4 velikonoční recepty s jogurtem a mlékem. Jsou zdravé a nadchnou i vaši rodinu

Přinášíme vám vyzkoušené recepty, které letos ozdobí vaše velikonoční menu. Vyzkoušejte jemnou bábovku, lákavý mazanec, cupcaky ze špaldové mouky a nebo tradičního beránka!

Hlavní roli v dnešních receptech hraje mléko a jogurt, který, jak je všeobecně známo, obsahuje kvalitní bílkoviny, dobře využitelný vápník a řadu dalších minerálních látek (jód, zinek) a vitaminů (A, D, B2 a B12). Jogurty a další kysané mléčné výrobky jsou navíc i zdrojem prospěšných bakterií. Takže tyto neodolatelné zdravé kombinace rozhodně stojí za vyzkoušení!

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara. Jsou spjaty také s dobrým jídlem a pečením něčeho sladkého na stůl. Z našich produktů jsme připravili sladké recepty,uvádí Ing.Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Jedním ze symbolů Velikonoc je beránek, proto jsme z našeho smetanového bílého jogurtu upekli bábovku ve formě velikonočního beránka. Vyzkoušet můžete jednoduchou, ale velmi chutnou bábovku s použitím Bílého jogurtu z Valašska, nadýchaný mazanec, oblíbené cupcaky ze špaldové mouky, dodává Radka Benešová.

Velikonoční bábovka 

Ingredience

 200 g Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
200 g hladké mouky
3 vejce
150 g cukru krupice 
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
nastrouhaná kúra z jednoho citrónu
 

Postup

Všechny ingredience nasypeme do hluboké mísy a důkladně vyšleháme robotem nebo šlehačem. Vzniklé těsto nalijeme do dobře vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 15 minut při 180°C, pak snížíme na 150°C a dopečeme. Po upečení vyklopíme a necháme dobře vychladnout na mřížce. Pak pocukrujeme nebo můžeme polít rozpuštěnou čokoládou.

Uvedené množství těsta je do menší formy. Bábovka je vláčná a voňavá.

Velikonoční mazanec

 Ingredience:

190 g celozrnné špaldové mouky
150 ml Čerstvého mléka z Mlékárny Valašské Meziříčí 
50 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 sáček sušeného nebo čerstvého droždí
3 žloutky
170 g ovesných vloček (jemně namletých)
50 g třtinového cukru 
70 ml oleje (můžeme použít zdravější variantu např. kokosový olej)
1 lžička vanilkového extraktu
sušené ovoce dle chuti (nasekané meruňky, brusinky, rozinky dle toho, co máme doma)
vejce na potření
mandle na posypaní

 

Postup:

V hrnku s 50 ml ohřátého mléka, třtinového cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme odstát. Po dobu, co nám bude kvásek stát, vyšleháme žloutky se zbylým mlékem a přidáme Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí. Do vyšlehané hmoty přidáme ovesné vločky, špaldovou mouku, olej a extrakt z vanilky. Jakmile máme těsto vyšlehané, přidáme sušené ovoce a kvásek.

Takto vzniklé těsto necháme stát alespoň hodinu na teplém místě než nám pěkně vykyne. Z vykynutého těsta vytvoříme jeden velký bochánek, případně můžeme tvořit i několik malých bochánků. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C dozlatova zhruba 40 – 50 minut.

Velikonoční cupcake ze špaldové mouky

Ingredience:

 125 g špaldové mouky
50 g třtinového cukru
100 ml Kefírové mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
60 ml oleje (můžeme použít např. kokosový olej)
1 lžička prášku do pečiva
1 větší vejce
1 vanilkový cukr
špetka soli

 

Krém:

250 g mascarpone nebo tučný tvaroh
65 g moučkového cukru
100 ml Čerstvé smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí 
na dozdobení drobné ovoce nebo barevné zdobení 

 

Postup:

Do mísy přesypeme mouku, prášek do pečiva, špetku soli a dáme stranou. Ve druhé míse si vyšleháme vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem, poté přidáme olej. Do vzniklé směsi začneme postupně přidávat špaldovou mouku s práškem do pečiva a Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vyšleháme dohladka. 

Troubu si předehřejme na 170°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.  Těsto rozdělíme do asi 12 košíčků tak, aby byly do 3/4 plné. Pečeme zhruba 20 minut.

Mezitím, co se nám cupcake pečou si připravíme krém. Dohladka si vyšleháme mascarpone, případně tučný tvaroh, můžeme přidat vanilkové aroma. Přidáme prosetý cukr a nakonec i Čerstvou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Pokud chceme krém tužší, je lepší cukr smíchat se ztužovačem šlehačky. Vzniklý krém můžeme dát ještě více ztuhnout do lednice. 

Po vyjmutí z trouby necháme cupcake vychladnout a nakonec zdobíme krémem, posypkou.

Jogurtový beránek 

 Suroviny:

400 g Smetanového jogurtu z Valašska 
2 vejce
180 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
400 g polohrubé mouky
150 ml oleje
1 prášek do pečiva
Dle chuti lze přidat:
Citrónovou nebo pomerančovou kúru 
1 hrst nasekaných ořechů nebo mandlí
kandované ovoce nebo sušené meruňky případně jiné sušené ovoce 

 

Postup přípravy:

Nejprve si v míse smícháme Smetanový jogurt z Valašska s vejci, olejem a cukry. Poté přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Vše dobře promícháme a následně můžeme vmíchat, dle vlastní chuti, mandle, rozinky, kandované ovoce. Jakmile máme těsto hotové nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané beránkové formy.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova cca 50 minut. Po vyjmuti z trouby necháme částečně vychladnout a pak vyklopíme z formy. Po vychladnutí můžeme dozdobit bílkovou či čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Beránka můžeme udělat i mramorovaného, pokud polovinu těsta obarvíme kakaem. Lze upéct i jako bábovku.