Rýže jako příloha by měla vypadat hezky – jednotlivá zrna by měla být pevná. Měla by být měkká na skus a mít příjemnou chuť i vůni a měla by být nadýchaná. Takového výsledku dosáhneme buď v kvalitním rýžovaru – anebo v mikrovlnce. Možná vás to překvapí, ale mikrovlnná trouba je na vaření rýže nejlepší. Rýži v ní připravíte stejně dobře jako v profesionálním rýžovaru a je jedno, zda se jedná o „obyčejnou“ bílou rýži, basmati, jasmínovou rýži nebo přírodní hnědou rýži.
Rýže jako příloha by měla vypadat hezky – jednotlivá zrna by měla být pevná. Měla by být měkká na skus a mít příjemnou chuť i vůni a měla by být nadýchaná. Takového výsledku dosáhneme buď v kvalitním rýžovaru – anebo v mikrovlnce. Možná vás to překvapí, ale mikrovlnná trouba je na vaření rýže nejlepší. Rýži v ní připravíte stejně dobře jako v profesionálním rýžovaru a je jedno, zda se jedná o „obyčejnou“ bílou rýži, basmati, jasmínovou rýži nebo přírodní hnědou rýži.
Jak vařit rýži v mikrovlnce
Nejprve je třeba pořídit vhodnou nádobu – může to být speciální hrnec, který je přímo určený k vaření rýže v mikrovlnné troubě, nebo jiná hluboká nádoba vhodná do mikrovlnky. Rýže se musí vařit přikrytá a výhodou speciálního hrnce je jeho poklička, která zabraňuje vypěnění vody. Pokud rýži vaříte v jiné přikryté nádobě, je možné, že vám voda trochu vypění.
and
Požadované množství rýže si odměříme a důkladně propláchneme, aby se na zrnech netvořila mazlavá hmota. Pak rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Množství vody odměříme prstem. Špičkou ukazováčku se dotkneme rýže. Hladina vody by měla dosahovat k prvnímu kloubu. Rýži osolíme. Kdybychom ji neosolili před vařením, byla by také na povrchu mazlavá. Nádobu přikryjeme pokličkou. Pokud používáme jinou nádobu než speciální hrnec na rýži do mikrovlnky, musíme si dát pozor, aby poklička netěsnila a pára mohla utíkat ven. Zapneme mikrovlnku na nejvyšší výkon na 9 minut. Další 3 minuty necháme rýži „dojít“. To je polovina času, který bychom potřebovali na uvaření rýže na plotně.
Jak vařit v mikrovlnce hnědou rýži
Jestliže chcete vařit zdravěji, vyzkoušejte tento postup i s přírodní hnědou rýží. Ta se na plotně vaří déle než bílá – asi 50 minut. Vařením v mikrovlnce dobu zkrátíte na 30 minut. Hnědou rýži vaříme v poměru 1 šálku rýže na 3 šálky vody. Rýži propláchneme a necháme okapat. Vaříme ji ve velké nádobě vhodné do mikrovlnky nejprve na nejvyšší výkon 10 minut nepřikrytou, potom ji přikryjeme a vaříme 20 minut při polovičním výkonu. Po uvaření promícháme vidličkou a podáváme.
and