FACESTARReceptyNA GRILU: CHUTNĚ A BEZ PRÁCE PO CELÝ ROK. NEVĚŘÍTE? JDE TO,...

NA GRILU: CHUTNĚ A BEZ PRÁCE PO CELÝ ROK. NEVĚŘÍTE? JDE TO, MÁME DŮKAZ!

Už jste někdy dali steak na gril, nepodívali se na čas, nekontrolovali maso v průběhu grilování a pochutnali si na výtečném steaku? Ono totiž trefit správnou teplotu a délku opékání masa, pokud nejste vyškolený odborník, se v mnoha případech dá srovnat se sázkou do loterie. Stačí malé zaváhání a z drahé suroviny se rázem stane předmět podobný tuhé podrážce.

Už jste někdy dali steak na gril, nepodívali se na čas, nekontrolovali maso v průběhu grilování a pochutnali si na výtečném steaku? Ono totiž trefit správnou teplotu a délku opékání masa, pokud nejste vyškolený odborník, se v mnoha případech dá srovnat se sázkou do loterie. Stačí malé zaváhání a z drahé suroviny se rázem stane předmět podobný tuhé podrážce.

Jídlu ugrilovanému tak, jak ho máte rádi, se nic nevyrovná: mírně (rare), středně (medium) či dobře propečené (well done). Není nic horšího než nedopečený či na uhel spálený kus masa. Ale s „podrážkovou úpravou“ se už můžete rozloučit. Našli jsme gril, který správnou dobu přípravy ohlídá za vás, a můžete si s ním užívat po celý rok!

Mistr grilu u vás doma

Nový grilovací parťák nese jméno Tefal Optigrill a zvládne hned několik věcí najednou (na rozdíl od některých amatérských kuchařů). Stačí jen dát maso na gril, přiklopit a pak už jen čekat na báječný krvavý nebo naopak dokonale propečený steak. Díky senzorům na měření tloušťky a množství ingrediencí přizpůsobí teplotu a délku grilování. Zvukové signály vás navíc upozorní na různé stupně propečení, takže spokojení budou všichni.

 

and
Tefal Optigrill je dostupný v běžné obchodní síti od dubna a za doporučenou cenu 4999 Kč. 

Červené maso, hamburgery, drůbež, klobásy, ryby nebo toasty, šest přednastavených programů se postará o své. Pro toho, kdo si rád dopřeje zeleninu ke svým steakům, je navíc k dispozici manuální režim s neměnnou teplotou pro grilování podle chuti. A co víc, gril umožnuje použít i zmrzlé suroviny. Mírně nakloněné grilovací desky a velká odkapávací miska na vypečený tuk či šťávu navíc zajistí, že maso připravíte dietně.

Grilujeme: hovězí, kuře a domácí burger

Abychom trochu navnadili chuťové pohárky, vybrali jsme si pro vás tři báječné recepty, které na dalším grilování musíte vyzkoušet!

Steak z hovězího pupku marinovaný v limetové šťávě

and

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek (250 ml) čerstvých koriandrových listů

• ¼ hrnku (50 ml) čerstvé limetové šťávy

• 2 polévkové lžíce (30 ml) řepkového oleje

• 6 stroužků česneku, drcených

• 2 jarní cibulky, zelená část, nakrájené

na kroužky

• 2 papričky jalapenos, zbavené semínek

• 1 ½ čajové lžičky (7 ml) mletého kmínu

• hovězí pupek, asi 750 g

• ¾ čajové lžičky (4 ml) soli

Postup:

V mixéru míchejte koriandr, limetovou šťávu, olej, česnek, cibulku, papričky jalapenos a kmín, až získáte hladkou směs. Pupek vložte do vhodné plastové nádoby a přelijte připravenou směsí. Vložte do lednice a nechte marinovat 4 až 24 hodin.

Vyjměte maso z marinády a oklepejte přichycené zbytky. Zbývající marinádu vyhoďte. Celý pupek řádně osolte. Zapněte gril. Zvolte program a stiskněte tlačítko. Plotýnky lehce postříkejte olejem ve spreji. Jakmile přestane kontrolka fialově blikat, položte maso na gril a zavřete víko.

