FACESTARReceptyBEZLEPKOVÉ VELIKONOČNÍ MLSÁNÍ: DOBRŮTKY PRO CHVÍLE POHODY, KTERÉ ZVLÁDNETE SNADNO A RYCHLE!

BEZLEPKOVÉ VELIKONOČNÍ MLSÁNÍ: DOBRŮTKY PRO CHVÍLE POHODY, KTERÉ ZVLÁDNETE SNADNO A RYCHLE!

Kokosová hnízda

Kokosová hnízda

Ingredience:

3 vaječné bílky o pokojové teplotě
Špetka soli
3/4 šálku cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu (nebo můžeme část cukru nahradit vanilkovým cukrem)
1 a 1/2 až 2 šálky strouhaného kokosu
Bezlepkové bonbony ve tvaru vajíček

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 110 °C. Na pečicí papír vyznačíme kolečka o průměru asi 5 až 7 cm a papír položíme popsanou stranou dolů na velký plech.

Připravíme si cukrářský sáček se špičkou s velkým hvězdicovitým otvorem.

Z bílků se solí vyšleháme pevný sníh (pokud používáme vanilkový extrakt, přidáme ho ke konci šlehání. Gumovou stěrkou sníh přemístíme do cukrářského sáčku. Tvoříme pak na předem vyznačná kolečka soustředné kruhy – začínáme od středu a postupujeme k okrajům. Na okraji pak vytvoříme ještě jeden kruh, aby hnízda měla vyšší okraje.

andthecornerkitchenblog.com

Pak hnízda posypeme strouhaným kokosem, vložíme plech do trouby a pečeme asi 90 minut, až zezlátnou. Po vypnutí je necháme ještě dojít v troubě asi 30 minut. Pak je vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Hnízda sejmeme z pečicího papíru a naplníme bonbony.

Bezlepkové hot cross buns

V anglosaských zemích se na Velikonoce tradičně připravují sladké bochánky s rozinkami a křížem na povrchu. Traduje se, že hot cross buns, připravené na Velký pátek, se nikdy nezkazí, a také, že pokud jeden bochánek uschováte, onemocní-li někdo v rodině, pomůže mu se zotavit. Určitě to platí i pro variantu bez lepku.

Ingredience:

2 a 1/2 šáklu kvalitní univerzální bezlepkové mouky
1 a 3/4 lžičky xanthanové gumy (pokud vaše moučná směs již tuto surovinu obsahuje, vypustíme ji)
1/2 šálku cukru krupice
3 lžičky instantního bezlepkového droždí
1 lžička vinného kamene
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého nového koření
3/4 lžičky soli
Strouhaná kůra z 1 citronu
Strouhaná kůra z 1 malého pomeranče
170 g rozinek
1 lžička vanilkového extraktu (můžeme část cukru nahradit vanilkovým cukrem)
1/2 lžičky jablečného octa
3/4 šálku vlažného mléka
2 velká vejce a 1 žloutek o pokojové teplotě
110 g másla, rozehřátého a vychladlého
1 šálek a 4 lžíce moučkového cukru
2 až 3 lžičky mléka

Postup přípravy:

Mouku, xanthanovou gumu, cukr, droždí, vinný kámen a koření dobře promícháme. Přidáme sůl, citronovou a pomerančovou kůru a znovu promícháme. Do malé misky nasypeme rozinky a promícháme je s jednou lžící suché směsi. Postavíme je stranou. Do suché směsi přidáme vanilku, ocet, mléko, 1 celé vejce, 1 žloutek a máslo a elektrickým mixérem vymícháme těsto. Nakonec přidáme rozinky a zapracujeme do těsta.

Těsto přeneseme na lehce pomoučený pečicí papír a ještě ho posypeme trochou mouky. Rozdělíme je na 11 dílků, každý by měl vážit asi 95 g. Z každého kousku těsta utvoříme pomoučenýma rukama kuličku. Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem asi 5 cm od sebe a necháme je vykynout. Troubu předehřejeme na 190 °C a v malé misce rozšleháme vejce se 4 lžícemi moučkového cukru.

andglutenfreeonashoestring.com

Jakmile bochánky vykynou, potřeme je vejcem s cukrem a ostrým nožem na povrchu nařízneme kříž. Plech vložíme doprostřed předehřáté trouby a pečeme asi 25 až 30 minut, v polovině pečení plech otočíme. Bochánky necháme vychladnout na plechu asi 10 minut a pak je přeneseme na mřížku.

andglutenfreeonashoestring.com

Nakonec vytvoříme polevu. Smícháme 1 šálek moučkového cukruse 2 lžícemi mléka. Vytvoří se hustá pasta. Jestliže je příliš hustá, přidáme trošku mléka. Přidáváme je pomalu po kapkách. Až bochánky vychladnou, naplníme polevu do cukrářského sáčku se špičkou bez zářezů a na každý bochánek vytvoříme kříž v místech, která jsme nařízli nožem.

