Pizza je jedno z celosvětově nejpopulárnějších jídel. Kombinace dobrého tenkého těsta s individuálními ingrediencemi, jednoduchost a celkově koncept tohoto jídla je naprosto dokonalý. Není tak divu, že Itálie dokonce získala titul pizzy jako národního dědictví s ochrannou známkou. Znáte ale historii a vývoj tohoto skvělého pokrmu?
Víte, že pizza existovala už od pravěku?
Není divu, že jakmile lidé vyvinuli oheň a první těsta, tak se začala šířit varianta jednoduchého pečiva. Už z pravěku tak známe první koláče z těsta, které velice zdánlivě pizzu připomínají. O spoustu let později přišlo rozšíření pizzy po celé Evropě až s kolonizací antickým Římem.
Římští vojáci během svých cest po Evropě přicházeli do kontaktu s cizími kulturami a pochopitelně mezi nimi časem vznikal výměnný obchod. Mimo ruční výroby germánských a keltských kmenů ale padlo v oblibu i jídlo a jeho výměna. Cizinci byli okouzlení chutnými plackami z hrubé semolinové mouky, zatím co římští vojáci placky měnili za cokoliv jiného. Takto se pizza začala postupně šířit po celé Evropě.
and
Název pizza a její kultura dnes
Typická placka ze semoliny časem začala získávat svůj název pizza podle místa poblíž Neapole. V průběhu 18. století se rozšířila po celé Evropě a ve dvacátém století pak díky italské válečné migraci náhled pizza dosáhla i na jiné kontinenty.
and
Vedle různých pojetí pizzy přímo v Itálii, z nichž je především receptura z Neapole opravdu tradiční a známá, se začalo náhle ukazovat i různé jiné pojetí pizzy a nejlépe dochovanou a oblíbenou je americká pizza, která se značí především tlustým těstem a připomíná spíše koláč. Pizza je dnes jídlem, které najdete v každém koutě světa včetně naší země. V Česku je spousta kvalitních pizzerií jako například Pizza-Einstein.cz, kterou najdete v našem hlavním městě. V této pizzerii dělají vše postavené na pevných základech – na opravdu kvalitních ingrediencích, péči, dokonale rozpálené peci, spolehlivém rozvozu pizzy v Praze a lásce k jídlu.