KOUZLO ZDRAVÝCH OŘECHOVÝCH MÁSEL PROZRAZENO: JEJICH DOMÁCÍ PŘÍPRAVA JE HRAČKOU!

Čím dál oblíbenější jsou tato másla či pasty mezi vegetariány a vegany. Výborně totiž nahrazují živočišné produkty, jako je máslo nebo smetana (například v omáčkách) a skvěle obohacují jídelníček.

Čím dál oblíbenější jsou tato másla či pasty mezi vegetariány a vegany. Výborně totiž nahrazují živočišné produkty, jako je máslo nebo smetana (například v omáčkách) a skvěle obohacují jídelníček.

Jaká ořechová másla můžeme připravit a jak na to

K přípravě ořechových másel potřebujeme vlastně jen ořechy a kuchyňský robot. Jestliže je pasta příliš hustá, můžeme přidat trochu rostlinného oleje. Také můžeme másla dochucovat solí a různým kořením.

Máslo z kešu

Hladké máslo velmi jemné chuti získáme asi po dvou minutách v kuchyňském robotu. Je skvělé do sendvičů, hodí se k avokádu a další zelenině. Také se hodí do smoothies a ovesných kaší.

Mandlové máslo

K přípravě mandlového másla použijeme celé, lehce opražené mandle. Máslo je hotové, když se začne odlepovat od stěn misky kuchyňského robotu zhruba po dvou a půl až po třech minutách. Mandlové máslo má jemnou, lehce nasládlou chuť a hodí se k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Vyzkoušejte jej do sendvičů v kombinaci s jablky a sýrem brie nebo
goudou.

Makadamové máslo

Makadamové ořechy jsou velmi lahodné a stejně tak máslo, které jejich rozemletím získáme. Za dvě minuty bude máslo hotové. Makadamové ořechy jsou velmi olejnaté, takže máslo bude mít trošku řidší konzistenci. V ledničce trochu zhoustne. Výborně se hodí do různých dezertů a moučníků. Oslazené medem je skvělé na palačinkách.

Lískové máslo

Přirozeně sladké máslo s trošku hrubší texturou připravíme zlískových oříšků za dvě a půl minuty. Celé lískové ořechy nejprve opražíme při 200 °C po dobu asi 5 minut. Po opražení se začne uvolňovat slupka. Tu odstraníme, když je budeme chvilku třít v utěrce. Pastu můžeme smíchat v poměru 1 : 1 s rozehřátou čokoládou a trochou medu a získáme skvělou domácí „nutellu“.

Pekanové máslo

Pekanové ořechy mají výraznou chuť a máslo z nich je výborné v kombinaci s masem. Máslo se z nich utvoří zhruba za minutu a je dobře roztíratelné. Není moc vhodné pro použití za syrova na pečivo, protože po slupce, kterou nelze od jádra oddělit, zůstává trošičku nahořklá příchuť. Ta se však při tepelné úpravě ztratí.

Arašídové máslo

Na arašídové máslo použijeme nesolené, pražené arašídy. Máslo se utvoří asi za dvě minuty. Tradičně se používá do sendvičů, ale také do asijských a afrických omáček a polévek.

Pistáciové máslo

Pistácie vytvoří sušší a drolivou pastu, kterou je dobé kombinovat s dalšími surovinami, jako je měkký krémový sýr (např.Lučina). Tato pomazánka je výborná např. na francouzskýchvaječných toastech. Máslo bude hotové zhruba po třech a půl až čtyřech minutách mletí. K přípravě používáme nesolené pistácie.

Máslo z vlašských ořechů

Sejně jako pekanové máslo je vlašské hotové asi za minutu. Vlašské ořechy se také musejí zpracovávat i s nahořklou slupkou, proto se nejlépe hodí k tepelné úpravě. do různých slaných i sladkých pokrmů. Výborné je například v jablečném koláči. Několik výborných a zdravých receptů s ořechovými másly

Asijské nudle s mandlovým máslem a lososem

Ingredience:

Asijské nudle
3 lžíce oleje
2 jemně porkájené menší cibule
4 prolisované stroužky česneku
Asi 2,5cm kousek zázvoru
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce rýžového octa
Šťáva z jedné limetky
3 lžíce mandlového másla
Sůl, černý a červený pepř
Pokrájená zelená jarní cibulka a kešu oříšky

Na lososa:

750 g filetů z lososa
1 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rýžového octa
Sůl a pepř

Postup přípravy:

Nejprve připravíme z medu, sójové omáčky, rýžového octa a trochy soli a pepře marinádu na lososa. Filety vložíme do marinády a necháme v lednici marinovat asi 15 minut. Olej rozpálíme v pánvi wok nebo velké hluboké pánvi a osmahneme cibuli a česnek. Mezi tím smícháme sójovou a rybí omáčku, ocet, limetkovou šťávu a mandlové máslo. Přidáme sůl a oba druhy pepře. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme směs do pánve, dobře promícháme a necháme prohřát. Přidáme nudle uvařené podle návodu, promícháme a odstavíme z plotny. Troubu zapneme na gril a pekáč či plech yvložíme alobalem, který potřeme trochou oleje. Lososa vyjmeme z marinády a položíme na plech. Pečeme asi 8 až 10 minut. Lososa položíme na nudle a posypeme zelenou jarní cibulkou a oříšky kešu.

preppypaleo.com

Hrušky s vlašským ořechovým máslem a dýňovými semínky

Ingredience:

Hrušky nakrájené na čtvrtiny
Máslo z vlašských ořechů
Opražená dýňová semínka

Postu přípravy:

Z hrušek vykrájíme jádřince, místo zaplníme máslem z vlašských ořechů (mmůžeme přisladit medem nebo javorovým sirupem) a posypeme opraženými dýňovými semínky. Tento zdravý a lahodný dezert můžeme jíst zcela bez výčitek svědomí!

rebeccaeats.com

Africká arašídová polévka

Ingredience:

6 šálků zeleninového vývaru
1 menší červená cibule
2 lžíce oloupaného a jemně pokrájeného zázvoru
4 podrcené stroužky česneku
1 lžička soli
1 hlávka kapusty, zbavená košťálu a pokrájená
3/4 šálku arašídového másla
1/2 šálku rajského protlaku
Pálivá chilli omáčka
1/4 šálku posekaných arašídů

Postup přípravy:

Vývar přivedeme k varu, přidáme cibuli, zázvor, česnek a sůl. Vaříme na středním plameni asi 20 minut. V misce smícháme arašídové máslo s rajským protlakem a asi 2 naběračkami horkého vývaru. Směs dobře promícháme a vlijeme do polévky. Přidáme kapustu a pálivou omáčku podle chuti. Za častého míchání vaříme na mírném plameni asi 15 minut. Přelijeme přes uvařenou hnědou rýži a posypeme posekanými arašídy.

cookieandkate.com