Pokud máte rádi ryby, čeká vás luxus například v podobě tuňáka, který se ještě před pár hodinami proháněl Atlantikem. Ryby chutnají daleko lépe než ve většině našich restaurací. Jako příloha k rybě se na Kapverdách častou podává rýže, většinou v kombinaci s hranolky. Jednou z hlavních surovin kreolské kuchyně jsou vedle ryb také luštěniny. Místní specialitou, kterou byste při pobytu na Kapverdách rozhodně neměli vynechat, je cachupa. Jejími hlavními surovinami jsou kukuřice, fazole a další boby, zelí a sladký brambor s vepřovým masem nebo rybou. Všechny suroviny se vaří v jednom velkém hrnci. Pochutnáte si ale i na dalších místních pokrmech. Za ochutnání stojí směs fazolí, zeleniny, vepřového masa a pikantní klobásky zvaná Feijoada nebo pikantní smažené krokety z vařených ryb a brambor Croquetes de Peixe.
Pokud máte rádi ryby, čeká vás luxus například v podobě tuňáka, který se ještě před pár hodinami proháněl Atlantikem. Ryby chutnají daleko lépe než ve většině našich restaurací. Jako příloha k rybě se na Kapverdách častou podává rýže, většinou v kombinaci s hranolky. Jednou z hlavních surovin kreolské kuchyně jsou vedle ryb také luštěniny. Místní specialitou, kterou byste při pobytu na Kapverdách rozhodně neměli vynechat, je cachupa. Jejími hlavními surovinami jsou kukuřice, fazole a další boby, zelí a sladký brambor s vepřovým masem nebo rybou. Všechny suroviny se vaří v jednom velkém hrnci. Pochutnáte si ale i na dalších místních pokrmech. Za ochutnání stojí směs fazolí, zeleniny, vepřového masa a pikantní klobásky zvaná Feijoada nebo pikantní smažené krokety z vařených ryb a brambor Croquetes de Peixe.
and and
Z dezertů by určitě zasloužil pochvalu tradiční puding, který se vaří z kondenzovaného mléka a polévá se karamelem. Pokud patříte mezi milovníky sladko-slaných kombinací, pak zkuste kozí sýr přelitý medem s papájovým želé. Výborné jsou také banánové placky Filhoses de Banana. Z nápojů se na Kapverdách produkuje pivo, víno a grog – pálenka z cukrové třtiny. Výtečné jsou i alkoholické koktejly. U těch si ale dejte pozor na množství. Bude vám sice možná připadat, že pijete jen nějaký džus, opak je ale pravdou. Vodu z vodovodu na Kapverdách nepijte. Získává se totiž odsolováním mořské vody a obsahuje vysoké množství soli a jiných minerálů, na které není náš organismus zvyklý. Doporučuje se proto pít pouze balená voda.
and
Exotickou dovolenou na Kapverdských ostrovech plnou úžasných gastronomických zážitků si snadno pořídíte na www.dovolena.cz. Stačí jen kliknout a můžete letět za dlouhými písečnými plážemi a úžasnou kuchyní.
Nechte se zlákat
FEIJOADA
kapverdská kuchyně: 1/2 kg červenočerných fazolí, rajčatový protlak, pivo na podlití masa, 1 cibule, česnek, červená paprika čerstvá, paprika mletá, rozmarýn a další bylinky dle chuti, celý pepř, 2 vývary v kostce, tekuté polévkové koření, bobkový list, olivový olej, tučné vepřové maso, pikantní klobásky
Fazole namočíme přes noc a ve stejné vodě je začneme druhý den vařit. V průběhu vaření přidáváme bujón, bobkový list, sůl, pepř a další koření. Na pánvi si osmahneme na jemno nakrájenou cibulku a papriku, společně orestujeme i vepřové maso na kostičky, můžeme podlít pivem a povaříme. Vše pak přimícháme do fazolí. Sledujeme měkkost fazolí a ke konci přidáme rajčatový protlak, česnek a nakrájené klobásky. Na Kapverdách se často podává k tomuto pokrmu jako příloha rýže, která je nejlepší připravená takto: Na olivovém oleji přímo v hrnci lehce osmahneme nakrájenou cibulku. Přidáme 1 litr vroucí vody na ½ kila rýže Paraboild. Do vody přidáme ještě 2 bylinkové bujóny a případně přisolíme podle chuti. Rýži vaříme pod pokličkou na mírném ohni, po zredukování většiny vody odstavíme, hrnec přikryjeme utěrkou, přiklopíme pokličkou a necháme pár minut dojít.
SCABÉS
ingredience: brambory, vajíčka, konzervovaná cizrna, konzervovaný tuňák v olivovém oleji (ne drcený), cibule, olivový olej extra vergine, rajčata, sůl
and and
Smícháme cizrnu, tuňáka, syrovou cibuli nakrájenou na kolečka, směs osolíme. V osolené vodě uvaříme brambory v celku, které pak nakrájíme na plátky. Uvaříme vajíčka, ty pak rozkrojíme na čtvrtky. Na dno zapékací mísy položíme základní směs, poklademe na plátky nakrájenými rajčaty, čtvrtkami vajíček, kolečky cibule a bramborami. Dochutíme olivovým olejem a solí podle chuti. Můžeme lehce zapéct v troubě, nebo bez další tepelné úpravy jíme za studena. Poměr veškerých ingrediencí je pouze na vaší chuti.
FILHOSES DE BANANA
ingredience: 2 banány, 2 vajíčka, 100 g cukru, 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva (není nutné), špetka soli, olej na smažení
Vidličkou rozmačkáme banány, přidáme vajíčka, cukr a pak mouku. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme špetku soli a prášek do pečiva. Lžící nabíráme těsto a na pánvi s rozžhaveným olejem vytváříme placičky, které smažíme z obou stran. Osmažené placky dáváme do misky, kam jsme na dno umístili ubrousek pro odsátí přebytečného tuku. Placky můžete jíst jak teplé, tak studené.
and