NA JAŘE JÍME LEHCE A CHUTNĚ: 10 JARNÍCH RECEPTŮ S KUŘECÍM MASEM PRÁVĚ PRO VÁS

Jarní polévka minestrone s kuřecími knedlíčky

Jarní polévka minestrone s kuřecími knedlíčky

Ingredience:

Asi 3/4 šálku mletého kuřecího masa
1/2 šálku strouhanky
6 lžic jemně strouhaného parmezánu (a další na ozdobení)
4 stroužky česneku, 2 prolisované a 2 pokrájené
2 lžíce čerstvé posekané pažitky
1 velké vejce
Sůl a pepř
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 pórek (bílá a světle zelená část), pokrájený
5 šálků kuřecího vývaru
3/4 šálku polévkových nudlí nebo jiných těstovin
1 šálek pokrájené mrkve
1 šálek baby špenátu
Posekaná čerstvá bazalka

Postup přípravy:

Z mletého masa, strouhanky, 3 lžic parmezánu, prolisovaného česneku, pažitky, vejce a trošky soli a pepře vytvoříme kuličky a osmažíme je na oleji, až zezlátnou (asi 3 minuty), přeneseme je na talíř a postavíme stranou.

bonappetit.com

Přidáme lilek a necháme změknout (také 3 minuty), pak přidáme pokrájený česnek a krátce osmahneme. Směs zalijeme 2 šálky vývaru a přivedeme k varu. Přidáme mrkev a těstoviny, které vaříme podle návodu. Masové knedlíčky v polévce povaříme ještě asi 3 minuty a nakonec přidáme špenát a parmezán (necháme jej rozehřát). Polévku dochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobenou parmezánem a bazalkou.

Thajský kuřecí salát se zázvorem

Ingredience:

2 chilli papričky, pokrájené
1/2 šálku čerstvé limetkové šťávy
1/2 šálku thajské rybí omáčky
1/4 šálku cukru
Zvlášť 2 lžičky a 1 lžíce jemně pokrájeného zázvoru
1/2 stroužku česneku, pokrájenou
340 g rýžových vlasových nudlí
2 lžíce rostlinného oleje
500 g vykostěných kuřecích prsíček, pokrájených na kostičky
2 lžíce jemně posekané šalotky
1 lžíce posekané citronové trávy
2 šálky posekané koriandrové natě
1 šálek posekané máty
1 šálek posekané bazalky
Velké listy hlávkového salátu

Postup přípravy:

Promícháme první 4 ingredience, 2 lžičky zázvoru a česnek, necháme rozpustit cukr a dresink postavíme stranou.

Uvaříme nudle a slijeme je. Mezi tím na oleji osmahneme kuřecí maso, přidáme 1 lžíci zázvoru, šalotku a citronovou trávu. Po 3-4 minutách maso odstavíme a přidáme k nudlím spolu s polovinou bylinek a dresinku a dobře promícháme. Do misek vložíme listy salátu, nudle s masem vložíme do nich a navrch přidáme zbylé bylinky a dresink.

bonappetit.com

Pikantní kuřecí stehna s rebarborou a okurkou

Ingredience:

1 paprička habanero nebo jiná chilli paprička i se semínky, bez stopky
2 stroužky česneku
2 zelené jarní cibulky, jemně pokrájené, zvlášť bílá a zelená část
1 lžíce sójové omáčky
1/4 šálku olivového oleje
6 velkých kuřecích stehen
Sůl
1 a 1/2 šálku rebarbory pokrájené na malé kostičky
1 šálek okurky pokrájené na malé kostičky
1/2 šálku nahrubo posekané čerstvé koriandrové natě
1 lžíce medu
1 lžíce oleje
1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
Čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 250 °C. Plech vyložíme alobalem. V kuchyňském robotu rozmixujeme chilli papričku, česnek a bílou část cibulek. Promícháme se sójovou omáčkou a olivovým olejem, až vznikne emulze. Omáčku vlijeme do misky.

Stehna příčně několikrát nařízneme (asi po 2 centimetrech) a lehce je osolíme. Položíme je na připravený plech a potřeme omáčkou. Pečeme asi 20 až 25 minut a na další 2 až 3 minuty je umístíme pod gril, aby kůžička byla křupavá. Pak je necháme 5 až 10 minut odpočinout.

bonappetit.com

Mezi tím smícháme rebarboru s dalšími 5 ingrediencemi a zelenými částmi cibulek. Směs ochutíme solí a pepřem a necháme 10 minut stát. Podáváme s kuřetem.

