BEZLEPKOVÉ VAŘENÍ A PEČENÍ NEMUSÍ BÝT DRAHÉ! PŘIPRAVTE SI VLASTNÍ MOUČNÉ SMĚSI!

Nejprve si načrtneme seznam jednotlivých ingrediencí – mouk, škrobů a dalších přídavků, které do směsí můžeme použít.

Nejprve si načrtneme seznam jednotlivých ingrediencí – mouk, škrobů a dalších přídavků, které do směsí můžeme použít.

Bramborový škrob – je velmi jemný a pečivu dodává jemnou strukturu.

Tapioka – má sladkou chuť a dodává pečivu strukturu

Čiroková mouka – má oříškovou, sladší chuť a dodává pokrmům objem a strukturu, když se zkombinuje s tapiokou.

Sójová mouka – má oříškovou chuť a používá se jako zahušťovadlo. Bílkovina, kterou obsahuje, nahradí lepek v kynutých těstech. V pečeném stavu se její chuť zmírní.

Rýžová mouka – vyrábí se z jemně mleté rýže. Hnědá rýžová mouka je těžší a výživnější než bílá. Lze koupit i hrubší variantu.

Lepkavá (sladká) rýžová mouka – vyrábí se z krátkozrnné lepkavé rýže a je vhodná k zahušťování.

Mandlová mouka – lze připravit i doma pomletím mandlí. Obsahuje velké množství oleje a nelze jí nahrazovat každou mouku. Totéž platí i pro ostatní ořechové mouky.

Kukuřičný škrob – je velmi jemný a vhodný jako zahušťovadlo do omáček.

Kukuřičná mouka – je k dostání v různých stupních hrubosti a dodává pokrmům žlutou barvu, ale také vlhkost a strukturu.

Škrob z kořene arrowroot – je podobný kukuřičnému škrobu a lze zaměňovat. Používá se často na sušenky a cukroví. Nejlepší je používat ho v kombinaci s jinými bezlepkovými moukami.

Pohanková mouka – má silnou nahořklou chuť a platí za celozrnnou bezlepkovou mouku, protože obsahuje bílkoviny. Hodí se jako součást do chlebových směsí.

Jáhlová mouka – obsahuje skoro stejné množství bílkovin jako pšeničná, a proto se hodí do chlebových směsí. Samotná ale není dobrým pojivem. Má sladší chuť.

Ovesná mouka – o ovesné mouce se neustále debatuje, zda je, či není bezlepková a různé druhy se mohou lišit. Bezpečná je taková, která je přímo označena jako bezlepková.

Quinoová a amarantová mouka – je hrubší, výživná a bohatá na bílkoviny.

Xantanová guma – vyrábí se fermentací glukózy nebo laktózy a používá se jako zahušťovadlo.

Guarová guma – vyrábí se s guarových bobů a zahušťuje osmkrát lépe než kukuřičný škrob.

Pektin – Získává se z ovoce a dalších rostlin, převážně z citrusů. Má želírovací účinky a používá se též jako stabilizátor.

Nejlepší univerzální mouka

Aby směs měla potřebné vlastnosti, je třeba všechny ingredience velmi dobře promísit, nejlépe elektrickým mixérem. V tomto případě rozhodně platí, že čím více, tím lépe. Při přípravě moučných směsí je vždy lepší řídit se hmotností než objemem – v některých receptech však hmotnost není uvedena.

200 g jemné rýžové mouky
100 g pohankové mouky
100 g čirokové mouky
300 g bramborového škrobu
300 g tapioky
50 g odtučněného sušeného mléka (můžete vynechat)
10 g xantanové gumy

Další možnosti

250 g čirokové mouky nebo hnědé rýžové mouky
250 g tapioky
100 g mandlové mouky
1 lžička xantanové gumy

Nebo

180 g jemné bílé rýžové mouky
145 g kukuřičného škrobu
85 g tapioky
80 g jemné hnědé rýžové mouky
60 g odtučněného sušeného mléka
20 g bramborového škrobu
10 g xantanové gumy

Nebo

160 g jemné hnědé rýžové mouky
160 g jemné bílé rýžové mouky
80 g tapioky
80 g bramborového škrobu
20 g bramborového škrobu
18 g xantanové gumy
8 g čistého pektinu

Nebo

200 g čirokové mouky
200 g jáhlové mouky
300 g lepkavé rýžové mouky
300 g bramborového škrobu

Samokypřící mouka

Do moučné směsi přidáme 1 a 1/2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva na 250 g mouky.

Mouky vhodné na pečení moučníků

250 g hnědé rýžové mouky
250 g čirokové mouky
250 g tapioky

Nebo

3 šálky jemné hnědé rýžové mouky
1 šálek bramborového škrobu
1/2 šálku tapioky
1 a 1/4 lžičky guarové nebo xantanové gumy

Nebo

1 a 1/4 šálku jemné bílé rýžové mouky
3/4 šálku bramborového škrobu
1/2 šálku čirokové mouky
1/4 šálku jemné hnědé rýžové mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
2 lžičky xantanové gumy

Nebo

1 a 1/4 šálku čirokové mouky
2/3 šálku amarantové mouky
2/3 šálku hnědé rýžové mouky
1/4 šálku quinoové mouky
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce tapioky
3/4 lžičky xantanové gumy
3/4 lžičky soli

Určitě mezi těmito recepty najdete takový, který vám bude vyhovovat. I když několik prvních směsí je označeno jako univerzální, je možné, že na některé pokrmy vám bude vyhovovat jeden, na jiné druhý.

Fantastické bezlepkové a bezmléčné lívance

Vyzkoušejte si z mouky nejprve jednoduchý recept! Lívance, na které potřebujete jen 3 ingredience, jsou to pravé. Lépe se s moukou seznámíte a zjistíte, jaké má vlastnosti.

Ingredience:

1 zralý banán
2 vejce
1/4 šálku univerzální bezlepkové moučné směsi

 

Postup přípravy:

Vyšleháme vejce, vmícháme do nich mouku, rozmačkáme banán a přidáme do směsi. Pak naběračkou tvoříme na pánev lívance. Díky banánu jsou sladké i bez polevy.