FACESTARRecepty„ANTIDEPRESIVUM“ Z KUCHYNĚ NAŠICH BABIČEK: JÁHLY

„ANTIDEPRESIVUM“ Z KUCHYNĚ NAŠICH BABIČEK: JÁHLY

 

 

Jáhly, tedy vyloupané proso, měly v tradičním jídelníčku našich předků nezastupitelné místo a např. „jahelník“ patřil ke slavnostním pokrmům konzumovaným na Štědrý večer, jáhlová kaše zase nesměla chybět na závěr svatebních hostin (dle tradice jáhly novomanželům zajistily do budoucna dostatek peněz). Postupně však tato obilovina upadla v zapomnění a dnes se na její blahodárné účinky především na zažívací trakt, ale i psychiku, v podstatě zapomíná.

Mohlo by se zdát, že jáhly jsou vlastně „superpotravina“ – obsahují množství vlákniny, minerálů, díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné pro diabetiky a protože neobsahují lepek, tak i pro celiaky. Pravidelnou konzumací jáhel jednoduše zlepšíte vaše zdraví, podpoříte funkci střev, přispějete ke kvalitě vlasů a nehtů a hlavně – podpoříte štíhlou linii. Díky tomu, že obsahují tzv. komplexní sacharidy, jáhly totiž zasytí, poskytnou vám dostatek energie, ale naprosto minimálně se promítnou do podkožního tuku.

and

Kromě toho obsahují jáhly fosfor. To je přímo „zázračný“ prvek, který vám zaručeně zlepší náladu. Právě nedostatek fosforu totiž způsobuje nejen deprese, ale i únavu. Budete-li tedy pravidelně konzumovat pokrmy z jáhel, váš pohled na svět bude hned veselejší (což se obzvlášť na podzim určitě hodí).

A jak jáhly zpracovat v chutné jídlo? V základu platí, že před přípravou jakéhokoliv pokrmu z jáhel bychom je měli (ideálně alespoň dvakrát) spařit horkou vodou, čímž odstraníme jejich mírně nahořklou chuť. Poté je stačí uvařit ve vodě a další kulinářské kreativitě se již meze nekladou.

Začátečníkům (začátečnicím) přijde jistě k chuti jáhlová kaše – slaná či sladká, pokročilí se mohou klidně pustit i do výroby různých sladkých dezertů z jáhlového těsta. A kdybyste hned zpočátku neměli odvahu na jeho výrobu, nezoufejte, na trhu již působí společnosti, které se věnují výrobě „meziproduktu“ – tedy základní směsi, z níž vyrobíte těsto jedna radost. Zkusit můžete např. to od firmy Nominal, ze kterého i úplní kuchařští nováčci vykouzlí báječné a hlavně zdravé pochoutky, a to jak tradiční české (sladké lokše), tak i ty, které jsou známé ze zahraničních kuchyní (např. gnocci nebo nachos). Další chutné recepty najdete zde.

and

Související články