První věc, kterou budete potřebovat, jsou zaručeně bezlepkové nudle, které stačí zalít vroucí vodou. Nejsnadněji seženete rýžové vlasové nudle. Další důležitou ingrediencí je bezlepková miso pasta, která spolu s troškou sójové omáčky vytvoří nejlepší chuť „umami“.
and
Další a naprosto nezbytnou ingrediencí a jádrem úspěchu je domácí zeleninový bujón v prášku. Na ten budete potřebovat lahůdkové droždí a směs koření. Pokud lahůdkové droždí neznáte, nenechte se odradit názvem. Není to totéž droždí, které se používá ke kynutí těsta – je neaktivní – a jako lahůdkové se neoznačuje náhodou. Je to totiž velmi chutné, ale také zdravé dochucovadlo. Obsahuje velké množství vitaminů B-komplexu.
and
Dále se polévka neobejde bez čerstvé jarní cibulky, kterou si můžete pěstovat i doma. Další přísady jsou volitelné a můžete v polévce zužitkovat prakticky cokoli – zbytky pečeného kuřete, tofu či čerstvou zeleninu. Takovou polévku se nemusíte bát dát ani dětem. Nebude totiž obsahovat žádná umělá aromata, nezdravé tuky a nic z toho, co činí kupované instantní polévky nezdravými.
Ingredience na domácí bujón:
1/2 šálku (40 g) lahůdkového droždí
2 lžíce soli
2 lžíce sušených cibulových vloček
1 a 1/2 lžičky sušeného česneku
3/4 lžičky sušeného tymiánu
1/2 lžičky sušené šalvěje
1 lžička uzené papriky
1/4 lžičky kurkumy
1/4 lžičky prášku wasabi (můžeme vynechat)
1/8 lžičky mletého zázvoru
1 lžíce kokosového cukru (můžeme nahradit běžným cukrem)
Ingredience na polévku:
4 „hnízda“ bezlepkových instantních nebo rýžových nudlí
2 šálky čerstvých špenátových listů
3/4 šálku strouhané mrkve
1 šálek pokrájeného tofu nebo hotového masa
2 lžíce bezlepkové miso pasty
4 lžičky bezlepkové sójové omáčky
1/4 šálku bujónového prášku
1/2 až 3/4 šálku posekané zelené cibulky
Postup přípravy:
and
Nejprve vytvoříme bujónovou směs. Všechny ingredience nasypeme do misky a dobře promícháme. Směs pak nasypeme do uzavíratelné skleněné nádoby.
Pak podle návodu uvaříme nudle nebo je zalijeme horkou vodou a necháme stát, slijeme a postavíme stranou.
Do misky, velkého hrnku nebo žáruvzdorné sklenice vložíme 1/2 šálku špenátových listů, 1/4 šálku strouhané mrkve, 1/2 šálku tofu nebo masa, 1/2 lžíce miso pasty, 1 lžičku sójové omáčky, 1 hnízdo nudlí, 1 lžíci bujónu a nakonec zelenou cibulku (alespoň 2 lžíce). Pak stačí zalít vroucí vodou, přikrýt a nechat 2 minuty stát. Takto připravenou instantní polévku v nádobě můžeme také skladovat přikrytou v ledničce.
and
zdroj: glutenfreeonashoestring.com