Tento starodávný pokrm bohů máme v dnešní době dovedený do dokonalosti. Můžeme si vybírat z obrovského množství různých čkokolád – máme čokoládu hořkou, s velmi vysokým obsahem kakaa, čokoládu bílou, oříškovou, mléčnou, s různými příchutěmi. Každá z nich se může stát součástí nápaditého dárku, který potěší všechny smysly.
Tento starodávný pokrm bohů máme v dnešní době dovedený do dokonalosti. Můžeme si vybírat z obrovského množství různých čkokolád – máme čokoládu hořkou, s velmi vysokým obsahem kakaa, čokoládu bílou, oříškovou, mléčnou, s různými příchutěmi. Každá z nich se může stát součástí nápaditého dárku, který potěší všechny smysly.
1. Domácí pralinky
Zkuste si vyrobit vlastní pralinky. Pokud nevíte, jak na to, poradíme vám. Skvělým základem pralinek je hmota zvaná ganache (čti ganáš). Je to krém vyrobený z čokolády a smetany. Na náplň do pralinek budeme potřebovat 100 ml smetany ke šlehání (husté, nejlepší je v bio kvalitě) a 110 g čokolády s vyšším obsahem kakaa (alespoň 60 %) a bez obsahu rostlinných tuků.
Čokoládu pokrjíme na co nejmenší kousky a vložíme do větší misky. Smetanu přivedeme k varu a ihned ji vlijeme do připravené čokolády a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Čím déle ji necháme chladnout, tím bude hustší.
Z vychladlé hmoty pak tvoříme kuličky, keré můžeme obalit kakaem, mletými ořechy či kokosem, barevným cukrovým sypáním apod. Také jí můžeme obalit celý ořech, rozinku, kousek kandovaného ovoce či višně naložené v alkoholu.
Pralinky ještě můžeme dozdobit polevou např. z bílé čokolády nebo střídavě polevou z obou druhů čokolád. Pralinky pak můžeme vložit do zajímavé, doma vyrobené krabičky.
2. Formičky a košíčky
Rozehřátou čokoládu můžeme vlít do různých formiček nebo do košíčků a dále zdobit stejně jako pralinky – ořechy, mandlemi, barevným sypáním. Zajímavá bude čokoláda s pistáciemi, kandovaným ovocem či pomerančovou kůrou, ale také s například s drcenými chilli papričkami. Můžeme vytvářet i vlastní tabulky (formičky lze koupit v obchodech s cukrářskými potřebami) a balit je do celofánu.
3. Designová čokoláda
Další možnost je sáhnout po speciální dárkové designové čokoládě, např. značky Chocolate and Love. Mezi těmito nádherně vyvedenými tabulkami čokolády najdete třeba hořkou čokoládu Mint s mátou, mléčnou s kakaovými boby Dark Milk, hořkou Filthy Rich, která má velmi výraznou a poctivou chuť kakaa s tóny ořechů a kávy.
Dalšími oblíbenými čokoládami Chocolate & Love jsou Sea Salt – mléčná se solí a karamelem, vysokoprocentní hořká Panama s nasládlými tóny višní, hořká čokoláda Coffee s příměsí pražené kávy Arabica, která je 100% bio a fair trade a získala stříbrnou medaili na Academy of Chocolate 2011. V neposlední řadě pak hořká čokoláda s pomerančem Orange, která je ochucená přírodním pomerančovým olejem.
and
Tyto designové čokolády můžete koupit v eshopu Čokoláda.cz, který je jejím výhradním dovozcem.