Přinášíme vám vyzkoušené recepty, které letos ozdobí vaše velikonoční menu. Vyzkoušejte jemnou bábovku, lákavý mazanec, cupcaky ze špaldové mouky a nebo tradičního beránka!
Hlavní roli v dnešních receptech hraje mléko a jogurt, který, jak je všeobecně známo, obsahuje kvalitní bílkoviny, dobře využitelný vápník a řadu dalších minerálních látek (jód, zinek) a vitaminů (A, D, B2 a B12). Jogurty a další kysané mléčné výrobky jsou navíc i zdrojem prospěšných bakterií. Takže tyto neodolatelné zdravé kombinace rozhodně stojí za vyzkoušení!
„Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara. Jsou spjaty také s dobrým jídlem a pečením něčeho sladkého na stůl. Z našich produktů jsme připravili sladké recepty,“ uvádí Ing.Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Jedním ze symbolů Velikonoc je beránek, proto jsme z našeho smetanového bílého jogurtu upekli bábovku ve formě velikonočního beránka. Vyzkoušet můžete jednoduchou, ale velmi chutnou bábovku s použitím Bílého jogurtu z Valašska, nadýchaný mazanec, oblíbené cupcaky ze špaldové mouky,„ dodává Radka Benešová.
Velikonoční bábovka
Ingredience
Postup
Všechny ingredience nasypeme do hluboké mísy a důkladně vyšleháme robotem nebo šlehačem. Vzniklé těsto nalijeme do dobře vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 15 minut při 180°C, pak snížíme na 150°C a dopečeme. Po upečení vyklopíme a necháme dobře vychladnout na mřížce. Pak pocukrujeme nebo můžeme polít rozpuštěnou čokoládou.

Velikonoční mazanec
Ingredience:
Postup:
V hrnku s 50 ml ohřátého mléka, třtinového cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme odstát. Po dobu, co nám bude kvásek stát, vyšleháme žloutky se zbylým mlékem a přidáme Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí. Do vyšlehané hmoty přidáme ovesné vločky, špaldovou mouku, olej a extrakt z vanilky. Jakmile máme těsto vyšlehané, přidáme sušené ovoce a kvásek.
Takto vzniklé těsto necháme stát alespoň hodinu na teplém místě než nám pěkně vykyne. Z vykynutého těsta vytvoříme jeden velký bochánek, případně můžeme tvořit i několik malých bochánků. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C dozlatova zhruba 40 – 50 minut.
and
Velikonoční cupcake ze špaldové mouky
Ingredience:
Krém:
Postup:
Do mísy přesypeme mouku, prášek do pečiva, špetku soli a dáme stranou. Ve druhé míse si vyšleháme vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem, poté přidáme olej. Do vzniklé směsi začneme postupně přidávat špaldovou mouku s práškem do pečiva a Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vyšleháme dohladka.
Troubu si předehřejme na 170°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Těsto rozdělíme do asi 12 košíčků tak, aby byly do 3/4 plné. Pečeme zhruba 20 minut.
Mezitím, co se nám cupcake pečou si připravíme krém. Dohladka si vyšleháme mascarpone, případně tučný tvaroh, můžeme přidat vanilkové aroma. Přidáme prosetý cukr a nakonec i Čerstvou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Pokud chceme krém tužší, je lepší cukr smíchat se ztužovačem šlehačky. Vzniklý krém můžeme dát ještě více ztuhnout do lednice.

Jogurtový beránek
Suroviny:
Postup přípravy:
Nejprve si v míse smícháme Smetanový jogurt z Valašska s vejci, olejem a cukry. Poté přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Vše dobře promícháme a následně můžeme vmíchat, dle vlastní chuti, mandle, rozinky, kandované ovoce. Jakmile máme těsto hotové nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané beránkové formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova cca 50 minut. Po vyjmuti z trouby necháme částečně vychladnout a pak vyklopíme z formy. Po vychladnutí můžeme dozdobit bílkovou či čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.
