FACESTARReceptyHOLA! NASAĎTE SOMBRÉRA A OBLÉKNĚTE ZÁSTĚRU! MÁME PRO VÁS SKVĚLÉ MEXICKÉ RECEPTY!

HOLA! NASAĎTE SOMBRÉRA A OBLÉKNĚTE ZÁSTĚRU! MÁME PRO VÁS SKVĚLÉ MEXICKÉ RECEPTY!

Pravidelní návštěvníci mexických restaurací jistě vědí, co je to guacamole, pico de gallo, quesadilla či tamales a také vědí, jaký je rozdíl mezi tacos a burritos. Mexických jídel, která stojí za vyzkoušení, je mnoho, jsou chuťově pestrá a nezřídka opravdu pěkně ostrá. Pokud však ostré chuti neholdujete, můžete si dopřát i mírnější variantu mexické kuchyně. My jsme pro vás připravili několik receptů, které tajemství mexické kuchyně trošku poodhalí.

Pravidelní návštěvníci mexických restaurací jistě vědí, co je to guacamole, pico de gallo, quesadilla či tamales a také vědí, jaký je rozdíl mezi tacos a burritos. Mexických jídel, která stojí za vyzkoušení, je mnoho, jsou chuťově pestrá a nezřídka opravdu pěkně ostrá. Pokud však ostré chuti neholdujete, můžete si dopřát i mírnější variantu mexické kuchyně. My jsme pro vás připravili několik receptů, které tajemství mexické kuchyně trošku poodhalí.

Hovězí fajitas

Slovem fajita se označuje pokrm z grilovaného nebo opečeného masa, které se podává spolu s dalšími přísadami jako tacos v kukuřičné tortille nebo na moučné tortille. Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:

500 g hovězího masa (nejlépe vysokého či nízkého roštěnce), pokrájeného na proužky silné asi půl centimetru přes vlákno
Na marinádu:
3 lžíce řepkového oleje
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžičku sušeného oregána
1 prolisovaný nebo podrcený stroužek česneku
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky pepře

and

Na fajitas:
1/2 střední cibule pokrájenou na plátky
1 střední sladkou papriku pokrájenou na proužky (kdo chce jídlo ostřejší, může přidat chilli papričku)
8 rozpečených moučných tortill
2 avokáda pokrájená na plátky
Salsu
Zakysanou smetanu

Postup přípravy:

Maso naložíme do marinády a necháme v ledničce marinovat nejméně 3 hodiny (můžeme i přes noc). Pak maso vyjmeme z marinády a orestujeme cibuli na 1 lžíci oleje spolu s pepřem, až změkne. Pak přidáme zbývající olej a oresteujeme maso (asi 4 minuty, aby zhnědlo). Pak přidáme zeleninu a prohřejeme ji.

Směs masa a zeleniny navršíme na rozpečené tortilly, přidáme avokádo, salsu a zakysanou smetanu.

Nejlepší salsa

Základem salsy jsou rajčata. Můžeme použít syrová, ale nejlepší salsa je z rajčat pečených. Pečením získají lepší, výraznější chuť a připravit je není těžké. Z omytých rajčat rozkrojených na poloviny vymačkáme trochu šťávy (mačkáme je jen zlehka, abychom z nich nevymačkali úplně všechno) a poskládáme je na plech vyložený alobalem řezem dolů. Troubu zapneme na gril a plech umístíme pod něj. Necháme rajčata péci asi 15 až 20 minut (přitom je hlídáme, aby se nespálila). Lehké zčernání na povrchu je v pořádku. Jakmile rajčata vyjmeme z trouby, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme trošičku vychladnout, abychom mohli odstranit slupku (kuchyňskými kleštěmi nebo rukama, ale pozor, budou horká). Oloupaná pečená rajčata necháme vychladnout zcela a můžeme je použít do salsy.

Na zhruba 4 šálky salsy budeme potřebovat:
400 g pečených rajčat
3 stroužky česneku
100 g pokrájených sterilovaných beraních rohů nebo ostřejších papriček – podle chuti
1 svazek čerstvé koriandrové natě
1 šálek pokrájené cibule
1 papričku jalapeno (pokud chceme salsu mírnější, odstraníme semeník)
1 lžičku mletého římského kmínu
1 lžičku soli
1 lžičku cukru
1/4 lžičky černého pepře
Všechny přísady spolu lehce rozmixujeme. Podle chuti přisolíme. Podáváme ihned, nebo můžeme uchovávat v ledničce po dobu 3 dní.

Churros

Pokud nevíte, co se pod tímto názvem skrývá, prozradíme vám, že je to výborný dezert – křupavé skořicové tyčinky podávané s horkou čkokoládou.

Budete potřebovat:
1 šálek vody
4 lžíce másla
2 lžíce hnědého cukru
1 lžičku vanilkového extraktu
1/4 lžičky soli
1 šálek hladké mouky
4 až 5 vajec
Olej na smažení

Na obalení:
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 šálku cukru

and

Postup přípravy:
Ve středním kastrůlku zahřejte vodu s máslem, cukrem, vanilkou a solí, až se na okrajích začnou tvořit bublinky. Přidáme mouku (všechnu najednou a rychle ji vmícháme do tekutiny, aby se neutvořily žmolky a odstavíme z plotny. Postupně přidáme 4 vejce a dobře je do těsta zapracujeme vařečkou. Těsto by mělo být měkké a lesklé a mělo by tvořit zatočené špičky, když vařečku vytáhneme ven. Pokud je těsto tužší, vmícháme páté vejce. Pak těsto naplníme do cukrářského sáčku zakončeného hvězdicovým tvořítkem. Do hluboké, nejlépe litinové pánve vlijeme dostatečné množství oleje (asi 2,5 cm). Na středním ohni olej rozpálíme a opatrně tvoříme asi 15 cm dlouhé tyčky. Smažíme je z obou stran do zlatova a pak je pokládáme na papírové ubrousky. Cukr promícháme se skořicí a tyčinky v něm obalujeme.

Mexickou kuchyni si ale můžeme se vším všudy a zcela bez námahy vychutnat i v restauraci. My doporučujeme právě otevřenou luxusní mexickou restauraci Agave v centru Prahy, kousek od Staroměstského náměstí. Určitě tam musíste ochutnat guacamole z ručně drcených avokád dochucených rajčaty, cibulí, limetkou a čerstvým koriandrem a chicharrones, což jsou smažené kousky vepřové kůže ochucené pomerančem či limetkou a podávají se jako originální křupky. Na slavnostním otevření této restaurace se to hemžilo celebritami. Majiteli restaurace, panu Glenu Spickerovi, pomohla slavnostně přestřihnout pásku zpěvačka Kamila Nývltová a moderátorka Petra Svoboda. Tančilo se při živé hudbě kapely „mariachi“ a tequila tekla proudem. Konec konců, co jiného si dát k pití v mexické restauraci, než tequillu. Potetovaný americký šéfkuchař Christian Dolias, který je známý z televizních show Chopped a Late Night Chef Fight, komentuje menu Agave: „Jídla upravujeme tak, aby v žebříčku od 1 do 10 dostaly jedenáctku.“ 

Související články