Fantastické a rychlé raw recepty: V hlavní roli dýně.

Storyblocks

Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního a vytěžit z dýně co největší množství vitaminů a dalších prospěšných látek, zuste některý z našich báječných RAW receptů.

Kořeněný dýňový koktejl s mlékem z lískových ořechů 

Ingredience na mléko: 

1 šálek lískových ořechů (namočených na 3 hod)
3 šálky vody 

 

Ingredience na koktejl: 

3 šálky mléka z lískových ořechů
3 šálky pokrájené dýně
2 lžíce javorového sirupu (javorový sirup není raw, ale používá se v mnoha raw receptech)
2 lžičky skořice
1 lžička zázvoru
1/2 lžičky nového koření
1/2 lžičky hřebíčku
1/2 lžičky muškátového oříšku 

 

Postup přípravy: 

Nejprve vyrobíme mléko. Ořechy rozmixujeme s vodou a směs vlijeme do sáčku na ořechové mléko a vymačkáme je. Pak všechn ingredience umístíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou směs. Tu pak nalijeme do sklenic a můžeme ozdobit celou skořicí.

Raw dýňové kuličky s rozinkami a pekany 

Ingredience: 

1 a 1/2 šálku rozmixované dýňové dužiny
1 šálek sušeného kokosu
1/3 šálku raw ovesné mouky
1 lžička skořice
1/2 lžičky zázvoru
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky hřebíčku
1/3 šálku změklého kokosového oleje
1/3 šálku javorového sirupu
1/2 šálku rozinek
1/2 šálku pekanů 

 

Postup přípravy: 

Dýňovou dužinu rozmixujeme a smícháme všechny ingredience kromě rozinek a pekanů. Ty přidáme nakonec, až když je směs dobře promísená. Ze směsi vytvoříme kuličky a sušíme je při 60 °C po dobu 1 hodiny, pak snížíme teplotu na 45 °C a sušíme ještě 10 hodin. I při vyšší teplotě se kuličky neohřejí na více než 45 °C. Je to rychlejší a ekononmičtější způsob.

Raw dýňový parfait s brusinkami a zázvorem 

Ingredience na dýňové pyré: 

Dužina z 1/2 střední cukrové dýně
1/4 až 1/2 šálku vody
1 lžička skořice
2 lžíce raw agávového sirupu nebo jiného sladidla 

 

Ingredience na krém: 

1/2 šálku oříšků kešu, namočených přes noc
1/2 šálku vody
1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje
2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
2 lžíce raw agávového sirupu nebo jiného sladidla 

Ingredience na brusinkové pyré: 

1 šálek mražených brusinek (necháme roztát)
1/4 šáku raw agágového sirupu 

 

Ingredience na pekanovou vrstvu: 

1 šálek pekanů
1 lžička skořice
 

Postup přípravy: 

Dýni rozmixujeme se skořicí a agávovým sirupem a postupeně podle potřeby přidáváme vodu. Namočené kešu slijeme a osušíme, pak je rozmixujeme s čistou vodou na hladkou kaši. Přidáme kokosový olej, zázvor a sladidlo a vše spolu mixujeme do hladka. Necháme vychladit. Brusinky rozmixujeme se sladidlem a necháme trošku hrubší konzistenci. Nakonec rozemeleme ořechy se skořicí. Do sklenic vrstvíme jednotlivé vrstvy na sebe. 

Raw dýňový koláč

Ingredience na těsto: 

2 šálky pekanů (namočených a usušených)
4 datle (namočené a změklé) 


Ingredience na náplň:

1 střední cukrová dýně (asi 5 šálků pokrájené dužiny)
3 šálky vody
1/2 šálku agávového sirupu nebo jiného tekutého sladidla
1/4 šálku javorového sirupu (není raw)
1/2 šálku kokosového másla (vyrobíme rozmixováním strouhaného kokosu v kuchyňském robotu; mixujeme asi 10 minut do hladka)
1/2 šálku oříšků kešu (namočených alepoň po dobu 4 hodin)
2 lžičky skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky zázvoru
1/4 lžičky hřebíčku 
 
Ingredience na těsto rozmixujeme v kuchyňském robotu a těsto vtlačíme do formy na koláč. Dýni připravíme již den předem, aby nebyla příliš škrobová. Odstraníme kůru a dýni rozkrojíme na poloviny. Potom ji nakrájíme na plátky silné asi 2,5 cm. Ty pak nakrájíme zhruba na kostky. Pak je sušíme v sušičce při 46 °C asi 3 až 4 hodiny. Kontrolujeme, aby neztvrdly! 

Dýni pak vložíme do misky, zalijeme 2 šálky vody a necháme stát asi 3 hodiny. Nejlepší je udělat to večer předem a pak dát dýni do ledničky. Kešu a datle namočíme zároveň a ráno budou připraveny. 

V kuchyňském robotu pak rozmixujeme všechny přísady kromě zbývajícího šálku vody a kešu, až vznikne kaše. Kešu přidáme až nakonec a vše ještě dobře rozmixuejeme. Pak polovinu přeneseme do mixéru, přidáme 1/2 šálku vody a ještě mixujeme do hladka. Pak totéž provedeme s druhou polovinou a zbývající vodou. Obě dávky spojíme a naplníme formu s těstem. Koláč necháme 3 až 4 hodiny v ledničce, pak můžeme podávat.