FACESTARReceptyDOPLŇTE CHYBĚJÍCÍ VITAMÍNY I ENERGIÍ ČERSTVOU JARNÍ ZELENINOU! ZKUSTE NĚKTERÝ Z NAŠICH...

DOPLŇTE CHYBĚJÍCÍ VITAMÍNY I ENERGIÍ ČERSTVOU JARNÍ ZELENINOU! ZKUSTE NĚKTERÝ Z NAŠICH RECEPTŮ!

Chutných a šťavnatých pokrmů, které můžeme z jarní zeleniny připravovat, je celá řada. Od čerstvých salátů, v nichž zeleninu můžeme jíst tepelně neupravenou (a zachová si tak všechny zdravé látky) po bezmasá i masitá hlavní jídla.

Chutných a šťavnatých pokrmů, které můžeme z jarní zeleniny připravovat, je celá řada. Od čerstvých salátů, v nichž zeleninu můžeme jíst tepelně neupravenou (a zachová si tak všechny zdravé látky) po bezmasá i masitá hlavní jídla.

Risotto s jarní zeleninou a ztraceným vejcem

Ingredience:
2 šálky zeleného hrášku
1 lžíce bílého vinného octa
6 velkých vajec
8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
2 lžíce másla (každou zvlášť)
120 g malých žampionů
2 lžíce olivového oleje
2 velké pórky (pouze bílá a světle zelená část)
1 bulva fenyklu, pokrájená
4 stroužky česneku, jemně posekané
2 šálky rýže arborio
1 šálek suchého bílého vína
1 svazek špenátu (asi 500g), bez stopek
2 lžíce zakysané smetany
1 a 1/2 šálku čerstvého strouhaného sýra pecorino nebo parmezánu (a ještě
trochu na ozdobení)
1/4 šálku čerstvé pokrájené pažitky (a ještě trochu na ozdobení)
Sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy:
Nejprve připravíme ztracená vejce. V širokém kastrůlku přivedeme vodu k varu a necháme ji malinko bublat. Přidáme ocet. Do malé misky rozklepneme vejce, vodu rozvíříme vařečkou a vejce do víru z mističky vyklopíme. Toto opakujeme s dalšími dvěma vejci. Necháme vejce uvařit tak, aby bílky byly pevné, ale žloutky ještě tekuté (asi 3 minuty) Vejce opatrně přeneseme do misky se studenou vodou. Pak stejným způsobem uvaříme další 3 vejce.

V kastrolu přivedeme k varu vývar a zmírníme plamen. Mezi tím rozpustíme 1 lžíci másla ve velkém hrnci. Přidáme houby a orestujeme je a přeneseme do misky. Pak přidáme olej spolu s druhou lžící másla, pórek, fenykl a česnek. Za stálého míchání necháme zeleninu změknout (asi 4 minuty). Přidáme rýži a promícháme (asi 2 minuty). Pak přidáme víno a za stálého míchání necháme odpařit.

andflickr.com/Martha and Tom

Přidáme 1 šálek vývaru a mícháme, až se odpaří, a postupně po šálcích přidávám další vývar. Celkem mícháme asi 20 minut. Pak přidáme špenát, zakysanou smetanu, sýr, pažitku, houby a zelený hrášek. Stále mícháme a jakmile špenát změkne a sýr se rozpustí, rissotto odstavíme a ochutíme solí. Mezi tím ohřejeme vejce a risotto rozdělíme na talíře, navrch položíme vejce a ozdobíme je sýrem, pažitkou a pepřem.

