Jahodové cupcakes s jogurtem
Jahodové cupcakes s jogurtem
Ingredience:
1 šálek hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1/4 šálku másla o pokojové teplotě
1/2 šálku cukru
1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr místo části běžného cukru
10 kapek červeného potravinářského barviva
1/2 šálku jahodového jogurtu
8 malých čtverečků hořké čokolády
Červené cukrářské sypání
Krém:
1/3 šálku másla
3 až 4 šálky moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr místo části moučkového
2 lžíce jahodového džemu
2 lžíce mléka
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 170 °C. Do formy na muffiny vložíme 12 papírových košíčků. V misce promícháme mouku s práškem do pečiva a solí. V jiné misce vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce, vanilku a červené barvivo. Do směsi pomalu vmícháme suché přísady, potom jogurt a nakonec zbývající suché přísady. Dobře promícháme.
Těsto rozdělíme do košíčků a pečeme 17 až 20 minut, propečenost zkoušíme špejlí. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Mezi tím rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu a vlijeme ji do připraveného cukrářského sáčku nebo zdobičky. Zdobičkou vytvoříme na pečicím papíru srdíčka a posypeme je červeným sypáním.
Máslo našleháme vidličkou nebo elektrickým šlehačem a přidáme postupně moučkový cukr, vanilku a jahodový džem. Přidáme mléko a vyšleháme do pěny. Krém naneseme cukrářským sáčkem na cupcakes a ozdobíme čokoládovými srdíčky.
Jahodová zmrzlina z jogurtu
Ingredience:
500 g mražených jahod
1 šálek řeckého jogurtu
1/4 šálku cukru nebo jiného sladidla
1/3 šálku pokrájených čerstvých jahod
1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
Všechny přísady kromě čerstvých jahod vložíme do mixéru a rozmixujeme. Čerstvé jahody můžeme zamíchat do zmrzliny nebo jimi zmrzlinu ozdobit. Tužší zmrzlinu získáme, když směs vložíme na několik hodin do mrazáku.
Mražené jahody v jogurtu
Ingredience:
Čerstvé jahody a vanilkový jogurt podle množství jahod
Postup přípravy:
Jahody omyjeme, větší jahody nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny a jogurt vlijeme do misky. Plech vyložíme pečicím papírem. Jahody napichujeme párátkem a namáčíme do jogurtu. Pak je položíme na plech a vložíme do mrazáku, kde je necháme alespoň 2 až 3 hodiny.
Palačinky s jahodami a šlehačkou
Ingredience:
Na palačinky
2 rozšlehaná vejce
1 šálek mléka
4 lžíce rozpuštěného másla
1 šálek hladké mouky
Špetka soli
1 lžíce cukru
Na náplň
600 g jahod
1 lžíce cukru na šlehačku
1 lžíce cukru na jahody
1 lžíce pomerančového likéru
1 šálek smetany ke šlehání
Postup přípravy:
Smetanu vyšleháme s cukrem a dáme do ledničky. Jahody, cukr a pomerančový likér vložíme do misky, promícháme a postavíme stranou.
Vejce rozšleháme s mlékem a 2 lžícemi rozpuštěného másla. V jiné misce smícháme mouku se solí a zbylým cukrem. Suché přísady pomalu přisypeme do mléka s vejcem a rozmícháme, aby v něm nebyly hrudky. Palačinky smažíme na malém množství másla.
andflickr.com/Dat 2014 Strawberry Crepe
Jahodový nápoj lásky
Ingredience:
1 Kefírové mléko nízkotučné jahodové
0,5 dkg jahod
1 lžička medu
Postup přípravy:
Jahody očistíme a pečlivě omyjeme. Do mixéru nalijeme kefír, přidáme jahody a lžičku medu pro dochucení. Vše rozmixujeme a slijeme do nachlazené sklenice. Okraj skleničky můžeme navíc ozdobit jahodou.
and
Smetanový dort pro zamilované
Ingredience:
3 balíčky vanilkového cukru
Jahody
0,5 litru Kysané smetany z Valašska 15 %
1 balíček piškotů
Postup přípravy:
V míse smícháme vanilkový cukr s kysanou smetanou. Libovolnou pečící formu vyložíme igelitem a začneme do ní postupně vrstvit piškoty a ovoce. Na ně postupně naléváme smetanu. Zbytek piškotů položíme na povrch hmoty. Výslednou směs necháme přes noc v lednici ztuhnout.
and
Jogurtový koláč
Ingredience:
200 g polohrubé mouky
4 bílé Smetanové jogurty z Valašska
2 vejce
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
100 g krupicového cukru
Jahody
Postup přípravy:
V míse smícháme všechny ingredience. Výslednou směs opatrně vlijeme a rozetřeme po celé délce vymazaného a vysypaného menšího plechu. Navrch pokládáme jahody, které do těsta mírně zatlačíme.
Plech vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme půl hodiny.
Koláč servírujeme posypaný moučkovým cukrem.