Bezlepkové velikonoční cukroví s barevnou polevou

Ingredience:

1 a 1/2 šálku univerzální bezlepkové mouky
1/2 šálku tapiokové mouky nebo bramborového škrobu
1 šálek bezlepkového moučkového cukru
1 lžička guarové nebo xanthanové gumy
1 lžička vinného kamene
1/8 lžičky soli
1 šálek vychlazeného másla (225 g)
1 vejce
1 lžíce mléka
1 lžička vanilkového enbo citronového extraktu
1 lžíce strouhané čerstvé citronové kůry

Cukrová poleva:

4 šálky bezlepkového moučkového cukru
2 lžíce mléka
1 lžíce medu
Potravinářská barviva

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 176 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Suché ingredience dobře promícháme, přidáme pokrájené máslo a vše dobře promísíme. Pak přidáme vejce, 1 lžíci mléka a citronový extrakt a znovu dobře promísíme a vypracujeme lepivé těsto. Pokud je příliš suché,
přidáme ještě trochu mléka.

andfeedingmykid.wordpress.com

Těsto zabalíme do fólie a necháme je alespoň 2 hodiny v ledničce. Z těsta vyválíme tenký plát (silný méně než 0,5 cm). Na vykrájování použijeme velikonoční vykrajovátka. Jestliže těsto příliš změkne a začne lepit, vložíme je na chvilku do mrazáku. Cukroví pečeme v předehřáté troubě asi 12 minut, až zezlátne.

Polevu připravíme z moučkového cukru a dalších ingrediencí. Mléka by mělo být takové množství, aby se poleva dala roztírat. Proto je přidáváme postupně. Pokud bude poleva příliš řídká, přidáme 1 lžičku cukru. Pokud chceme více barev, rozdělíme polevu do několika mističek a přidáme několik kapek potravinářských barviv. Před zdobením cukroví necháme zcela vychladnout.

Bezlepkové věnce na vajíčka

Ingredience:

3/4 šálku bílé rýžové mouky
3/4 šálku čirokové mouky (nebo bezlepkové ovesné)
3/4 šálku bramborového škrobu
3/4 šálku tapiokové mouky
2 a 1/2 lžičky xanthanové gumy (nebo guarové gumy)
3/4 lžičky mořské soli
1 šálek vlažného mléka
2 a 1/4 lžičky sušeného bezlepkového droždí
1/4 šálku cukru
3 velká vejce o pokojové teplotě
2 žloutky o pokojové teplotě
6 lžič oleje nebo rozpuštěného másla
1/2 lžičky jablečného octa
1 lžička vanilkového extraktu (nebo nahradíme část cukru vanilkovým cukrem)
1 lžička citronové kůry
4 obarvená vejce

Na potření:

1 velké vejce o pokojové teplotě
1 lžíce rozpuštěného másla (vychladlého)
1 lžíce medu nebo agávového sirupu
1/2 lžičky vody

Postup přípravy:

2 plechy vyložíme pečicím papírem. Ve velké misce promísíme všechny mouky, škrob a xanthanovou gumu, přidáme sůl. Cukr rozpustíme v mléce a přidáme droždí, necháme vzejít kvásek. Vejce lehce rozšleháme, přidáme olej nebo máslo a vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Přidáme kvásek a ocet a ještě nějakou dbou šleháme. Pak přisypeme moučnou směs a vypracujeme těsto. Necháme je kynout asi 1 hodinu.

Během kynutí těsta si rozšleháme vejce s ostatními ingrediencemi na potření. Jakmile těsto vykyne, předehřejeme troubu na 190 °C. Těsto přeneseme na vál notně posypaný bramborovým škrobem (nebo kukuřičným škrobem). Těsto také posypeme (použijeme asi 1 šálek škrobu). Pak je hněteme a případně přidáváme škrob, až přestane lepit.

Těsto rozdělíme na 4 stejné díly a 2 z nich ještě na 3 díly. Uválíme z nich (na vále stále silně posypaném škrobem) dlouhé válečky, ze kterých spleteme copánky. Stočíme je do věnce a spojíme konce. Věnečky přeneseme na plech a necháme je ještě několik minut kynout, pak je potřeme směsí s rozšlehaným vejcem a doprostřed každého věnce vložíme obarvené vejce. Pečte je 21 minut, až zezlátnou. Během pečení prvních dvou věnečků připravíme stejným způsobem druhé dva. Netvoříme všechny 4 najednou, protože druhá várka by vykynula příliš.

andflickr.com/Kathie Lapcevic

 

Související články