Počkejte, dokud se barva kontrolky nezmění podle vámi požadovaného stupně úpravy: na žlutou, chcete-li maso krvavé (rare), na oranžovou, má-li být středně propečené (medium), nebo na červenou pro dobře propečené (well done). Maso přesuňte na prkénko a překryjte alobalem. Nechte 5 minut odpočívat, poté krájejte na velmi tenké plátky.

Pravý australský burger

and

Co budete potřebovat:

• 500 g libového mletého hovězího

• po ¾ čajové lžičky (4 ml) soli a pepře

• 2 polévkové lžíce (30 ml) dijonské hořčice

• 2 polévkové lžíce (30 ml) majonézy

• 4 plátky libové slaniny nebo uzeného,

každý asi 5 mm silný

• 4 plátky čedaru

• 4 hamburgerové housky

• listy salátu

• rajčata nakrájená na plátky

• 4 plátky nakládané řepy

• 4 plátky ananasu

Postup:

Z mletého masa vytvořte 4 bochánky a ochuťte je solí a pepřem. Překryté je nechte až 1 den chladit. Hořčici dobře promíchejte s majonézou a odložte stranou. Zapněte gril. Zvolte program a stiskněte tlačítko. Plotýnky lehce postříkejte olejem ve spreji. Jakmile přestane kontrolka fialově blikat, položte slaninu či uzené maso na gril a zavřete víko.

Počkejte, dokud se kontrolka nerozsvítí červeně. Slaninu přesuňte na talíř a přikryjte alobalem. Plotýnky pečlivě otřete papírovou utěrkou. Zvolte program a stiskněte tlačítko. Plotýnky lehce postříkejte olejem ve spreji. Jakmile přestane kontrolka fialově blikat, položte na gril bochánky hovězího a zavřete víko.

Počkejte, dokud se barva kontrolky nezmění podle vámi požadovaného stupně úpravy. Na každý burger rychle položte plátek sýra. Vložte do housky pokladené salátem, rajčaty, řepou a ananasem. Burger překryjte slaninou a doplňte porcí majonézové směsi.

Grilovaná kuřecí křídla Buffalo

and

Co budete potřebovat:

• ½ hrnku (125 ml) hladké mouky

• 1 polévková lžíce (15 ml) mleté papriky

• po 1 čajové lžičce (5 ml) soli a pepře

• 500 g kuřecích křídel

• 1 polévková lžíce (30 ml) řepkového oleje

• 2 polévková lžíce (30 ml) rozpuštěného másla

• 2 polévková lžíce (30 ml) chilli omáčky

Postup:

Ve velkém uzavíratelném plastovém sáčku smíchejte mouku s paprikou, solí a pepřem. Vložte kuřecí křídla a důkladně protřepejte, až se všechna řádně obalí. Přesuňte křídla do velké mísy a pokapejte olejem. Promíchejte, až budou řádně obalená. Zbývající směs vyhoďte.

Zapněte gril. Zvolte program, stiskněte tlačítko a zavřete víko. Plotýnky lehce postříkejte olejem ve spreji. Jakmile přestane kontrolka fialově blikat, položte kuřecí křídla na gril a zavřete víko. Lehce ho přitom přitlačte, aby se plotýnky dotýkaly křídel. Nechte grilovat a křídla občas otáčejte, dokud se kontrolka nerozsvítí červeně. Mezitím ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo s chilli omáčkou. Přidejte horká grilovaná křídla a dobře promíchejte, aby se křídla řádně obalila.

 

and

Už žádné slepé hádání, nahlížení, nadzvedávání, okrajování a stres, že se maso připálí nebo nedopeče! Grilování často vyžaduje improvizaci. Žádné zmatky, snadná příprava, žádný nepořádek. Ať v kuchyni nebo venku, vždy se spoustou zábavy. Cesta od základních surovin k hotovému pokrmu vyžaduje jen několik rychlých kroků: jídlo je připravené, stůl prostřený, je čas popřát si dobrou chuť!

 

Související články