FACESTARReceptyMALÉ DORTÍKY, KTERÉ VÁS VEZMOU ZA SRDCE: VYZKOUŠEJTE NAŠE ORIGINÁLNÍ RECEPTY NA...

MALÉ DORTÍKY, KTERÉ VÁS VEZMOU ZA SRDCE: VYZKOUŠEJTE NAŠE ORIGINÁLNÍ RECEPTY NA CUPCAKES!

Cupcakes se pečou v papírových nebo hliníkových košíčcích a každý takto vzniklý dortíček je jednou porcí. Zdobí se často podle dané příležitosti nebo podle přání a oblíbených barev a ingrediencí toho, pro koho je pečeme.

Cupcakes se pečou v papírových nebo hliníkových košíčcích a každý takto vzniklý dortíček je jednou porcí. Zdobí se často podle dané příležitosti nebo podle přání a oblíbených barev a ingrediencí toho, pro koho je pečeme.

Banánové cupcakes s čokoládou

Ingredience:
150 g másla o pokojové teplotě
155 g hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahradíme anilkovým cukrem)
2 vejce
2 zralé rozmačkané zralé banány
200 g kvalitní hořké čokolády, nahrubo posekané
300 g samokypřící mouky (1 balíček prášku do pečiva na 500 g mouky, směs musí být dobře promíchaná)
60 ml mléka
Bílá čokoláda na hoblinky

Čokoládová poleva:
200 g kvalitní hořké čokolády, nahrubo posekané
125 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do formy na menší muffiny vložíme 16 košíčků. Máslo rozšleháme s cukrem a vanilkou pomocí elektrického šlehače, postupně přidáme vejce, nejprve do směsi zašleháme jedno, pak druhé. Přidáme banán a čokoládu a důkladně vše promícháme. Nakonec do směsi vmícháme mouku a mléko. Směs rovnoměrně naplníme do košíčků. Pečeme je 25 minut, propečení zkoušíme špejlí. Po vyjmutí z trouby cupcakes necháme zcela vychladnout.
Mezi tím připravíme čokoládovou polevu. Čokoládu se smetanou rozehřejeme ve vodní lázni a necháme asi 30 minut vychladnout. Pak ji na 2 hodiny vložíme do ledničky a necháme ztuhnout. Nakonec ji elektrickým šlehačem rozšleháme a natřeme na cupcakes příborovým nožem. Nakonec je ozdobíme hoblinkami z bílé čokolády.

andtaste.com.au/William Meppem

Velikonoční cupcakes

Ingredience:
325 g změklého másla
670 g moučkového cukru
225 g samokypřící mouky (viz předchozí recept)
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahradíme vanilkovým cukrem)
125 ml mléka
Potravinářské barvivo dle vlastního výběru
12 barevných velikonočních vajíček na ozdobu

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 190 °C. Do formy na muffiny vložíme 12 košíčků. 225 g másla rozšleháme s 220 g cukru, vejci a vanilkou a přidáme mouku a 60 ml mléka. Vupracujeme hladké těsto a rozdělíme ho do košíčků. Pečeme je 15 až 20 minut. Mezi tím rozšleháme zbývající cukr, máslo a mléko elektrickým šlehačem a vytvoříme nadýchanou směs. Přidáme několik kapek potravinářského barviva a dobře směs promícháme. Cupcakes vyjmeme z trouby a necháme je vychladnout. Krém naplníme do cukrářské zdobičky a ozdobíme je. Navrch na každý cupcake položíme jedno barevné vajíčko.

andflickr.com/Bella

Cupcakes se zeleným čajem a citronovou polevou

Ingredience:
4 sáčky zeleného čaje
1/4 šálku vroucí vody
125 g změklého másla
2/3 šálku moučkového cukru
2 vejce
1 a 1/2 šálku samokypřící mouky (viz první recept)
1/4 šálku mléka

Poleva:
1 a 3/4 šálku moučkového cukr
10 g rozehřátého másla
2 lžíce citronové šťávy
Citronová kůra na ozdobu

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 180 °C a do formy na muffiny vložíme 12 košíčků. 2 sáčky s čajem vložíme do nádob z varného skla a zalijeme vroucí vodou. Necháme je 5 minut louhovat, pak je vyjmeme a vyhodíme. Z ostatních sáčků vyjmeme lístky a spolu s máslem, cukrem, vejci, moukou, mlékem a čajem vložíme do misky. Elektrickým šlehačem šleháme na nízkou rychlost asi 30 sekund a vše dobře promísíme. Pak zvýšíme rychlost a šleháme ještě 3 minuty, až směs zhoustne. Naplníme ji do košíčků a pečeme asi 20 minut, propečenost zkoušíme špejlí. Necháme je 5 minut chladnout ve formě, pak je přeneseme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Mezi tím připravíme polevu: Cukr a máslo vložíme do misky a do směsi vmícháme citronovou šťávu. Vymícháme hladkou polevu, kterou rozprostřeme na cupcakes. Každý ozdobíme citronovou kůrou.

