FACESTARReceptyJABLEČNÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ: DOBROTA, KTEROU BUDETE CHTÍT JÍST POŘÁD. A BEZ...

JABLEČNÝ DROBENKOVÝ KOLÁČ: DOBROTA, KTEROU BUDETE CHTÍT JÍST POŘÁD. A BEZ LEPKU!

 

 

V tomhle koláči se skrývá čisté štěstí, okořeněné špetkou radosti, pohody a uspokojení. Nevěříte? Vyzkoušejte! Celková doba přípravy včetně pečení vám zabere něco málo přes hodinku a výsledek opravdu bude stát za to. Množství surovin vystačí na koláč pro 6 až 8 strávníků.

Ingredience:

1/3 šálku pekanových ořechů (můžou být opražené)
1 a 1/2 šálku univerzální bezlepkové mouky
3/4 lžičky xanthanové gumy (pokud ji vaše směs mouky obsahuje, vynechte)
3/4 šálku cukru krupice
1/3 šálku hnědého cukru
1 lžička mleté skořice
3/4 lžičky soli
12 lžic studeného másla
3/4 šálku mléka
4 velká jablka, oloupaná, bez jádřinců a pokrájená na tenké plátky
1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
1 velké vejce
1 velký žloutek
1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 170 °C. Pekáček vymažeme máslem a postavíme stranou.

Ořechy rozemeleme v kuchyňském robotu, přidáme mouku, xanthanovou gumu, 1/2 šálku cukru krupice, hnědý cukr, 3/4 lžičky mleté skořice,1/2 lžičky soli a máslo. Vše několikrát promixujeme, přidáme 3 lžíce mléka a znovu promixujeme.

and

1 šálek směsi dáme stranou, ostatní rozprostřeme do pekáčku. Ten vložíme do předehřáté trouby doprostřed a necháme péci asi 16 až 18 minut. Pak necháme drobenku zcela vychladnout. Můžeme to urychlit tím, že ji necháme vychladnout asi 10 minut a pak vložíme do mrazáku.

and

Mezi tím vytvoříme krém. Ve střední misce smícháme 1/č šálku cukru krupice, škrob, 1/č lžičky mleté skořice a 1/4 lžičky soli. Pak přidáme vejce, žloutek, vanilku a zbývající mléko a vyšleháme.

and

and

Na vychladlou drobenku rovnoměrně poskládáme pokrájená jablka a posypeme je zbývající drobenkou, kterou jsme na začátku oddělili. Pekáček znovu vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut, až povrch lehce zhnědne. Před podáváním necháme 15 minut vychladnout.

 

Související články