FACESTARReceptyJAK O VÁNOCÍCH NEPŘIBRAT? VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY NA ZDRAVÉ DOBROTY!

JAK O VÁNOCÍCH NEPŘIBRAT? VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY NA ZDRAVÉ DOBROTY!

Zdravý vánoční salát

Zdravý vánoční salát

Místo bramborového salátu si dopřejte zdravější variantu. Budete potřebovat:

4 šálky pokrájených srdíček římského salátu
2 pokrájené čekankové puky
1 pokrájenou bulvu fenyklu
6 stonků pokrájeného vařeného zeleného nebo bílého chřestu
1/2 pokrájené červené čekanky radicchio
1 pokrájené červené jablko (zbavené jádřince)
1 šálek jemně pokrájených ředkviček
Zálivku z vinného octa
Čerstvě namletý pepř podle chuti

Na  zálivku:

1 šalotku rozkrojenou na čtvrtiny
1/4 šálku vinného octa
1/4 šálku extra panenského olivového oleje
1 lžíci plnotučné nebo dijonské hořčice
3/4 lžičky soli
Čerstvě namletý pepř podle chuti

Postup přípravy:

Všechny ingredience na zálivku spolu rozmixujeme do hladka. Všechny ingredience na salát vložíme do mísy a promícháme se zálivkou.

Co místo tradičního smaženého kapra? Lososa na víně!

Ani kapka oleje na smažení a výborná ryba, která je rozhodně zdravější variantou tradičního vánočního pokrmu. Příprava je navíc jednoduchá. Budete potřebovat:

1/2 kg až 3/4 kg filetů z lososa
Sůl
1/2 šálku suchého bílého vína
1/2 šálku vody
Několik plátků cibule nebo šalotky
Několik snítek čerstvého kopru, případně sušený kopr
snítku čerstvé petrželové natě
Čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

Lososa posypeme trochou soli. Víno, vodu, kopr, petrželovou nať  a cibuli dáme do širokého kastrolu nebo vyšší pánve a na středním ohni přivedeme k mírnému varu. Filety z lososa vložíme do pánve kůží dolů a přikryjeme pokličkou. Vaříme 5 až 10 minut, záleží na tom, jak jsou filety silné. Podáváme posypané čerstvě namletým pepřem.

Zdravé cukroví

Vánoce bez cukroví by nebyly Vánocemi. I to však může být zdravé, bez běžně používaných nezdravých surovin, jako je bílá mouka či cukr. Vyzkoušejte tyto tři recepty podle Akademie léčivé výživy, která také pořádá pravidelné kurzy a semináře.

Jetelíčky

Suroviny:

140 g mletých ořechů (vlašské a lískové)
50 g kukuřičné strouhanky
30 g hrašku vanilka
90 g agávového sirupu
100 g syrovátky Amálka
3 kapky citronového aromatického oleje „Just“
voda dle potřeby

Postup přípravy:

Všechny suroviny smícháme a přidáme vodu v takovém množství, abychom vytvořili vláčné těsto. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které vždy po třech kusech spojíme k sobě a doprostřed dáme neloupaný lískový oříšek. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C tak dlouho, až jetelíčky „naskočí“ a slupka oříšků popraská. Po vychladnutí sundáme z plechu a opatrně sloupneme slupku oříšku.

Goji kuličky

Suroviny:

100 g slunečnicových semínek
100 g strouhaného kokosu
50 g Goji kustovnice činské
4 lžíce javorového sirupu
3 lžíce rozehřátého kokosového oleje

Postup přípravy:

Den předem si namočíme slunečnicová semínka. Druhý den je přecedíme a propláchneme.  Poté všechny suroviny dáme do mixeru a rozmixujeme na hladkou hmotu. Tvarujeme kuličky a necháme je ztuhnout v chladu.

Bezlepkové marokánky

Suroviny:

200 ml vody
50 g rýžové mouky (lze použít špaldovou, kdo snese lepek)
40 g agávového sirupu
100 g sušených datlí (nakrájených na malé kousky)
100 g loupaných mandlí (posekaných na kousky)
50 g slunečnicových semínek
1 lžíce mletého lněného semínka

Postup přípravy:

Uvaříme hustou kaši z vody, agávového sirupu a rýžové mouky. Do prochladlé kaše vmícháme nasekané datle, mandle, slunečnicová semínka a lžíci mletého lněného semínka. Necháme zcela vychladnout. Tvoříme malé kuličky, které mírně rozplácneme na placičku (cca 0,5 – 1 cm vysoké) a klademe na plech vyložený papírem na pečení, upečeme. Po upečení lze obalit v sušeném ovesném mléce. Pro Ty, kteří opravdu chtějí, lze jednu polovinu namáčet do rozpuštěné kvalitní hořké čokolády. 

Související články