andtaste.com.au/Sam McAdam

Red velvet cupcakes

Ingredience:
100 g změklého másla
3/4 šálku moučkového cukru
1 vejce, lehce rozšlehané
1 lžička bílého octa
1 lžička červeného potravinářského barviva
1 šálek samokypřící mouky (viz první recept)
2 lžíce kakaa
1/2 šálku podmáslí
Strouhaná hořká čokoláda na ozdobení

Krém:
120 g měkkého tvarohu
60 g změklého másla
1 lžička vanilkové esence
1 a 1/2 šálku moučkového cukru

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do formy na muffiny vložíme 16 košíků. Elektrickým šlehačem vyšleháme máslo s cukrem (asi 3 až 4 minuty) do pěny. Pak do směsi zašleháme vejce, ocet a potravinářské barvivo. Přidáme mouku a kakao, nakonec vlijeme podmáslí a vše dobře promícháme. Směs naplníme do košíčků a pečeme asi 14 až 16 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí. Pak je necháme vychladnout. Mezi tím do misky vložíme tvaroh, máslo a vanilkovou esenci. Elektrickým šlehačem směs rozšleháme. Postupně během šlehání přidáváme moučkový cukr. Krém naplníme do cukrářské zdobičky a každý cupcake ozdobíme. Nakonec je posypeme strouhanou čokoládou.

andtaste.com.au/Andrew Young

Tiramisu cupcakes

Ingredience:
100 g bílé čokolády, nahrubo posekané
100 g hořké čokolády, nahrubo posekané
1 lžíce mléka
1 lžička vanilkového extraktu
130 g másla
100 g moučkového cukru
1 lžíce teplé vody
1 lžička instantní kávy
2 vejce
150 g hladké mouky
2 lžíce samokypřící mouky (viz první recept)
1 lžíce kakaa
2 lžíce kávového likéru
250 g mascarpone o pokojové teplotě
60 g moučkového cukru
Kakao na posypání

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 160 °C. Do formy na muffiny vložíme 8 košíčků. Bílou a hořkou čokoládu dáme každou zvlášť do misky. K bílé čokoládě přidáme mléko, 50 g másla a 50 g moučkového cukru. K hořké čokoládě přidáme vodu, kávu a zbývající máslo a 50 g moučkového cukru. Obě směsi zahřejeme ve vodní lázni, opatrně mícháme a necháme rozpustit. Lehce rozšleháme jedno vejce a přidáme je do směsi s bílou čokoládou. Přidáme polovinu mouky a samokypřící mouky. Dobře promícháme a směs rovnoměrně rozdělíme do košíčků. Druhé vejce též lehce rozšleháme a přidáme do směsi s hořkou čokoládou. Přidáme kakao a zbylou mouku a samokypřící mouku. Dobře promícháme a rozdělíme do košíčků. Pečeme asi 30 minut a špejlí zoušíme propečenost. Ještě teplé cupcakes potřeme kávovým likérem a necháme je vychladnout. Elektrickým šlehačem rozšleháme mascarpone se zbylým moučkovým cukrem. Směs naplníme do zdobičky a cupcakes ozdobíme a posypeme kakaem.

andtaste.com.au

Narozeninové cupcakes

Ingredience:
250 g změklého másla
330 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo část cukru nahradíme vanilkovým cukrem)
4 vejce
450 g samokypřící mouky (viz první recept)
1 šálek mléka
Různé barevné bonbony na ozdobení
Poleva
125 g změklého másla
250 g měkkého tvarohu
1 lžička vanilkového extraktu (viz výše)
640 g moučkového cukru

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Elektrickým šlehačem rozšleháme máslo s cukrem, troškou soli a vanilkou do pěny. Postupně přidáme vejce, každé do směsi dobře zašleháme. Přidáme polovinu mouky a polovinu mléka a promícháme, pak přidáme zbývající mouku a mléko. Do forem na muffiny vložíme 24 košíčků a těsto mezi ně rozdělíme. Pečeme asi 20 minut a propečenost zkoušíme špejlí. Pak je necháme vychladnout. Elektrickým šlehačem rozšleháme tvaroh s vanilkou, pak postupně přidáváme cukr a šleháme do pěny. Necháme v ledničce asi 1 hodinu. Polevu rozetřeme nožem na cupcakes a ozdobíme bonbony.

andtaste.com.au/Ben Dearnley

Cupcakes s čokoládovým krémem

Ingredience:
225 g samokypřící mouky (viz první recept)
1 lžíce kukuřičné mouky
230 g moučkového cukru
125 g másla o pokojové teplotě
2 vejce
125 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahradíme vanilkovým cukrem)
Rozehřátá hořká čokoláda
Cukrářské zdobení

Na krém:
220 g hořké čokolády (se 70 % kakaa), posekané
230 g másla
1 a 1/2 lžíce mléka
170 g moučkového cukru

