Největší výrobce tlakových hrnců na světě, španělská firma Fagor, která je již 20 let součástí českých domácností a je oblíbená pro své kvalitní domácí spotřebiče, přichází s moderním tlakovým hrncem!
Pod tlakem nebo klasicky?
Ptáte se, jaký je rozdíl mezi klasickým vařením a vařením v tlakových hrncích? Princip je celkem jednoduchý. Při klasickém vaření používáte velké množství vody, ve kterém je ponořená celá potravina, při použití tlakové hrnce se ale používá vody mnohem méně, proto se voda daleko rychleji ohřeje a tím se celý proces urychlí. Jaké další výhody má tlakový hrnec? Díky třístupňovému systému pojistek je bezpečný, je ekonomický a jeho ovládání je snadné, takže i člověk, který se vaření nevěnuje, ho zvládne velmi jednoduše ovládat.
Tlakové hrnce Fagor se vyrábí v různých velikostech (ten největší je dokonce 8 litrový). Neušetří vám jenom čas, který se samozřejmě pojí i s ušetřením na spotřebě energií, ale také vám zaručí, že jídlo bude zdravé, neboť uchovává o 50 % více výživných látek než při normálním vaření. Velkou výhodou, kterou já jako vytížená žena velmi oceňuji, je časovač, který vás upozorní, když je jídlo hotové a vy proto nemusíte vystávat u kuchyňské linky a můžete si například v klidu přečíst svůj oblíbený časopis, nebo se věnovat jiným domácím pracím.
Vyzkoušíme za vás!
Naše redakce právě testuje jeden z tlakových hrnců od Fagoru a to rovnou ten největší 8 litrový, takže se již brzy můžete těšit na první dojmy z vaření s tímto pomocníkem.
Recept na španělskou Paellu
Existuje spousta skvělých receptů, které se dají v tlakových hrncích udělat. Mezi mé oblíbené patří Valencijská paella, možná asi proto, že jsem velký milovník Španělska a konkrétně právě Valencie.
Na 4 porce paelly budete potřebovat:
300g rýže, 350 ml vody, 50g šunky, 1/2 kuřete, 50 g fazolových lusků, 2 papriky, 250 g úhoře, 8 krabů (popř. mušlí), 125 g rajčatového protlaku, červenou papriku, šafrán a sůl
Postup:
Nakrájené kuře vložíte do hrnce a na oleji lehce osmahnete. Přidáte šunku a zeleninu, a když je vše pořádně osmažené, zasypete paprikou, šafránem a lehce dosolíte. Přidáte úhoře, mořské plody, rýži, papriku a rajčata, vše pořádně promícháte a necháte chvíli osmahnout. Zalijete vroucí vodou a přikryjete hrnec poličkou. Vše se povaří asi 5-6 minut a pokrm je hotový. Dobrou chuť!