Javorový sirup
Javorový sirup
Javorový sirup se získává z mízy javoru. Míza se vaří a filtruje. Obsahuje 70 procent sacharózy, velmi malé procento fruktózy a také některé antioxidanty. Vyrábí se především v Kanadě a jeho použití je široké – je výborný jako tradiční poleva na lívance, používá se k oslazení müsli s jogurtem, a Kanaďané jím dokonce potírají i slaninu během pečení. Je výborný v koláčích s ořechy a ve slané kuchyni se používá na glazuru na různé druhy masa.
andflickr.com/Chiot’s Run
Agávový sirup
Agávový sirup se získává vařením šťávy listů agáve. Je velmi sladký, takže ho není potřeba tolik jako cukru. Obsahuje velké procento fruktózy – 75 až 90 procent. Jeho nevýhodou je, že velmi zvyšuje hladinu krevního cukru. Jako sladidlo je oblíbený především mezi vegany, kteří jím nahrazují med. Agávového sirupu však stačí menší množstí než medu. Používá se všude tam, kde bychom použili cukr či med.
andflickr.com/Brian Angell
Melasa
Melasa je vedlejší produkt rafinace řepného či třtinového cukru. Tato tmavě hnědá až černá hustá tekutina má velmi výrazné aroma, které nemusí každému vyhovovat. Je bohatá na minerály – železo, měď, hořčík, zinek, vápník a draslík. Užívá se často při nedostatku železa.
andflickr.com/Meeta K. Wolff
Vzhledem k její výrazné chuti se doporučuje melasou cukr nenahrazovat, ale přidávat ji k němu (či k jinému sladidlu) pouze v takovém množství, v jakém příliš neovlivní výslednou chuť jídla.
Med
Přírodní včelí med se skládá především z jednoduchých cukrů a je velmi bohatý na živiny. Aby s však živiny v medu zachovaly, je třeba ho konzumovat v syrovém stavu – tepelným zpracováním se ničí. Abychom měli jistotu, že se jedná o skutečný včelí med, který neprošel tepelnýmmi úpravami, bychom jej měli kupovat od osvědčených včelařů.
Med je výborný i jako přírodní lék, protože má antibakteriálnía protizánětlivé účinky. Pokud sladíte pokrmy medem, přidávejte jej až nakonec, aby neprošel varem (například kaše lzeosladit až na talíři, kdy trochu vychladnou a živiny v medu se zachovají).
andflickr.com/Emily Davidow
Stévie
Přírodní sladidlo získávané z listů stévie sladké, je 250 až 300krát sladší než cukr. je téměř nekalorické a je vhodné pro diabetiky. Prodávají se jak přímo sušené listy stévie (ty lze používat např. do smoothies nebo do čajů jako součást bylinných směsí) nebo izolované sladidlo ve formě
prášku, tablet či tekutiny.
andflickr.com/hardworkinghippy
Používání stévie místo cukru v tradičních receptech je problematické, protože postrádá objem, se kterým se v receptechpočítá. Na internetu se však sektáme s čím dál větším množstím receptů stévii „ušitých na míru“.
Xylitol
Název xylitol sice může vyvolávat představu umělého sladidla, ale jedná se o přírodní látku získávanou z ovoce, březové kůry a kukuřice. Má zhruba stejnou sladivost jako cukr, takžejej lze používat přesně tak, jak bychom použili cukr. Přidáváte-li třeba do čaje jednu lžičku cukru, přidáte do něj místo toho jednu lžičku xylitolu.
Xylitol je asi o 40 procent méně kalorický než cukr. Je vhodný pro diabetiky a chrání zuby před zubním kazem. Vzhledemk tomu, že velké množství xylitolu se získává z kukuřice, ovšem může pocházet z geneticky modifikovaných plodin a jeho nevýhodou je také vysoká cena.
Rýžový sirup
Tento sirup se získává z hnědé přírodní rýže – jedná se vlastně o rýžový slad. Obsahuje především sladový cukr maltózu. Má nižší sladivost než cukr či med, je třeba jej použít 2,5násobné množství. Je vhodný pro diabetiky.
Kokosový cukr
Získává se z nektaru kokosové palmy, který se vaří a suší. Obsahuje draslík a vitamin C. Má nízký glykemický index, ale je relativně drahý. Je třeba pečlivě sledovat složení, protože někdy bývá ve směsi s třtinovým cukrem a dalšími přídavky. Je stejně kalorický jako běžný cukr.