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 190 °C. Do formy na muffiny vložíme 14 košíčků. Mouku a kukuřičnou mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, máslo, vejce, mléko a vanilku. Elektrickým šlehačem vyšleháme těsto, rozdělíme je do košíčků (naplníme je do dvou třetin) a pečeme asi 15 až 2O minut. Přeneseme je na mřížku vychladnout. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, v misce rozšleháme máslo (si 3 minuty), přidáme mléko a dobře promícháme. Přidáme čokoládu a pořád šleháme, postupně přidáváme cukr, až vyšleháme hladký krém. Ten naplníme do cukrářského sáčku nebo zdobičky a cupcakes jím ozdobíme. Pak je pokapeme rozehřátou čokoládou a posypeme cukrovým zdobením.

andtaste.com.au/Al Richardson

Máslové pomerančové cupcakes

Ingredience:
1 střední pomeranč
100 g rozpuštěného a vychladlého másla
3/4 šálku moučkového cukru
2 vejce
1 a 1/2 šálku samokypřící mouky (viz první recept)
1/4 šálku mléka
Cukrové květiny na ozdobu
Na pomerančový krém:
185 g změklého másla
1 a 1/2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry
2 a 1/4 šálku moučkového cukru
1 a 1/2 lžíce pomerančové šťávy

Postup přípravy:
Pomeranč vložíme do kastrůlku a zalijeme studenou vodou. Pak vodu s pomerančem přivedeme k varu, pak snížíme žár a necháme mírně vařit asi 20 minut, až pomeranč změkne. Vodu slijeme a pomeranč necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 200 °C a do formy na muffiny vložíme košíčky. Pomeranč pokrájíme a vyhodíme jadérka. Pak jej rozmixujeme, přidáme máslo, cukr a vejce a znovu rozmixujeme. Přidáme mouku a mléko a ještě chvíli mixujeme. Těsto pak rozdělíme do košíčků a pečeme 12 až 15 minut. 5 minut necháme chladnout ve formě, pak přeneseme na mřížku. Mezi tím připravíme krém. Elektrickým šlehačem rozšleháme málo a postupně přidáváme cukr a pomerančovou šťávu. Krém naplníme do cukrářského sáčku nebo zdobičky a cupcakes jím ozdobíme. Přidáme cukrové květiny.

andtaste.com.au/Craig Wall

Cupcakes se zmrzlinou

Ingredience:
125 g změklého másla
3/4 šálku moučkového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
3 vejce
300 g samokypřící mouky (viz první recept)
1/4 šálku mléka
12 malých kopečků zmrzliny (pistáciové, malinové, vanilkové – podle chuti)
Pistácie, maliny, poseakaná bílá čokoláda, ovocná poleva na ozdobení

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 180 °C a do formy na muffiny vložíme 12 košíčků. Máslo, cukr, vanilku, mouku a mléko vložíme do mísy a elektrickým šlehačem vyšleháme těsto. Rozdělíme je do košíčků a pečeme asi 20 až 25 minut, pak necháme vychladnout. Každý cupcake na povrchu vyrovnáme odkrojením tenké vrstvy. Navrch umístíme kopeček zmrzliny a ozdobíme.

andtaste.com.au/Brett Stevens

Cupcakes s citronovou náplní a sněhovými pusinkami

Ingredience:
100 g změklého másla
200 g moučkového cukru
2 lžičky jemně strouhané citronové kůry
2 vejce
225 g samokypřící mouky (viz první recept)
125 ml mléka
Citronový krém:
1 vejce, lehce rozšlehané
50 g másla
2 lžičky strouhané citronové kůry
60 ml citronové šťávy
100 g moučkového cukru

Pusinky:
3 vaječné bílky
155 g moučkového cukru

Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do formy na muffiny vložíme 12 košíčků. Elektrickým šlehačem vyšleháme máslo s cukrem a citronovou kůrou. Přidáme postupně vejce a každé do směsi dobře zašleháme. Přidáme mouku a mléko a postupně vmícháme vařečkou. Těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků a pečeme asi 15 až 20 minut, pak necháme vychladnout. Mezi tím připravíme krém: smícháme vejce, máslo, citronovou kůru a šťávu a cukr v malém kastrůlku a pomalu směs zahříváme. Za stálého míchání i přivedeme k varu. Jakmile začne houstnout, odstavíme ji z plotny a přecedíme do misky. Misku přikryjeme a vložíme do ledničky, aby krém vychladl. Malým nožem z každého košíčku vykrojíme kousek ve tvaru písmene V, hluboký asi 1,5 cm. Vzniklý otvor naplníme citronovým krémem. Z bílků vyšleháme pevný sníh a postupně přidáváme cukr. Šleháme ještě asi 2 až 3 minuty, až se cukr zcela rozpustí. Na povrchu cupcakes tvoříme pusinky tak, aby uzavíraly otvor s náplní, košíčky klademe na plech a vložíme na chvilku do trouby pod rozpálený gril a vytáhneme je, až lehce zezlátnou.

andtaste.com.au/Ben Dearnley

Související články