FACESTARReceptyDESET DŮVODŮ, PROČ PÍT KÁVU! ZAPOMEŇTE NA KLIŠÉ A PŘEDSUDKY!

DESET DŮVODŮ, PROČ PÍT KÁVU! ZAPOMEŇTE NA KLIŠÉ A PŘEDSUDKY!

1. O kávě se říká, že odvádí vodu z těla. Není to tak docela pravda

1. O kávě se říká, že odvádí vodu z těla. Není to tak docela pravda

Dlouho se mělo za to, že kofein má výrazné močopudné vlastnosti, ale není to tak, pokud se nekonzumuje ve vyšších dávkách – tedy více než 500 mg denně. Podle nejnovějších studií není rozdíl v tom, zda vypijete jeden nápoj s obsahem kofeinu, nebo stejné množství nápoje bez něj. Pokud tedy pijete kávu v rozumném množství, nemusíte mít žádné obavy.

2. Účinky kávy prý byly nejprve pozorovány na kozách

Podle legendy účinky kávy objevili pastýři v Etiopii. Kozy, které pásli, totiž prý začaly poté, co zkonzumovaly kávové boby, tancovat.

3. Káva může prodloužit život

Káva obsahuje velké množství antioxidantů. V západním jídelníčku je to dokonce největší zdroj antioxidantů vůbec. Díky těmto látkám mají konzumenti kávy menší riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou, cukrovkou druhého typu a srdečními chorobami. Na druhou stranu ovšem pijáci kávy také více podléhají zlozvykům, jako je kouření cigaret a pití velkého množství alkoholu.

4. Káva obsahuje důležité živiny

V jednom šálku kávy je obsaženo 11 % denní dávky riboflavinu (vitaminu B2), 6 % denní dávky kyseliny pantothenové (vitaminu B5), 3 % draslíku a manganu a 2 % niacinu (vitaminu B3) a hořčíku.

5. Káva odbourává tuky

Podle vědeckých studií může kofein zrychlit váš metabolismus o 3 až 11 %. Je to jedna z mála látek, která pomáhá spalovat tuk.

and

6. Většina kávy pochází z  tzv. kávového pásu

Káva se pěstuje v oblasti v angličtině zvané Coffee Belt, tedy kávový pás. Tento pás obepíná celou zeměkouli a rozkládá se mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou.

7. Káva se ochutnává ještě před pražením na plantážích

Než se káva dostane do pražírny, prochází několika degustacemi. První probíhá už na plantážích a vzorky zelené kávy se posílají do pražíren a makléřům na burzy. „Určuje se, zda je vůně kávy příjemná či nepříjemná. Dále je rozhodující intenzita vůně a co přesně je ve vůni kávy dále cítit. Existují stovky, ne-li tisíce vůní kávy, nejčastěji jsou to ořechy, čokoláda, med, květiny, lesní plody, citrusy, karamel ale i mnoho dalších. Všechny tyto vůně patří mezi žádoucí a příjemné vůně. Může však obsahovat i nežádoucí vůně spáleniny či zatuchlosti,“ vysvětluje Šéfbarista kavárenské sítě CrossCafe Luboš Martínek.

8. Kávové boby mají červenou barvu

V našich zeměpisných šířkách se s čerstvými plody kávovníku nemáme moc příležitostí setkat. Většinou k nám doputují až hnědá, pražená zrnka. Zralé kávové boby jsou červené a zrnka mají zelenou barvu.

and

9. Kofein jsou miniaturní krystalky

Kofein je bílá krystalická látka hořké chuti. Krystalky jsou viditelné pod mikroskopem a mají tvar jehliček. Podle výskytu v různých rostlinách má také různé názvy: kofein obsažený v guaraně se nazývá guaranin, v čaji je to thein a ve směsi maté se mu říká matein. Přitom je to stále stejná chemická látka.

10. Káva je dobrou prevencí Alzheimerovy choroby a demence

Podle několika studií mají konzumenti kávy z 65 % nižší šanci onemocnět Alzheimerovou chorobou, která vede k demenci. Pití kávy má také příznivý účinek na ledviny.

Recept na závěr

Z pražené kávy nemusíme připravovat jen nápoj. Nejspíš budete znát několik receptů na kávové dezerty a cukroví, ale kávu je možné použít i při přípravě slaných, masitých pokrmů. Máte chuť experimentovat a nebojíte se nových chutí? Vyzkoušejte karamelizované kuře s kávou!

Na 6 až 8 porcí budete potřebovat:
Asi 800 g vykoštěných kuřecích stehen zbavených kůže
3 lžíce vody
2 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíci mleté kávy
1 lžičku kakaa
1/2 lžičky skořice
Špetku strouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky nového koření
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky mletého zázvoru
Sůl podle chuti
3 lžíce balzamikového octa
2 lžíce hnědého cukru
4 zelené jarní cibulky

Postup přípravy:

Kuřecí maso vložíme do misky s ostatními přísadami kromě cibulek a důkladně promícháme. Maso marinujeme v ledničce po dobu 1 až 4 hodin. Pak maso vyjmeme z ledničky a osmahneme je z každé strany po dobu asi 4 až 5 minut. Pak necháme na mírném plameni redukovat tekutinu asi 10 až 12 minut, občas zamícháme. Přidáme pokrájené cibulky a necháme prohřát (asi 1 až 2 minuty). Podáváme s rýží.

Související články