Černá ředkev: Přírodní zázrak pro zdraví a krásu! Vyzkoušeli jsme!

 Černá ředkev se patrně pěstovala již před mnoha tisíci lety ve starověkém Egyptě. Dostávali ji spolu s cibulí a česnekem stavitelé pyramid, aby byli silní a schopní. Používala se také k léčení mnoha zdravotních obtíží, např. respiračních onemocnění, nemocí jater a žlučníku.

 Černá ředkev se patrně pěstovala již před mnoha tisíci lety ve starověkém Egyptě. Dostávali ji spolu s cibulí a česnekem stavitelé pyramid, aby byli silní a schopní. Používala se také k léčení mnoha zdravotních obtíží, např. respiračních onemocnění, nemocí jater a žlučníku.

Šťáva z černé ředkve se užívá ke snížení hladiny cholesterolu, při obtížích se žlučovými kameny, pomáhá zbavit organismus škodlivin a má blahodárný vliv na trávicí soustavu. Sirup z černé ředkve se používá při léčení kašle a bronchitidy. Neměli bychom tedy na tuto chutnou a zdravou zeleninu zapomínat.

Černá ředkev pro krásu

Kromě zmíněných účinků na naše zdraví má černá ředkev také pozitivní vliv na pokožku a vlasy. Její zařazení do jídelníčku a pití šťávy může pomoci k celkovému omlazení pleti. Také pomůže odstranit nehezké skvrny, akné a další kožní problémy.

Pravidelným užíváním černé ředkve také významně omezíme vypadávání vlasů a pomůžeme jejich zdravému vzhledu. Ať už se příliš mastí, nebo jsou naopak suché, černá ředkev pomůže nastolit rovnováhu v jejich výživě.

Recepty s černou ředkví

Černou ředkev můžeme konzumovat syrovou v salátech, ale také ji můžeme tepelně upravovat. Černou slupku můžeme, ale nemusíme loupat. Stačí, když ředkev důkladně omyjeme a očistíme kartáčkem. Nakrájená pak bude působit na talíři efektně.

Bramborový salát s černou ředkví a ořechy

chocolateandzucchini.com

Netradiční recept na bramborový salát může přinést do vaší kuchyně vítanou změnu. Tento velmi výživný pokrm plný vitaminů a minerálů si můžete dopřát samostatně nebo jako přílohu k masu.

Ingredience:

450 g menších lojovitých brambor
1 stroužek česneku
1 střední černá ředkev (asi 220 g)
2 lžičky jemného octa
4 lžičky olivového oleje
1 lžička uzené papriky
Pažitka, jemně pokrájená
Petrželová nať, pokrájená nahrubo
10 vlašských ořechů
Mořská sůl, čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

Brambory očistíme, pokrájíme na větší kusy a spolu s celým stroužkem česneku a solí je necháme 10 minut vařit v páře (dokud nezměknou). Dobře očistíme také ředkev a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Z nastrouhané ředkve odstraníme hnědé kousky, pokud se budou vyskytovat.

NEJLEPŠÍ RECEPT NA CHŘIPKU? NABIJTE SE VITAMÍNY A ENERGIÍ Z OVOCNÝCH DŽUSŮ!

Ředkev vložíme do misky, posolíme a promícháme. Uvařené brambory necháme vychladnout, ale ne zcela –  měly by zůstat teplé. Stroužek česneku, co se vařil s bramborami, pokrájíme a přidáme k ředkvi. Pak přidáme ocet, olej a papriku a promícháme. Přidáme brambory a bylinky a dochutíme solí a pepřem. Salát podáváme posypaný vlašskými ořechy.

Pečená černá ředkev

chocolateandzucchini.com

Pečenou černou ředkev můžeme použít jako netradiční přílohu. Její přirozeně štiplavá chuť se pečením zmírní, ale trocha aromatu zůstane. Pokud vám pečená černá ředkev zachutná, možná se stane trošku návykovou.

Ingredience:

2 velké černé ředkve
Olivový olej
Balzamikový ocet
Sůl a pepř
Drcené chilli papričky (pokud chcete ředkev ostřejší)

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 200 °C a pekáč vymažeme olejem. Ředkev očistíme a oloupeme, polovinu slupky můžeme ponechat v proužcích. Pak ředkev nakrájíme na kolečka. Silnější kolečka budou měkčí, tenká kolečka budou připomínat chipsy.

Pokrájenou ředkev vložíme do pekáče, polijeme ji ještě trochou olivového oleje a trochou balzamikového octa, osolíme, opepříme, a pokud chceme, přidáme chilli papričky, a promícháme. V předehřáté troubě ředkev pečeme asi 20 minut, až zezlátne.

Bramboráky s černou ředkví

 littlemisscruciferous.com

Černou ředkev můžeme přidávat i do bramboráků. Dodá jim zajímavou netradiční chuť.

Ingredience:

2 šálky strouhaných brambor
1 šálek strouhané černé ředkve (oloupané)
1 a 1/2 šálku strouhané nebo jemně pokrájené cibule
Pažitka, pokrájená (můžeme vynechat)
1/3 šálku mléka
3 vejce
Olej na smažení
Sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

Strouhané brambory, ředkev, cibuli a případně pažitku promícháme, osolíme a opepříme. Přidáme rozšlehané vejce s mlékem a znovu dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme trochu oleje a naběračkou tvoříme bramboráky a osmažíme. Podáváme jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.

Sirup proti kašli z černé ředkve

Kromě chutných pokrmů můžeme z černé ředkve připravit i výborný sirup proti kašli. Je vhodný i pro děti starší jednoho roku.

Ingredience:

1 černá ředkev
1 až 2 lžíce medu

Postup přípravy:

Odkrojíme nať a uschováme vršek ředkve – bude sloužit jako poklička. Uvnitř ředkve vykrojíme otvor, naplníme jej medem a necháme místo na šťávu, která se z vnitřku ředkve vyloučí a smísí s medem. Přikryjeme ředkev pokličkou, kterou jsme odkrojili z vršku, a necháme stát asi 2
hodiny.

SENDVIČ NA OBĚD NEBO VEČEŘI? DEJTE SI PORCI MAXI TWISTU NAVÍC!

Sirup užíváme po lžičkách několikrát denně.