Mexická kuchyně: Quesadilla s fazolovou náplní

Tato rychlá specialita vás přenese tisíce kilometrů daleko do slunného Mexika. Základ tvoří přeložená pšeničná chlebová placka – tortilla – se sýrem a nejrůznějšími náplněmi. Pokud chcete ochutnat něco nového a máte rádi pikantnější pokrmy, rozhodně vyzkoušejte tento recept.

Ingredience:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 plechovku krájených rajčat (400 g)
  • 1 plechovku vařených tmavých fazolí (410g)
  • 4 lžíce vařené kukuřice
  • sůl
  • pepř
  • lžičku chilli
  • hrst nasekaného koriandru
  • šťávu z ½ limetky
  • 200 g sýru typu čedar
  • 4 pšeničné tortilly

Postup

Na pánvi si rozpalte olivový olej a nechte na něm lehce zezlátnout nadrobno nasekanou cibulku. Poté přidejte prolisovaný česnek a jen krátce ho orestujte a nechte jej rozvonět. Dále přidejte rajčatovou směs, propláchnuté fazole a kukuřici. Promíchejte, přiklopte poklicí a nechte zhruba 5 minut vařit.

Nakonec směs osolte, přidejte pepř, trochu chilli, nasekaný koriandr a šťávu z poloviny limetky. Vše promíchejte a hotovou směs rozložte na jednu polovinu každé pšeničné tortilly. Směs na tortillách posypte nahrubo nastrouhaným čedarem a přiklopte druhou polovinou tortilly. Pamatujte: tortilly se překládají, nerolují!

Z trouby vyjměte rošt, do spodní části trouby vložte plech a troubu si dejte předehřát na 240 °C. Na rošt vložte 2 tortilly. Jakmile je trouba předehřátá, zapněte u ní funkci gril a dejte jí na teplotu 270 °C. Dříve než se trouba předehřeje, vložte úplně do horního patra trouby rošt s tortillami a nechte je pod grilem zapéct. Potrvá to zhruba 1 minutu. Poté rošt vyndejte, tortilly otočte a dejte je znovu na jednu minutu zapéct.

Trouba bude díky funkci grilu hodně horká; tortilly budou proto rychle hotové a krásně dokřupava opečené. Poté stejně opečte zbylé dvě tortilly. Skvělé výsledky pečení zaručí například sporák ikonické značky MORA I 878 AW. Má patentovaný klenutý vnitřek po vzoru tradičních pecí, a proto peče skvěle a rovnoměrně. Má také extra velký objem trouby – i při šířce 50 cm poskytuje bezkonkurenčních 70 l vnitřního prostoru.

Tip redakce: 

Pokud vybíráte sporák, špičku představuje model MORA I 878 AW se sklokeramickou indukční  deskou a multifunkční troubou. Potřebuje jen 50 cm na šířku a při svých skromných rozměrech nabízí největší troubu na trhu s vnitřním objemem 70 l, do níž se pohodlně vejde třeba i sváteční husa. Má přehledné dotykové ovládání zón přímo na indukční sklokeramické desce i funkci BridgeZone, díky níž jdou dvě plotýnky vlevo spojit do jedné velké, abyste mohli vařit i ve velkých nádobách nebo obdélných pekáčích. Výkonná multifunkční trouba má jedenáct různých programů.

Nejen klasické pečení, gril s ventilátorem i bez a horkovzdušné pečení, ale i rychlý předehřev, rozmrazování, funkci pro pomalé pečení při nízké teplotě a v neposlední řadě i speciální program EcoClean pro snadné čištění vnitřku trouby pomocí páry bez chemických přípravků. Trouba má patentovaný zaoblený vnitřní prostor po vzoru klasických pecí na dřevo – vzduch může rovnoměrně proudit a výsledek pečení tak bude vždycky perfektní.

HyperFocal: 0

Pro zvýšení komfortu obsluhy je trouba vybavená teleskopickým výsuvem, který umožní bezpečnou manipulaci s připravovaným jídlem, aniž byste ho museli z trouby vyjmout. Nové závěsy dvířek s tlumením zaručují velmi tiché a šetrné zavírání dvířek trouby. Ve spodní části sporáku je praktická úložná zásuvka, do které snadno uložíte příslušenství v podobě roštu, mělkého plechu a XXL hlubokého pekáče.