FACESTARReceptyDOMÁCÍ BEZLEPKOVÁ INSTANTNÍ POLÉVKA S NUDLEMI: OBĚD NA USPĚCHANÉ PRACOVNÍ DNY

DOMÁCÍ BEZLEPKOVÁ INSTANTNÍ POLÉVKA S NUDLEMI: OBĚD NA USPĚCHANÉ PRACOVNÍ DNY

 

 

První věc, kterou budete potřebovat, jsou zaručeně bezlepkové nudle, které stačí zalít vroucí vodou. Nejsnadněji seženete rýžové vlasové nudle. Další důležitou ingrediencí je bezlepková miso pasta, která spolu s troškou sójové omáčky vytvoří nejlepší chuť „umami“.

and

Další a naprosto nezbytnou ingrediencí a jádrem úspěchu je domácí zeleninový bujón v prášku. Na ten budete potřebovat lahůdkové droždí a směs koření. Pokud lahůdkové droždí neznáte, nenechte se odradit názvem. Není to totéž droždí, které se používá ke kynutí těsta – je neaktivní – a jako lahůdkové se neoznačuje náhodou. Je to totiž velmi chutné, ale také zdravé dochucovadlo. Obsahuje velké množství vitaminů B-komplexu.

and

Dále se polévka neobejde bez čerstvé jarní cibulky, kterou si můžete pěstovat i doma. Další přísady jsou volitelné a můžete v polévce zužitkovat prakticky cokoli – zbytky pečeného kuřete, tofu či čerstvou zeleninu. Takovou polévku se nemusíte bát dát ani dětem. Nebude totiž obsahovat žádná umělá aromata, nezdravé tuky a nic z toho, co činí kupované instantní polévky nezdravými.

Ingredience na domácí bujón:

1/2 šálku (40 g) lahůdkového droždí

2 lžíce soli

2 lžíce sušených cibulových vloček

1 a 1/2 lžičky sušeného česneku

3/4 lžičky sušeného tymiánu

1/2 lžičky sušené šalvěje

1 lžička uzené papriky

1/4 lžičky kurkumy

1/4 lžičky prášku wasabi (můžeme vynechat)

1/8 lžičky mletého zázvoru

1 lžíce kokosového cukru (můžeme nahradit běžným cukrem)

Ingredience na polévku:

4 „hnízda“ bezlepkových instantních nebo rýžových nudlí

2 šálky čerstvých špenátových listů

3/4 šálku strouhané mrkve

1 šálek pokrájeného tofu nebo hotového masa

2 lžíce bezlepkové miso pasty

4 lžičky bezlepkové sójové omáčky

1/4 šálku bujónového prášku

1/2 až 3/4 šálku posekané zelené cibulky

Postup přípravy:

and

Nejprve vytvoříme bujónovou směs. Všechny ingredience nasypeme do misky a dobře promícháme. Směs pak nasypeme do uzavíratelné skleněné nádoby.

Pak podle návodu uvaříme nudle nebo je zalijeme horkou vodou a necháme stát, slijeme a postavíme stranou.

Do misky, velkého hrnku nebo žáruvzdorné sklenice vložíme 1/2 šálku špenátových listů, 1/4 šálku strouhané mrkve, 1/2 šálku tofu nebo masa, 1/2 lžíce miso pasty, 1 lžičku sójové omáčky, 1 hnízdo nudlí, 1 lžíci bujónu a nakonec zelenou cibulku (alespoň 2 lžíce). Pak stačí zalít vroucí vodou, přikrýt a nechat 2 minuty stát. Takto připravenou instantní polévku v nádobě můžeme také skladovat přikrytou v ledničce.

and

zdroj: glutenfreeonashoestring.com

Související články