FACESTARReceptyMÁTE RÁDI INSTANTNÍ KÁVU? A VÍTE, JAK JI VLASTNĚ SPRÁVNĚ A RYCHLE...

MÁTE RÁDI INSTANTNÍ KÁVU? A VÍTE, JAK JI VLASTNĚ SPRÁVNĚ A RYCHLE PŘIPRAVIT?

Instantní káva oslavila před několika lety 100 let. Patent na její výrobu získal již v roce 1910 George Constant Washington a instantní káva slavila velké úspěchy zejména na válečné frontě. Již od roku 1938 vyrábí kávu firma Nestlé. Instantní káva se vyrábí dvěma způsoby, jednak jde o sušení mrazem, dále pak pomocí sprayování. Při mrazení se kávový koncentrát zmrazí na velmi nízké teploty -40 až -45 stupňů Celsia. Voda v koncentrátu zkrystalizuje a pomocí sublimace je ze zmrazených granulí extrahována. Tato metoda je nákladnější než metoda pomocí sprayování, která však má za následek ztrátu některých charakteristických chutí kávy. Při této metodě se káva rozpráší ve věži na jemné kapičky, do věže je přiváděn horký vzduch a na dno pak dopadá pouze velmi jemný kávový prášek.

Instantní káva oslavila před několika lety 100 let. Patent na její výrobu získal již v roce 1910 George Constant Washington a instantní káva slavila velké úspěchy zejména na válečné frontě. Již od roku 1938 vyrábí kávu firma Nestlé. Instantní káva se vyrábí dvěma způsoby, jednak jde o sušení mrazem, dále pak pomocí sprayování. Při mrazení se kávový koncentrát zmrazí na velmi nízké teploty -40 až -45 stupňů Celsia. Voda v koncentrátu zkrystalizuje a pomocí sublimace je ze zmrazených granulí extrahována. Tato metoda je nákladnější než metoda pomocí sprayování, která však má za následek ztrátu některých charakteristických chutí kávy. Při této metodě se káva rozpráší ve věži na jemné kapičky, do věže je přiváděn horký vzduch a na dno pak dopadá pouze velmi jemný kávový prášek.

Horká, nikoliv vařící voda!

A jak správně instantní kávu připravit? Hrnek, do kterého chcete kávu připravit, dobře předehřejte. Vložte do něj jednu až dvě vrchovaté lžičky kávy. V rendlíku nebo rychlovarné konvici zahřejte vodu jen na 90 stupňů, voda by tedy neměla přejít varem, a nalejte na kávu. Pokud přidáte do kávy tučnější mléko, kofein z kávy se bude déle vstřebávat.

I s vanilkou a karamelem…

Instantní kávy se někdy připravují rovnou ve směsi se sušeným mlékem, případně s nějakou příchutí, či ještě cukrem. Nescafé právě nyní nabízí směsi 3 v 1 se dvěma zcela novými příchutěmi. Jednak jde o Sweet Vanilla, tedy vanilkovou příchuť, dále pak Warmy Caramel, tedy lahodný karamel. Příprava je opět snadná, stačí jen obsah sáčku vysypat do šálku a zalít horkou, ale nikoliv vařící vodou. Dobrou chuť! A mimochodem, víte, kde je největší spotřeba kávy? Pokud tipujete třeba Itálii, pak se pletete, jsou to totiž skandinávské země!and

Související články