FACESTARReceptyDOPŘEJTE SI KONEČNĚ NĚCO ZDRAVÉHO: VYZKOUŠEJTE VYNIKAJÍCÍ ZELENINOVÉ ZÁVITKY!

DOPŘEJTE SI KONEČNĚ NĚCO ZDRAVÉHO: VYZKOUŠEJTE VYNIKAJÍCÍ ZELENINOVÉ ZÁVITKY!

Tradiční jarní závitky mohou kromě zeleniny obsahovat i různé druhy masa, ryby či krevety. Tato verze závitků je pouze zeleninová, ale pokud máte chuť například na krevety, stačí do každého závitku přidat dvě vychladlé vařené krevety. Jarní závitky se také většinou smaží, ale nesmažené jsou daleko zdravější. K závitkům vyzkoušejte mandlovou omáčku s pomerančovou šťávou. Nejen čerstvá zelenina v závitcích, ale také omáčka plná zdravých a výživných surovin dodá vašemu tělu potřebné vitaminy, minerální látky a také zdravé tuky obsažené v mandlích.

Tradiční jarní závitky mohou kromě zeleniny obsahovat i různé druhy masa, ryby či krevety. Tato verze závitků je pouze zeleninová, ale pokud máte chuť například na krevety, stačí do každého závitku přidat dvě vychladlé vařené krevety. Jarní závitky se také většinou smaží, ale nesmažené jsou daleko zdravější. K závitkům vyzkoušejte mandlovou omáčku s pomerančovou šťávou. Nejen čerstvá zelenina v závitcích, ale také omáčka plná zdravých a výživných surovin dodá vašemu tělu potřebné vitaminy, minerální látky a také zdravé tuky obsažené v mandlích.

and

Ingredience na 16 závitků:
170 g skleněných rýžových nudlí
16 velkých kulatých plátků rýžového papíru
8 velkých listů hlávkového salátu (měkkých), překrojených na polovinu
1 šálek tenkých proužků mrkve
2 okurky nakrájené na tenké proužky
1 až 2 avokáda, oloupaná, vypeckovaná a pokrájená na plátky
1 až 2 papriky zbavené jádřince a pokrájené na tenké proužky
1 šálek čerstvé koriandrové natě
1 šálek čerstvé máty
1 šálek čerstvé bazalky

Ingredience na omáčku:
1/4 šálku vody (případně více)
2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
1/2 šálku mandlového másla (seženete v obchodech se zdravou výživou)
1/2 lžičky jemně posekaného zázvoru
1 lžička medu nebo kokosového sirupu
1/2 lžičky jemně posekaného česneku
1/2 lžičky sójové omáčky
1 lžička opražených sezamových semínek

Postup přípravy:
Nudle namočíme na 20 minut do horké vody, dokud nezměknou, a slijeme. Připravíme si misku horké vody (ne vroucí) a vložíme do ní jeden rýžový papír na 5 sekund. Necháme jej okapat, položíme na čistý, hladký povrch a přeložíme na polovinu. Papír bude ještě trošku tužší, ale jakmile jej naplníme zeleninou, změkne. Doprostřed půlkruhu položíme list hlávkového salátu, na něj vidličkou položíme nudle, pak přidáme trošku z každé zeleniny a bylinky. Závitek opatrně zavineme a položíme na talíř skladem dolů v jedné vrstvě. Pokud chcete závitky pokládat ve více vrstvách, oddělte je potravinovou fólií, aby se k sobě nepřilepily. Ingredience na omáčku (kromě sezamových semínek) vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou řidší kaši (asi 1 minutu). Pokud bude moc hustá, přidáme jednu nebo dvě lžíce vody. Pak do omáčky vmícháme sezamová semínka. Omáčku podáváme v mističce spolu se závitky. 

 

Související články