FACESTARReceptyKRÁL MEZI ČAJI: ZAHŘEJE, ZLEPŠÍ PAMĚŤ, ZDRAVÍ A DOKONCE Z NĚJ PŘIPRAVÍTE...

KRÁL MEZI ČAJI: ZAHŘEJE, ZLEPŠÍ PAMĚŤ, ZDRAVÍ A DOKONCE Z NĚJ PŘIPRAVÍTE I CUKROVÍ!

Při výrobě tohoto čaje nedochází k fermentaci a nepřidávají se do něj žádná barviva ani jiné přísady. Jasně zelenou barvu má díky vysokému obsahu chlorofylu. Čajové lístky jsou rozemlety na jemný prášek. Matcha pomáhá zklidnit mysl, zvyšuje soustředění a zlepšuje paměť, zpomaluje nárůst tělesné hmotnosti, snižuje hladinu cukru v krvi, a proto je obzvláště vhodná pro diabetiky. Také podporuje metabolismus. Tento čaj se hodí nejen k tradiční přípravě nápoje, ale také se používá k výrobě přírodních kosmetických přípravků a je možné ho používat i k přípravě různých pokrmů, zvláště dezertů. Dokonce se hodí i k přípravě speciálního vánočního cukroví. Matcha se pěstuje ve stínu a sběr probíhá na začátku května. Listy nejprve projdou parou, díky které nedojde k jejich fermentaci. Potom se listy usuší, odstraní se stopky a jemná čajová hmota se rozemele na tenký prášek.

Při výrobě tohoto čaje nedochází k fermentaci a nepřidávají se do něj žádná barviva ani jiné přísady. Jasně zelenou barvu má díky vysokému obsahu chlorofylu. Čajové lístky jsou rozemlety na jemný prášek. Matcha pomáhá zklidnit mysl, zvyšuje soustředění a zlepšuje paměť, zpomaluje nárůst tělesné hmotnosti, snižuje hladinu cukru v krvi, a proto je obzvláště vhodná pro diabetiky. Také podporuje metabolismus. Tento čaj se hodí nejen k tradiční přípravě nápoje, ale také se používá k výrobě přírodních kosmetických přípravků a je možné ho používat i k přípravě různých pokrmů, zvláště dezertů. Dokonce se hodí i k přípravě speciálního vánočního cukroví. Matcha se pěstuje ve stínu a sběr probíhá na začátku května. Listy nejprve projdou parou, díky které nedojde k jejich fermentaci. Potom se listy usuší, odstraní se stopky a jemná čajová hmota se rozemele na tenký prášek.

Jak  se matcha připravuje?

Teplota vody pro přípravu nápoje matcha by neměla přesahovat 70 °C. Připravenou horkou vodou zalijte prášek cca 150 ml vody. Pak speciální metličkou šlehejte krouživými pohyby do doby, než se vám veškeré hrudky rozpustí a na hladině se vytvoří smaragdová pěna. Skvělé chuti docílíte přidáním medu a limetky. Doporučujeme podávat i s mlékem pro zjemnění chuti.

and and

Čaj BIO Matcha Tea Ceremon i japonskou metličku, která je vyrobena z jednoho kusu bambusu, koupíte na stránkách Prozdravi.cz.

Jak připravit vánoční cukroví z čaje matcha

V Japonsku, odkud tento čaj pochází, je zelené čajové cukroví tradiční pochoutkou. Budeme potřebovat:

5 lžic másla (asi 70 g)
1/2 šálku moučkového cukru (60 g)
1/4 šálku cukru (40 g)
2 vaječné žloutky
1 lžíci mléka
3/4 šálku kukuřičného nebo bramborového škrobu (100 g)
3/4 a 1 lžíci hladké mouky (100 g)
4 lžičky zeleného čaje matcha
bílou čokoládu

and and

Mouku se škrobem a čajovým práškem prosijeme do mísy. Máslo v jiné misce vyšleháme s moučkovým cukrem. Do směsi lehce vmícháme žloutky a mléko. Asi 30 až 60 minut necháme těstoodpočinout v lednici. Pak je vyválíme na 5 mm silný plát a vykrajovátky vykrájíme různé tvary. Vzhledem k zelené barvě těsta se zvláště budou hodit stromečky. Cukroví pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě, kterou jsme předehřáli na 180 °C asi 10 až 13 minut. Pak je necháme vychladnout a ozdobíme bílou čokoládou. 

Související články