Chřest obsahuje vlákninu, je dobrým zdrojem antioxidantů, folátů, které jsou nezbytné pro tvorbu DNA, vitaminů B komplexu, vitaminu C, A, E a K i důležité minerály. Kromě toho, že je chřest velmi zdravá potravina, je to také pochoutka, kterou žádný labužník nepohrdne.
Chřest obsahuje vlákninu, je dobrým zdrojem antioxidantů, folátů, které jsou nezbytné pro tvorbu DNA, vitaminů B komplexu, vitaminu C, A, E a K i důležité minerály. Kromě toho, že je chřest velmi zdravá potravina, je to také pochoutka, kterou žádný labužník nepohrdne.
Jak dobře vybrat chřest
Abychom si na chřestu opravdu pochutnali, měl by být čerstvý. Může být zelený, bílý nebo světle fialový. Všechny druhy chřestu jsou výborné. Čerstvý chřest, ať má jakoukoli barvu, poznáte podle toho, že výhonky není možné ohnout. Také by neměly být příliš silné a měly by mít svěží barvu.
Příprava chřestu před tepelnou úpravou
Chřest je třeba nejprve omýt, pak jej zbavíme dřevnatých částí na silnějším konci stonku. Části neodkrajujeme, ale ulomíme. Chřest se zlomí přesně v místě, kde končí tvrdá dřevnatá část a začíná ta, která je vhodná ke konzumaci.
Gnocchi s krevetami, chřestem a pestem
Ingredience:
2 l vody
450 g gnocchi
500 g pokrájeného chřestu
500 g vyloupaných krevet bez střívka
1 šálek bazalky
2 lžíce opražených piniových oříšků
2 lžíce strouhaného parmezánu
2 lžičky citronové šťávy
2 lžičky prolisovaného česneku
4 lžičky extra panenského olivového oleje
Postup přípravy:
Do vroucí vody vložíme gnocchi a vaříme je asi 4 minuty, až vyplavou na povrch. Vyjmeme je z vody děrovanou lžící nebo naběračkou a vložíme je do misky. Ve vodě uvaříme chřest a krevety (vaříme asi 5 minut) a slijeme. Uvařený chřest s krevetami přidáme k nokům. Bazalku a další 4 ingredience až po česnek rozmixujeme s jednou lžící vody. Postupně do směsi přidáváme olej a dále mixujeme. Pesto přidáme k nokům s krevetami a chřestem a podáváme.
Frittata s uzeným pstruhem a chřestem
Ingredience:
220 g chřestu nakrájeného na kousky dlouhé asi 2,5 cm.
1 lžíce mléka
1/4 lžičky čerstvě namletého mletého pepře
1/8 lžičky soli
4 velká vejce
4 bílky
1/4 šálku strouhaného parmezánu
1 a 1/2 lyičky posekaného kopru
100 g uzeného pstruha bez kůže pokrájeného na kousky
1 lžička oleje
1/2 šálku jemně pokrájené zelené jarní cibulky
Postup přípravy:
Předehřejeme troubu na 220 °C. Chřest asi 2 minuty povaříme, slijeme a zchladíme v ledové vodě. Pak ho pečlivě osušíme. Mléko smícháme s dalšími 4 ingrediencemi až po bílky a rozšleháme je. Přidáme chřest, 2 lžíce sýra, kopr a pstruha. Pánev, kterou můžeme dát do trouby, rozpálíme na středním plameni. Přidáme olej a cibuli, kterou krátce osmahneme a přelijeme vaječnou směsí. Jednou zamícháme a necháme 2 minuty v klidu, až se začnou srážet okraje. Pak pánev přemístíme do trouby a frittatu pečeme asi 8 minut. Vyjmeme ji z trouby a posypeme 2 lžícemi sýra. Pak frittatu ještě asi na 2 minuty umístíme pod gril, a necháme zezlátnout. Po vyjmutí z trouby ji necháme 5 minut stát a nakrájíme na 8 dílků.
andflickr.com/Gabriella Piazza
Krémová chřestová polévka
Ingredience:
1 kg chřestu zbaveného dřevnatých konců
1 velká pokrájená cibule
3 lžíce másla
4 šálky kuřecího vývaru
1 šálek vody
Lístky ze 2 snítek čerstvého tymiánu
2 lžíce posekané petrželové natě
1/4 šálku smetany ke šlehání
1 lžíce suchého vermouthu
Trocha citronové šťávy
Sůl a pepř
Postup přípravy:
Z chřestu odkrojíme špičky, pokud jsou hodně silné, podélně je rozkrojíme a ponecháme na ozdobení. Zbylý chřest pokrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme chřest bez špiček, osolíme a opepříme a osmahneme (asi 5 minut). Pak do hrnce vlijeme vývar, vodu a přidáme tymián. Přivedeme k varu a necháme mírně vařit 10 až 15 minut. Nakonec přidáme petrželovou nať. mezi tím povaříme špičky chřestu v osolené vodě (asi 2 až 4 minuty podle velikosti). Pak je slijeme a propláchneme studenou vodou. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme a přidáme smetanu, pak vermouth a citronovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem.