Jarní zeleninová polévka s bazalkovým pestem

Ingredience:
1 lžíce olivového oleje
2 pórky, pokrájené
100 g zelených fazolových lusků
1 větší cuketa, pokrájená
1 l zeleninového vývaru
3 pokrájená rajčata
400 g vařených bílých fazolí
35 g vlasových nudlí
Bazalkové pesto

Postup přípravy:
Na oleji osmahneme pórek, zelené fazolky a cuketu pokrájenou na kostičky, pak přilijeme vývar a ochutíme. Pod pokličkou necháme mírně vařit asi 5 minut. Pak přidáme rajčata, fazole a nudle a vaříme dalších 5 minut, až zeleninaPolévku nalijeme do misek hu pesta.

andflickr.com/Jessica Gazin

Chřest, hrášek a ředkvičky s čerstvým estragonem

Ingredience:
Hrubá sůl
Čerstvě namletý pepř
1,5 kg chřestu pokrájeného na 5cm kousky
3 lžíce másla
280 g zeleného hrášku
500 g ředkviček pokrájených na tenké plátky
1/3 šálku čerstvého estragonu, posekaného

Postup přípravy:
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, připravíme si misku se studenou vodou a plech vyložený papírovými ubrousky. Do vařící vody vložíme chřest a necháme jej vařit asi 3 až 4 minuty, pak jej přeneseme do misky se studenou vodou a necháme zcela vychladnout. Pak jej přeneseme na ubrousky a osušíme. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme chřest a hrášek, přikryjeme pokličkou a občas zamícháme. Až zelenina změkne (asi po 6 až 8 minutách), odstavíme ji a přimícháme ředkvičky a estragon. Osolíme a opepříme, ihned podáváme.

andflickr.com/beckie tran dutcher

Dušené kuře s jarní zeleninou

Ingredience:
2 lžíce másla, každá zvlášť
1 naporcované kuře
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře
1 l kuřecího vývaru
1 šálek suchého bílého vína
1/2 lžičky posekaného čerstvého tymiánu
12 baby karotek
12 baby tuřínů (můžeme nahradit pastinákem)
12 jarních cibulek
6 čerstvých snítek petrželové natě
2 bobkové listy
2 lžíce hladké mouky
3/4 šálku zeleného hrášku
2 lžíce posekané petrželové natě

Postup přípravy:
Ve velkém kastrolu rozpustíme máslo, každou porci kuřete osolíme a opepříme a na másle opečeme ze všech stran. Opečené kurce kuřete vyjmeme a do kastrolu nalijeme vývar.chvilku jej povaříme, pak přidáme víno a ostatní ingredience až po bobkový list. Přidáme porce kuřete a pod pokličkou dusíme asi 20 minut, pak je vyjmeme. Bobkový list a petrželovou nať vyhodíme a šťávu ještě asi 5 minut redukujeme. Ze zbývající lžíce másla a mouky připravíme jíšku a vmícháme ji do štávy, necháme 2 minuty povařit, až zhoustne. Kuře vložíme do omáčky a přidáme hrášek. Vaříme ještě asi 3 minuty. Podáváme ozdobené petrželovou natí.

andflickr.com/Food Thinkers

Jarní zelenina s medovou zálivkou

Ingredience:
100 g mladé mrkve
100 g lusků zeleného hrášku
100 g kedluben
100 g zelených fazolek
Ředkvičky na ozdobu
Sůl

Zálivka:

3 lžíce extra panenského olivového oleje Billa
2 lžičky Aceto balsamico Naše bio
1 lžíce medu
1lžička citronové šťávy

Postup přípravy:

Hrášek vyloupejte z lusků, mrkev a kedlubny očistěte a nakrájejte. Fazolky zbavte vlákna uprostřed a přepulte. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, osolte ji. Jakmile začne vřít, vhoďte do ní mrkev, počkejte minutu, přidejte kedlubny a fazolky. Po další minutě přidejte kuličky hrášku. Vařte 6 minut tak, aby byla zelenina „na skus“, ani příliš měkká, ani tvrdá. Zeleninu přeceďte a teplou ji promíchejte se zálivkou, kterou připravíte smícháním všech ingrediencí. Zdobte ředkvičkami nakrájenými na plátky.

and

Související články