FACESTARReceptyCO S MANGOLDEM? TŘI ZDRAVÉ A VYNIKAJÍCÍ RECEPTY JAKO ODPOVĚĎ!

CO S MANGOLDEM? TŘI ZDRAVÉ A VYNIKAJÍCÍ RECEPTY JAKO ODPOVĚĎ!

 

 

Dušený mangold s česnekem

and

Ingredience na 8 porcí:

6 stroužků česneku, pokrájených na plátky

2 lžíce extra panenského olivového oleje

16 napěchovaných šálků mangoldu bez stopek

1/2 lžičky mletého chilli

1/2 lžičky soli

Postup přípravy:

Na velké pánvi rozpálíme olej s česnekem. Až česnek zezlátne, nalijeme olej z pánve do misky a postavíme stranou. Pak na pánev přidáme mangold, chilli a sůl. Na mírném ohni necháme mangold změknout, aby se vešel do pánve. Zvýšíme žár na střední a mangold dusíme pod pokličkou asi 7 až 10 minut, občas promícháme. Pak jej slijeme, vrátíme do pánve a promícháme s olejem a česnekem. Můžeme jej uchovávat v ledničce až 3 dny a používáme jako surovinu k přípravě dalších pokrmů.

Asijská polévka s krevetovými knedlíčky

and

Ingredience na 4 porce:

4 stroužky česneku, podrcené

asi 1cm kousek zázvoru, oloupaný a podrcený

220 g oloupaných krevet bez ocásků a střívek

1/4 šálku koriandrové natě

2 lžičky kukuřičného škrobu

2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem soli

1/2 lžičky opraženého sezamového semínka

6 šálků kuřecího vývaru

1 stéblo citronové trávy svázané do uzlíku (můžeme nahradit 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry)

1/2 lžičky mletého chilli

1 šálek mangoldu s česnekem

Postup přípravy:

Polovinu česneku a zázvoru rozmělníme v kuchyňském robotu. Přidáme krevety a koriandrovou nať a znovu rozmixujeme. Škrob rozpustíme ve vodě a přidáme ke krevetám spolu se sójovou omáčkou a olejem. Znovu rozmixujeme a postavíme stranou.

Do kuřecího vývaru vložíme citronovou trávu, chilli a zbývající česnek a zázvor a přivedeme k varu. Z krevetové směsi vytvoříme 12 knedlíčků a vložíme je do vroucí polévky. Vaříme je asi 6 až 7 minut. Odstraníme citronovou trávu, mangold rozdělíme do 4 misek a polévku přes něj přelijeme. Do každé misky vložíme 3 knedlíčky.

Řecká pizza

and

Ingredience na 8 porcí:

1/2 šálku suchých sušených rajčat

1 lžíce čerstvé citronové šťávy

2 šálky mangoldu s česnekem

Těsto na 1 pizzu

5 oliv, vypeckovaných a pokrájených

85 g sýra feta, rozdrobeného

2 lžičky čerstvých lístků oregána

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 200 °C, pokud máte kámen na pizzu, předehřejeme i ten, případně plech. Mezi tím namočíme sušená rajčata do horké vody, aby změkla. Slijeme je a pokrájíme. Do mangoldu s česnekem vymačkáme citronovou šťávu a směs pak rovnoměrně rozprostřeme na pizzu. Přidáme olivy a rajčata, rozdrobený sýr a posypeme oregánem. Pečeme 12 minut, až sýr změkne a začne místy zlátnout.

 

Související články