Grilované kuře s ředkvičkami, okurkou a estragonovým pestem

Ingredience:

1/4 šálku čerstvého estragonu, 2 lžičky posekaného navíc
1/4 šálku čerstvé petrželové natě
4 lžíce piniových oříšků
5 lžiček čerstvé citronové šťávy
2 lžičky pokrájené šalotky
6 Olivový olej
4 vykostěná kuřecí prsíčka s kůží
4 krajíce bagety nebo bílého chleba
400 g čerstvé listové zeleniny
1 šálek jemně pokrájených ředkviček
1 šálek jemně pokrájené okurky

Postup přípravy:

Z estragonu, petrželové natě, 2 lžic piniových oříšků, 1 lžičky citronové šťávy a šalotky přpravíme v kuchyňském robotu základ pesta. Když je směs nahrubo rozemletá, přidáme 3 lžíce olivového oleje, osolíme a opepříme a znovu mixujeme. Pokud chceme pesto řidší, přidáme ještě olej.

2 lžičky posekaného estragonu smícháme se zbývajícími 4 lžičkami citronové šťávy a 3 lžícemi oleje. Dresink ochutíme solí a pepřem.

Kuřecí prsíčka ogrilujeme a necháme asi 5 minut odpočívat. Čistým štětcem potřeme obě strany každého krajíčku bagety olejem a posypeme solí a pepřem. Krajíčky pak také ogrilujeme, až ztmavnou.

bonappetit.com

Listovou zeleninu, okurky a ředkvičky vložíme do velké misky a promícháme s dresinkem, dochutíme a rozdělíme na 4 talíře. Grilované maso pokrájíme na plátky, poskládáme je na slát a lžící na ně navršíme pesto. Nakonec je posypeme piniovými oříšky a podáváme s opečenou bagetou.

Jarní kuře se zeleninou

Ingredience:

1 lžička oleje
140 g pancetty nebo slaniny nakrájené na kostičky
12 kuřecích stehen (s kostí a bez kůže)
1 pórek podélně rozkrojený na čtvrtiny a pak pokrájený
1 stonek řapíkatého celeru pokrájený stejně jako pórek
3 stroužky česneku, posekané
2 lžičky sušeného estragonu
1/2 lžičky soli
Namletý bílý pepř
500 ml suchého cideru
300 g mraženého hrášku
1 lžíce dijonské hořčice
2 saláty little gem, nahrubo pokrájené
2 lžíce posekaného čerstvého estragonu

Postup přípravy:

Olej rozpálíme na široké a hluboké pánvi nebo kastrolu s pokličkou a přidáme pancettu. Až začne zlátnout, přidáme kuřecí stehna a promícháme. Po pěti minutách stehna otočíme a přidáme pórek, celer a česnek. Pak přidáme sušený estragon, sůl a pepř a vše promícháme. Po dalších 5 minutách přidáme cider a hrášek. Přivedme k varu, zmírníme plamen a necháme pod pokličkou dusit asi 40 minut. Po 30 minutách zkontrolujeme. Pak přidáme hořčici a posypeme salátem, který necháme lehce změknout. Nakonec vše posypeme čerstvým estragonem a podáváme s pečivem nebo s rýží.

flickr.com/24DinerATX

Kuřecí roláda s chřestem

Ingredience:

4 kuřecí prsíčka bez kostí a bez kůže
Sůl a pepř
140 g baby špenátu
4 stroužky česneku
2 lžičky olivového oleje
12 čerstvých výhonků chřestu
Párátka
5 lžic másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce suchého bílého vína
3/4 šálku kuřecího vývaru
1 lžička čerstvé citronové šťávy
2 lžíce posekané čerstvé petrželové natě
2 lžíce kapar (bez nálevu)

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí prsíčka důkladně naklepeme, abychom získali tenký plát masa. Ten osolíme a opepříme.

Špenát orestujeme spolu s česnekem na olivovém oleji a přeneseme na talíř, pánev vyčistíme. Špenát navršíme na prsíčka, okraje necháme volné. na špenát položíme chřest a maso srolujeme a rolky zajistíme párátky.

Rozpustíme 3 lžíce másla se 2 lžícemi olivového oleje a rolky na pánvi opečeme (6 až 8 minut, otáčíme je, aby byly opečené ze všech stran). Pak je vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Přeneseme je na talíř a přikryjeme alobalem.

