořce. Spíše než pivo připomíná jemné perlivé víno. Voní jednoznačně po jablkách. Cider se vyrábí buď z jablečného koncentrátu, který se může zpracovávat po celý rok, nebo ze zkvašeného jablečného mostu, který se zpracovává na podzim. Aby v nápoji vznikly bublinky, musí uzrát, což se děje v lahvích, nebo v sudech.

I na cider si dejte pozor!

Cider může mýt různý objem alkoholu. Na trhu najdete nápoje, které obsahují třeba jen půl procenta alkoholu, ale setkat se můžete také s těmi, které mají více jak osm procent! Právě 8,2 procenta je nejvyšší přípustná hranice, po kterou se o nápoji může říkat, že je to cider, pak už následuje jablečné víno. Vždy se raději podívejte, jak alkoholický je cider, který pijete, abyste nebyli třeba překvapeni!

and

Cider s třemi moderními příchutěmi

S tím, jak stoupá popularita tohoto nápoje, rozšiřuje se na trhu i jeho nabídka. Nejnověji k nám přišel cider Strongbow, který se vyrábí z 12 jablečných odrůd a chutná typicky hořkosladce. Cider Strongbow se nabízí hned ve třech příchutích, Strongbow Gold Apple s typickou příchutí jablka Golden Delicious, dále Strongbow Eldeflower s příchutí bezu a Strongbow Red Berries s příchutí granátového jablka, jahod a rybízu. 

and

 

Související články