5 poctivých domácích svačinek na cesty, které nemusíte mít v ledničce

Nebudete odkázáni na to, co kde cestou koupíte a vaše strava bude vyvážená a bez nežádoucích složek a alergenů.

Müsli tyčinky plné ovoce a semínek

Ingredience:

1/4 šálku rozpuštěného kokosového oleje

3 lžíce hladkého arašídového másla

3 lžíce rýžového sirupu

1/4 šálku mletých lněných semínek

1 a 1/4 šálku jablečné přesnídávky

1 lžička vanilkového extraktu

3 šálky ovesných vloček

1/2 šálku rozinek

1/2 šálku pokrájených sušených meruněk

1/4 šálku dýňových semínek

1/4 šálku slunečnicových semínek

1/2 lžičky skořice

1/4 lžičky soli

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 160 °C a plech vyložíme pečicím papírem. V malém kastrůlku necháme rozpustit kokosový olej, arašídové máslo a rýžový sirup a promícháme. Odstavíme z plotny a přidáme lněné semínko, jablečnou přesnídávku a vanilku a opět promícháme.

Ve velké misce smícháme ovesné vločky, sušené ovoce, semínka, skořici a sůl. Přidáme tekutou směs a vše dobře promícháme. Směs přeneseme na plech a uhladíme. Pečeme asi 45 minut, až zezlátne. Necháme ji pak zcela vychladnout a pokrájíme na 12 kousků. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě. Nosíme je dobře zabalené.

 

Domácí krekry

Ingredience:

3 šálky hladké mouky nebo směsi hladké a celozrnné mouky

2 lžičky cukru

2 lžičky soli

4 lžíce extra panenského olivového oleje

1 šálek vody

Na posypání:

1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce semen fenyklu, 1 Lžíce máku, 1 lžička soli

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 220 °C. Mřížku umístíme do spodní třetiny trouby a plech lehce posypeme moukou.

Ve střední misce smícháme suché ingredience, přidáme olej a vodu. Vše promícháme a vytvoříme měkké, lepivé těsto. Jestliže na dně misky zůstane větší množství mouky, přidáme trochu vody (po lžících).

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu postavíme stranou. Pracovní plochu lehce posypeme moukou a z poloviny těsta vytvarujeme čtverec, který rozválíme na 5 mm silný plát. Lehce jej potřeme vodou a posypeme semínky a solí (pokud chceme).

Pak plát rádlem nebo ostrým nožem nakrájíme na krekry (asi 2,5 cm x 5 cm) a přesneseme je na plech (můžeme je skládat těsně k sobě) a propícháme je lehce vidličkou. Pečeme 12 až 15 minut, až okraje zhnědnou. Pak je vyjmeme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Další tipy:

Krekry také můžeme posypat sušenými bylinkami, mletými chilli papričkami, nebo různými směsmi koření.

Sýrové krekry připravíme tak, že do suchých ingrediencí vmícháme 1 a 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýra a pak směs ještě rozmixujeme v kuchyňském robotu.

Arašídové kuličky s mlékem a medem

Ingredience:

1/2 šálku hladkého arašídového másla

1/3 šálku medu nebo agávového sirupu

1/3 šálku strouhaného kokosu

1 šálek sušeného mléka

Postup přípravy:

Všechny ingredience promícháme a vytvoříme trošku drobivé, lepkavé těsto. Z těsta vytvarujeme kuličky a pokusíme se je všechny hned nesníst.

Müsli sušenky

Ingredience

1/2 šálku ořechového másla (arašídového nebo jiného)

1/3 šálku medu

1/2 lžičky mleté skořice

1/2 lžičky soli

1 lžička vanilkového extraktu

1 velké vejce

1 a 3/4 šálku přírodního neslazeného müsli

1/2 šálku celozrnné mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Ve středním kastrůlku rozehřejeme ořechové máslo a med, až získáme hladkou směs. Odstavíme z plotny a vařečkou vmícháme skořici, sůl a vanilku. Jakmile směs trochu vychladne, přidáme vejce, müsli, mouku a prášek do pečiva a důkladně promícháme.

Ze dvou lžic směsi tvoříme kuličky a na plechu je smáčkneme do placiček. Klademe je asi 2,5 cm od sebe. Pečeme 6 až 8 minut, až zezlátnou, pak je přeneseme na mřížku a necháme vychladnout.

Tip redakce:

Místo müsli můžeme použít 1 šálek ovesných vloček, 1/2 šálku sušeného ovoce a 1/4 šálku posekaných ořechů a semínek.

Brusinky v jogurtu 

Ingredience:

1 lžíce vody

1 lžička vanilkového extraktu

1/2 lžičky želatiny

1/4 šálku řeckého jogurtu

1 lžíce medu

Špetka soli

2 šálky moučkového cukru (plus další na obalení brusinek)

3 šálky sušených brusinek

Postup přípravy:

Do vody přidáme vanilkový extrakt, přidáme želatinu a promícháme. Necháme stát asi 5 minut, vytvoří se hustá pasta.

V jiné nádobě smícháme jogurt, med a sůl. Směs vložíme do mikrovlnné trouby, kterou zapínáme v pětisekundových intervalech na nejvyšší výkon tak dlouho, až je směs tekutá a horká na dotek. Nesmí se začít vařit, aby se jogurt nesrazil.

Do jogurtové směsi vmícháme želatinu a dobře promícháme. Přidáme moučkový cukr a vytvoříme hustou, ale stále ještě tekutou směs.

Brusinky obalíme v moučkovém cukru a vlijeme na ně polovinu jogurtové směsi a promícháme. Brusinky by měly být celé obalené v jogurtu.

Plech vyložíme pečicím papírem a brusinky na něj rozprostřeme, pokud možno je oddělíme od sebe. Necháme je stát asi 30 až 45 minut, až budou na dotek suché. Pak je přeneseme zpět do misky  a vlijeme k nim druhou polovinu jogurtu, promícháme a znovu je rozprostřeme na plech a necháme uschnout. Během suešní je lehce promícháme, aby uschly dobře po všech stranách. Celkově to bude trvat asi 6 hodin. Uchováváme je ve vzduchotěsné nádobě.