FACESTARReceptyCO NABÍDNOUT HOSTŮM KE KÁVĚ? VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY NA DOMÁCÍ SUŠENKY A...

CO NABÍDNOUT HOSTŮM KE KÁVĚ? VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY NA DOMÁCÍ SUŠENKY A KEKSY!

Jednoduché keksy s hnědým cukrem

Jednoduché keksy s hnědým cukrem

Tyto keksy jsou opravdu superjednoduché. Příprava zabere zhruba půl hodiny, takže je stihnete, i když se vám návštěva ohlásí hodinu dopředu.

Ingredience:

500 g másla
250 g tmavého hnědého cukru
675 g hladké mouky (nebo prostě takové mouky, jakou máte doma)

and

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 160 °C. Máslo vyšleháme s hnědým cukrem do pěny. Přidáme 400 až 500 g mouky a dobře promísíme. Zbylou moukou posypeme vál a vypracujeme na něm hladké těsto. Rozválíme je na 1 cm silný plát a rozkrájíme na obdélníčky asi 7×2 cm. Propícháme je vidličkou a pokládáme na nevymazaný plech. Pečeme asi 20 až 25 minut.

Zázvorové sušenky

Na tyto sušenky nepotřebujete čerstvý zázvor, ale mletý. Jsou jemnější a rozhodně budou chutnat.

Ingredience:

170 g hladké mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
60 g másla
1 vrchovatá lžička mletého zázvoru
1 zarovnaná lžička medu
1 vejce

and

Postup přípravy:

Suché ingredience vložíme do misy. Promícháme je spolu s máslem a medem a pak po částech přidáváme rozšlehané vejce. Z těsta tvoříme válečky o velikosti vlašského ořechu a pečeme je 15 až 20 minut při 180 °C.

Biscotti s vlašskými ořechy a kokosem

Biscotti jsou dvakrát pečené sušenky, které pocházejí z italského města Prato. Krájejí se z ještě teplého bochníku. Skvěle se hodí ke kávě nebo k dezertnímu vínu.

Ingredience:

200 g moučkového cukru
110 g změklého másla
Několik kapek kokosového aromatu
2 vejce
440 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
35 g sušeného kokosu
120 g posekaných vlašských ořechů

and

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do střední misky vložíme máslo a cukr a vyšleháme spolu do pěny. Přidáme kokosové aroma a vejce. Mouku promícháme s práškem do pečiva a solí a postupně vmícháme do másla s cukrem. Nakonec přidáme kokos a ořechy.

Těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého vytvarujeme bochník dlouhý 2 cm. Položíme je na plech a zploštíme je, aby byly široké asi 7,5 cm. Pečeme je 30 až 35 minut a necháme 10 až 15 minut zchladnout. Pak je nakrájíme na plátky široké asi 1,25 cm a plátky položíme řezem na plech. Vrátíme je do trouby a pečeme dalších 15 minut, až zezlátnou a jsou křupavé. Necháme je vychladnout a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Čokoládové sušenky

Tyto sušenky jsou vynikající – krásně křupavé s plnou čokoládovou chutí. Potřebujete jen 4 ingredience, ale můžete přidatdalší dochucovadlo, například pomerančovou kůru nebo mátový extrakt.

Ingredience:

85 g změklého másla
55 g cukru krystal
110 g hladké mouky
25 g kakaa

and

Postup přípravy:

Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme mouku a kakao a dobře promícháme. Pokud chcete přidat další příchuť, učiňte tak nyní (kůru z jednoho pomeranče nebo 2 lžičky mátového extraktu a 28 g pokrájené čokolády).

Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme odležet asi 1 až 2 hodiny v ledničce.

Troubu předehřejeme na 170 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Těsto vyjmeme z ledničky a tvoříme z něj kuličky o průměru asi 2 cm. Kuličky klademe na plech a zmáčkneme je vidličkou. Pečeme je 15 až 20 minut. Měly by být na okraji tvrdé a uprostřed trošku měkčí. Necháme je vychladnout na mřížce.

Citrónové keksy

Tyhle výborné máslové sušenky s příchutí čerstvého citrónu jsou skvělé k čaji.

Ingredience:

275 g hladké mouky
2 lžíce mletých mandlí
225 g másla, lehce změklého
85 g moučkového cukru
Kůra z 1 velkého citrónu

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C a plech lehce posypeme moukou. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme mouku a mandle a dobře promísíme. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech. Pečme 20 minut, až zezlátne. Dokud je pečený plát ještě teplý, nakrájíme ho na čtverce nebo jiné tvary a pak necháme zchladnout asi 10 až 15 minut na plechu. Potom je přeneseme na mřížku a necháme vychladnout úplně.

Celozrnné sušenky

Tyto perfektní celozrnné sušenky si zamilujete. Krájí se z dlouhého válečku těsta, který můžete uchovávat v mrazáku až 2 měsíce.

Ingredience:

150 g celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
30 g ovesných vloček
20 g otrub
100 g tmavého třtinového cukru
50 g másla pokrájeného na malé kousky
4 lžíce mléka (podle potřeby)

and

Postup přípravy:

Prosejeme mouku s práškem do pečiva, solí a jedlou sodou do misky. Přidáme ovesné vločky, otruby a cukr a promísíme. Přidáme máslo, vypracujeme hmotu, která konzistencí připomíná strouhanku. Přidáme 3 lžíce mléka a zapracujeme, až vytvoříme hladké těsto. Pokud je moc suché, přidáme ještě lžíci mléka.

Z těsta vytvarujeme válec dlouhý 25 cm. Zabalíme ho do pečicího papíru a dál ho válíme tam a zpět, až máme rovnoměrný válec. Na koncích papír zatočíme a těsto necháme vychladit asi 30 minut (může být v lednici až 4 dny).

Troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto vyjmeme z obalu a velmi ostrým nožem nakrájíme na plátky silné asi 8 mm. Plech vyložíme pečicím papírem a sušenky na něj klademe. Pečeme asi 12 minut, až zezlátnou. Přeneseme je na mřížku a necháme vychladnout. 

Související články