FACESTARReceptyJAK USPOKOJIT CHUŤ NA CHIPSY A NEPŘIBRAT ANI GRAM: TOHLE JE NAPROSTO...

JAK USPOKOJIT CHUŤ NA CHIPSY A NEPŘIBRAT ANI GRAM: TOHLE JE NAPROSTO ZDRAVÁ ZÁVISLOST!

Nejprve několik užitečných rad

Nejprve několik užitečných rad

1. Na krájení používejte kráječ na zeleninu. Díky němu snadno získáte stejně silné plátky, jaké byste nožem nenakrájeli. Plátky musí být opravdu tenké, aby byly křupavé.
2. Plátky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě. Když se budou překrývat, neupečou se rovnoměrně.
3. Aby byly chipsy propečené rovnoměrně, v polovině pečení otočte plech.
4. Jestliže nesníte všechny chipsy, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě. Rozhodně je však nejlepší zkonzumovat je ihned – jsou nejkřupavější a nejchutnější.

Z jakých surovin můžeme zdravé chipsy připravit?

Kapusta

Tato vzdálená příbuzná brokolice má v porovnání s ostatní zeleninou velmi vysoký obsah antioxidantů. Někdy může být trošku hořká, takže před pečením může být vhodné listy lehce promnout s olivovým olejem. Chuť kapusty můžete ještě vylepšit lahůdkovým droždím (veganská varianta) nebo strouhaným parmezánem.

Příprava: Troubu předehřejeme na 180 °C. Dobře omyjeme jednu hlávku kapusty a odstraníme stopky. Natrháme ji na větší kouksy a trošku pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pečeme asi 10 až 15 minut, až bude křupavá. Často ji kontrolujeme, je velmi snadné ji spálit.

andflickr.com/Joy

Mrkev

Beta karoten, obsažený v mrkvi, se v našem těle mění na prospěšný vitamin A. Mrkvové chipsy jsou výborné se skořicí, muškátovým oříškem a trochou olivového oleje.

Příprava: Troubu předehřejeme na 120 °C. Chipsy pečeme 45 minut, dokud nejsou křupavé.

Tuřín

Tuřín je výborným zdrojem vitaminu B6, který tělu pomáhá s produkcí serotoninu, „hormonu štěstí“. Tento hormon je také důležitý pro zdravý spánek a ovlivňuje chuť. Jestliže tuřín nebudete loupat, nejprve jej dobře očistěte kartáčkem.

Příprava: Troubu předehřejeme na 180 °C. Chipsy pečeme asi 20 až 25 minut.

Červená řepa

Řepa obsahuje obrovské množství antioxidantu betalainu, který má protizánětlivé a detoxikační účinky. Získáme z ní chipsy purpurové barvy, které jsou díky obsahu cukru nasládlé. Výborné jsou v kombinaci s kozím sýrem.

Příprava: Troubu předehřejeme na 170 °C. Chipsy pečeme 20 minut, otočíme plech a pečeme je ještě 10 až 20 minut.

Jablko

O tom, že jablka jsou zdravá, určitě nepochybujete. Chipsy z jablek jsou výborné dochucené skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a novým kořením.

Příprava: Troubu předehřejeme na 100 °C. Pečeme asi 30 minut, otočíme plech a pečeme dalších 30 minut.

andflickr.com/Lenny Photography

Zelené fazolky

S lusky zelených fazolek si dopřejete také trochu bílkovin a vápníku. Jestliže je chcete trošku pikantnější, zkuste je namáčet do omáčky sriracha.

Příprava: Troubu předehřejeme na 210 °C. Fazolky pečeme 15 minut, až zezlátnou a jsou křupavé.

Banány

Tyhle chipsy uspokojí chuť na sladké. Výborné jsou namáčené do řeckého jogurtu pokapaného medem. Banány jsou skvělým zdrojem draslíku, vitaminu C a B6.

Příprava: Plátky banánu potřeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Troubu předehřejeme na 80 až 100 °C. Pečeme 90 minut. Když je vyjmeme z trouby, budou trošku měkčí a lepkavé, ale jakmile vychladnou, ztvrdnou.

Máslová dýně

Z máslové dýně připravíte největší chipsy, které mají trošku nasládlou chuť. Podlouhlou část dýně bez semen nakrájíte na kolečka a širší část zbavíte semen a vytvoříte kroužky. Ještě sladší chuť jim dodá javorový sirup nebo hnědý cukr.

Příprava: Troubu předehřejeme na 180 °C. Chipsy pečeme 20 minut. Pak je otočíme a pečeme, až okraje zhnědnou.

Sladké brambory

Na rozdíl od klasických brambor obsahují sladké brambory vitamin A a více vlákniny. Potřete je olivovým olejem a přidejte prolisovaný česnek, posekaný rozmarýn a trochu mořské soli.

Příprava: Troubu předehřejeme na 200 °C. Chipsy pečeme 20 až 25 minut, až jsou křupavé.

andflickr.com/Kelly Midori

Cuketa

Tato zelená příbuzná dýně je výborným zdrojem niacinu a thiaminu, vitaminů ze skupiny B, které prospívají vlasům a pokožce. Zkuste je namáčet do vaječných bílků a pak obalit v parmezánu, černém pepři a strouhance nebo kukuřičné mouce – budou mít výraznější chuť a budou křupavější.

Příprava: Troubu předehřejeme na 225 °C. Chipsy pečeme 8 až 10 minut. Otočíme je a pečeme dalších 8 až 10 minut.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou menší, takže nakrájet je na chipsy bude vyžadovat trošku více trpělivosti. Jsou ale důležitým zdrojem riboflavinu, který pomáhá jídlo transformovat v palivo pro tělo, a mědi, která je důležitá pro imunitu. Posypte je trošku kořením karí, kurkumou, česnekem, paprikou a pepřem.

Příprava: Troubu předehřejeme na 170 °C. Pečeme 15 minut, otočíme a pečeme dalších 15 minut.

Celozrnná tortilla

Tyto chipsy nejsou z pokrájeného ovoce či zeleniny, ale jsou velmi jednoduché a dají se kombinovat s mnoha dalšími přísadami. Celozrnnou tortillu pokrájejte na dílky kráječem na pizzu.

Příprava: Troubu předehřejeme na 170 °C. Chipsy pečeme 10 až 15 minut.

Související články