Zbývající 2 lžíce másla rozpustíme na pánvi a osmahneme zbývající česnek, až změkne. Přidáme mouku a asi 1 minutu mícháme, pak přidáme víno a stále mícháme, přidáme kuřecí vývar a citronovou šťávu a necháme zhoustnout. Nakonec přidáme petrželovou nať a kapary. Omáčku přelijeme přes kuřecí rolky a ihned podáváme.

flickr.com/MJ Daniels-Sueyasu

Kuřecí salát s jahodami a listovou zeleninou

Ingredience:

2 šálky pečeného kuřecího masa bez kůže a kostí
2 šálky jahod pokrájených na čtvrtiny
1/3 šálku jemně pokrájené červené cibule
1/3 šálku jemně pokrájeného řapíkatého celeru
2 lžíce rozinek
1 lžíce sezamového semínka, opraženého
1 Lžíce posekaného čerstvého nebo 1 lžička sušeného estragonu
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
1/2 lžičky papriky
Špetka soli
Špetka černého pepře
4 šálky listové zeleniny

Postup přípravy:

Prvních 5 ingrediencí smícháme ve velké misce. Přidáme sezamové semínko a dalších 6 ingrediencí, dobře promícháme. Směs nalijeme na kuřecí maso a opět dobře promícháme. Směs přikryjeme a vložíme do ledničky na 1 hodinu. Podáváme ji navršenou na listové zelenině.

flickr.com/Andurinha

Blanšírovaná zelenina s pikantními kuřecími kousky

Ingredience:

2 Klatovské kuřecí řízky prsní
200 g fazolových lusků
1 brokolice
1 čerstvá chilli paprička typu jalapeño
sůl
pepř

Postup přípravy:

Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Chilli papričku omyjeme a nakrájíme na kolečka. Kuřecí kostky posypeme nakrájenou chilli papričkou, včetně zrníček. Maso vložíme do mísy a necháme na jednu hodinu uležet. Mezitím omyjeme fazolové lusky a nakrájíme je na pěticentimetrové dílky. Brokolici opláchneme, odřízneme tvrdý košťál a hlavu rozdělíme na malé růžičky.

Velký hrnec naplníme vodou, kterou vydatně osolíme. Vodu přivedeme k varu a přidáme zeleninu. Vaříme chvíli na prudkém ohni, dokud zelenina trochu nezměkne. Poté hrnec odstavíme, zeleninu vyjmeme z vařící vody a rychle zchladíme. Odstátá kuřecí prsa jemně osmahneme na oleji. Olej by nikdy neměl příliš prskat. Když se tak stane, zmírníme plamen. Podáváme společně s blanšírovanou zeleninou.

Grilované kuřecí řízky v marinádě z bílého vína

Ingredience:

4 Klatovské kuřecí řízky prsní
2 lžičky tymiánu
2 lžičky majoránky
3 polévkové lžíce bílého vína
rozmarýn
mletá paprika (sladká nebo pálivá, dle uvážení)
sůl
pepř

Postup přípravy:

Do mísy nalijeme asi tři polévkové lžíce bílého vína. Přidáme shodně dvě lžičky majoránky a tymiánu. Do výsledné lázně naložíme kuřecí řízky přes noc. Když řízky z lázně vyjmeme, opepříme je, osolíme a bohatě posypeme mletou paprikou. Rozpálíme gril a na roštu maso opečeme z obou stran. Podáváme s grilovanou zeleninou, nebo pečenými bramborami.

Kuřecí kousky pečené na medu

Ingredience:

4 kuřecí stehna DZ Klatovy
8 kuřecích křídel DZ Klatovy
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce olivového oleje
3 polévkové lžíce medu tmavého lesního
citrón
zázvor
sůl
pepř
rozmarýn

Postup přípravy:
Stehna a křídla omyjeme, opepříme a osolíme. Do mísy z varného skla vlijeme med, olivový olej a sójovou omáčku. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, prolisujeme stroužek česneku, nastrouháme asi jeden centimetr zázvoru a vše přidáme do mísy.

Mísu s marinádou ohřejeme, aby se ingredience dobře propojily s medem. Poté marinádou potřeme stehna a křídla. Zbytek marinády si ponecháme stranou pro průběžné potírání kuřete při pečení. Křídla a stehna umístíme na pekáč, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu na 180°C. Nezapomínáme pravidelně potírat marinádou. Podáváme s vařeným bramborem, nebo bramborovou kaší.