FACESTARReceptyDVA BLESKOVÉ RECEPTY PODLE JAMIEHO OLIVERA! VAŘTE ZDRAVĚ A CHUTNĚ!

DVA BLESKOVÉ RECEPTY PODLE JAMIEHO OLIVERA! VAŘTE ZDRAVĚ A CHUTNĚ!

Patříte k zastáncům kvalitních surovin a zdravého vaření?  Pak je Jamie Oliver, kuchař dle vašeho gusta. Tento Brit dokáže z obyčejných a klasických surovin vykouzlit delikatesu, která bude pastvou pro oči a zároveň odzbrojí vaše chuťové buňky. Jako ukázku vaření z pořadů Jamieho letní vaření a Šetřímě s Jamiem (aktuálně vysílá stanice TV Paprika) jsme si pro vás exkluzivně připravili dva speciální recepty.

Patříte k zastáncům kvalitních surovin a zdravého vaření?  Pak je Jamie Oliver, kuchař dle vašeho gusta. Tento Brit dokáže z obyčejných a klasických surovin vykouzlit delikatesu, která bude pastvou pro oči a zároveň odzbrojí vaše chuťové buňky. Jako ukázku vaření z pořadů Jamieho letní vaření a Šetřímě s Jamiem (aktuálně vysílá stanice TV Paprika) jsme si pro vás exkluzivně připravili dva speciální recepty.

Křupavý lososový koláč z listového těsta

Přemýšlíte, co uvařit k obědu nebo byste si dali lehkou večeři? V tom případě je pro vás ideální volba následující recept. Zdravý a svěží lososový koláč z listového těsta okouzlí chuťové buňky díky křupavosti na povrchu a křehkosti uvnitř, jednoduše se vám rozplyne na jazyku. Tento pokrm má pouze 449 kalorií a jeho příprava vám zabere necelé 2 hodiny.

and

Suroviny (pro 6 osob) budete potřebovat

3 pórky
2 velké cukety
olivový olej
2 snítky čerstvého tymiánu
200 g uvařeného lososa
100 g sýru Feta
citrón
3 velké vejce
250 g balíček listového těsta
15 g parmezánu
okurka
3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:

Na hrubo nakrájený pórek a cukety zlehka osmahneme na olivovém oleji ve velké pánvi, na malém ohni. Přidáme snítky čerstvého tymiánu.
Vaříme lehce po dobu 30 minut, do změknutí a zlatavé barvy. Prvních 15 minut však pánev přikryjeme pokličkou a nezapomeneme pravidelně míchat.
Poté necháme zchladnout 5-10 minut.
Předehřejeme si troubu na 80 stupňů, plynovou na stupeň 4.
Přidáme lososa do ochlazené směsi, rozdrobíme Feta sýr a nastrouháme citrónovou kůru. Rozklepneme dvě vejce do směsi a dobře promícháme.
Lehce potřeme olejem zapékací mísu okolo 30 cm, přes nádobu pak přeložíme listové těsto tak, aby nám překrývalo okraje a zároveň, abychom jim mohli překrýt i náplň. Ještě jednou se však ujistíme, že těsto překryje i směs.
Těsto naplníme směsí s lososem. Náplň poté překryjeme převislým listovým těstem.
Potřeme koláč olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmezánem.
Pečeme v troubě na spodním roštu 45-50 minut nebo dle uvážení do zlatova a křupava.
Mezitím si připravíme plátky salátu a okurky. Smícháme citronovou šťávu, extra panenský olivový olej a špetku soli a pepře. Tím pokapeme okurku a salát.
Zeleninu přendáme spolu s koláčem na dřevěné prkýnko a můžeme servírovat.

Jehněčí burger na Marocký styl

Mám rád, když maso zůstává při vaření svěží, krásné a přírodní,“ komentuje recept Jamie Oliver.  Maso potřené suchou marinádou je základ tohoto receptu. Pojďme se společně podívat, co vše budeme potřebovat.

Suroviny (pro 6 osob)

and

600 g kvalitní jehněčí pleci, kterou následně umeleme
olivový olej
6 měkkých housek na přípravu hamburgeru
6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu
vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty
citrón
extra panenský olivový olej
hrst čerstvých mátových lístků

 

Suchá marináda

čajová lžička mořské soli
čajová lžička černého pepře
½ čajové lžičky kmínu
čajová lžička mletého koriandru
čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala
1-2 čajové lžičky sladké uzené papriky

Salát

salát (umytý a vysušený)
½ svazku čerstvé máty
citrón
extra panenský olivový olej
½ granátového jablka
navíc hrst jedlých květů

Postup:

Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat.
Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké.
Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.
Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu.
V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citrónové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.
Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citrónovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a na vrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá potřebnou svěžest.
Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citrónovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.

Nezapomeňte další chutné a zdravé recepty Jamieho Olivera uvidíte na TV Paprika.

 

Související články