Fettuccine Alfredo s chřestem
Ingredience:
220 g těstovin fettuccine
1 lžička olivového oleje
500 g chřestu bez dřevnatých konců, pokrájeného na 5 cm kusy
3/4 lžičky soli
1/2 lžičky černého pepře
1 lžička strouhané citronové kůry
2 lžičky čerstvé citronové šťávy
1 lžíce másla
1 lžíce vodky
4 prolisované stroužky česneku
60 g krémového sýra
1/4 šálku mléka
6 lžic strouhaného parmezánu
1 lžíce posekané pažitky
Postup přípravy:
Těstoviny uvaříme podle návodu a přecedíme. 1/4 šálku vody z těstovin uschováme. Na velké pánvi osmahneme chřest s 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře, restujeme 6 minut. Pak jej odstavíme, přidáme citronovou kůru a šťávu, promícháme. Ve středním kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme vodku a česnek a asi minutu necháme osmahnout, přidáme sýr a za stálého míchání přiléváme mléko, přidáme parmezán a zbývající sůl a pepř a do směsi vmícháme vodu z těstovin a chřest. Pak ji promícháme s těstovinami a posypeme pažitkou.
Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem
Ingredience:
400g zeleného chřestu
150 g schwarzwaldské šunky
4 vejce
50 g sýra Grana Padano Billa
3 lžíce olivového oleje
3lžíce bílého vinného octa
1 bobkový list
Sůl a pepř
Postup přípravy:
Tenké stonky chřestu očistíme a ulomíme dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Později je můžeme použít například k přípravě zeleninového vývaru. Stonky svážeme kuchyňským provázkem do svazečků a vložíme do vařící osolené vody na 10 minut. Ihned po uvaření ponoříme chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny. Rozdělíme ho do 4 svazečků, každý zabalte do šunky, přemístíme do zapékací mísy a zakapeme olivovým olejem. Vložíme do trouby předehřáté na 190°C a zapékáme po dobu 15 minut. Mezitím si připravíme ztracená vejce: do rendlíku dejte 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snížíme teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvoříme ve vodě vír a vyklepneme do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký. Vejce opatrně vyjmeme, rozložíme na zapečený chřest, opepříme a osolíme.
and
Kuskus s chřestem a kozím sýrem
Ingredience:
1 svazek zeleného chřestu
1 svazek bílého chřestu
1 nadrobno nasekaná šalotka
2 šálky vývaru ze zeleninového bujonu
200 g kuskusu
100 g čerstvého kozího sýru Naše bio
5 lžic extra panenského olivového oleje
Sůl, cukr, citron, pepř
Postup přípravy:
Kuskus zalijeme vývarem ze zeleninového bujonu. Necháme odstát, dokud se tekutina nevstřebá a kuskus promícháme vidličkou, aby zůstal sypký. Přidáme nasekanou šalotku. Chřest omyjeme, odstraníme dřevnaté konce, bílý chřest oloupáme si 2 cm pod hlavičkou a pokračujeme až ke spodnímu konci výhonku. Chřestové pazouchy svážeme kuchyňským provázkem, aby se při vaření stonky nepolámaly. Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Až začne vřít, přidáme 2 lžíce soli, lžíci cukru a polovinu citronu. Vaříme zvlášť bílý a zelený chřest, po dobu přibližně 10 minut. Vychladlý chřest nakrájíme na 2cm kousky, přidáme ke kuskusu. Osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem a citronem podle chuti a zdobíme rozdrobeným kozím sýrem.
and
Slaný chřestový koláč
Ingredience:
275 g čerstvého listového těsta BILLA
1 balení plátků EMENTALER Naše BIO
100 g anglické slaniny Vocílka
1 svazek bílého chřestu
1 zakysaná smetana
2 vejce
sůl a pepř
5 g másla
Postup přípravy:
Těsto přeneseme do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm. Propícháme vidličkou a dáme předpéci do trouby předehřáté na 190 °C. Chřest omyjeme, odstraníme dřevnaté konce, oloupáme asi 2 cm pod hlavičkou a pokračujeme až ke spodnímu konci výhonku. Chřestové pazouchy svážeme kuchyňským provázkem, aby se při vaření stonky nepolámaly. Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Vaříme přibližně 10 minut. Na těsto umístíme chřest nakrájený na 2 cm kousky, proložíme slaninou a plátky sýra. Zakysanou smetanu smícháme s vejci, osolíme, opepříme a směsí zalijeme koláč. Na povrch naneseme tenké plátky másla a pečeme 25 minut při teplotě 180 °C. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Koláč necháme ve formě zchladnout a podáváme.
and
Tip! Povrch koláče můžeme před zapečením posypat sýrem Parmiggiano Reggiano Značky BILLA. Koláč tak dostane jemně aromatickou příchuť.