FACESTARRecepty4 luxusní dobroty z kaštanů slané i sladké!

4 luxusní dobroty z kaštanů slané i sladké!

Co s čerstvými kaštany? Nejprve se musí upéci a vyloupat. Pak je možné je použít do různých pokrmů, a to slaných i sladkých. Samozřejmě je můžeme sníst i jen tak, právě vytažené z trouby. Ale tyhle recepty za vyzkoušení rozhodně stojí. Ukážeme si, jak z kaštanů připravit tradiční nádivku, polévku i dezert.

Co s čerstvými kaštany? Nejprve se musí upéci a vyloupat. Pak je možné je použít do různých pokrmů, a to slaných i sladkých. Samozřejmě je můžeme sníst i jen tak, právě vytažené z trouby. Ale tyhle recepty za vyzkoušení rozhodně stojí. Ukážeme si, jak z kaštanů připravit tradiční nádivku, polévku i dezert.

Jak péci a loupat kaštany

Základem jsou správně připravené kaštany. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ostrým nožem na ploché straně každý kaštan nařízneme do kříže. Pak kaštany pečeme na plechu nebo vpekáči asi 30 minut. Necháme je trošku vychladnout, abychom je mohli oloupat (loupat je musíme ale ještě horké) a zbavíme je dvou vrstev slupky – tvrdé tmavě hnědé kůry a spodní světlé slupky.

Kaštany pečeme v malých dávkách, aby po vytažení z trouby příliš nevychladly. Jednotlivé dávky můžeme upéci i na jednom plechu – každou zabalíme do alobalu a po vytažení otevřeme vždy jen jednu, ostatní zůstanou horké delší dobu.

and

Kaštanová nádivka do drůbeže

Kaštanovou nádivkou Američané nadívají především svátečního krocana. Můžeme ji však použít i do kuřete nebo do kachny, když ji chcete připravit trošku netradičně. S výsledkem budete určitě spokojeni. S tímto množstvím nádivky naplníme 2kuřata, větší kachnu či menší krůtu.

Ingredience:

120 g másla
3 – 4 šalotky pokrájené na tenké plátky
2 šálky pokrájeného bíléh pečiva
2 šálky pečených kaštanů
1/2 lžíce čerstvého tymiánu
2 lžíce husté smetany
Sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na velké pánvi s těžkým dnem rozpustíme máslo. Přidáme šalotku a osmahneme ji (asi 5 minut). Pak přidáme pokrájené pečivo a dobře promícháme,necháme je lehce zezlátnout. Pánev odstavíme z plotny, přidáme kaštany a tymián. Asi čtvrtinu kaštanů rozlámeme. Přidáme smetanu a promícháme. Nádivku osolíme a opepříme. Ještě teplou ji naplníme do drůbeže a dáme péci.

Krémová kaštanová polévka

Nic v zimě nepotěší víc než vydatná horká polévka. Jemná krémová polévka z pečených kaštanů a zeleniny je to pravé.

Ingredience:

3 šálky pečených kaštanů
2 šálky pokrájené cibule
3/4 šálku mrkve pokrájené na tenké plátky
1 lžíce olivového oleje
6 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
Sůl a čerstvě namletý pepř
1/3 šálku šlehačky
1 a 1/2 lžíce posekaného čerstvého tymiánu

Postup přípravy:

Čerstvě upečené kaštany necháme vychladnout a v troubě při 200 °C pečeme cibuli s mrkví promíchanou s olivovým olejem tak dlouho, až změkne. Občas promícháme. Pečenou zeleninu přidáme ke kaštanům. Do směsi vlijeme vývar, promícháme a po částech rozmixujeme do hladka. Rozmixovanou směs vlijeme do kastrolu  a vaříme na mírném oni asi 20 minut.

Každou misku s polévkou ozdobíme ušlehanou šlehačkou a posypeme tymiánem. Ihned podáváme.

Čokoládový dort s kaštany

Vyzkoušejte tento výborný dezert. Po svátečním obědě budedokonalou tečkou.

Ingradience:

2 šálky mléka
500 g pečených kaštanů, pokrájených na kousky
100 g hořké čokolády s min. obsahem kakaa 70 %
1/2 šálku másla
4 vejce
1/2 šálku moučkového cukru
3/4 šálku mletých mandlí
2 lžičky škrobu (kukuřičného nebo bramborového)
Strouhaná kůra z jednoho pomeranče

Na polevu:

2/3 šálku cukrového sirupu (cukr svaříme s vodou v poměru 1:1)
60 g pečených kaštanů (celých)
60 g pistácií
60 g brusinek
Šťáva z 1 pomeranče

Budeme potřebovat vymazanou 20cm dortovou formu s oddělitelným dnem. Troubu předehřejeme na 160 °C. Kaštany povaříme v mléce v kastrůlku se silným dnem asi 20minut. Odstavíme je z plotny a necháme trošku vychladnout. Směs rozmixujeme na hladkou kaši. Vlijeme ji do misky a postavíme stranou. Čokoládu s máslem rozehřejeme ve vodní lázni. Vejce rozšleháme s cukrem, až vznikne hustý krém. Mleté mandle smícháme se škrobem a pomerančovou kůrou. Rozehřátou čokoládu lehce vmícháme do kaštanové kaše, stejně lehce do ní pak vmícháme vejce s cukrem a nakonec suché přísady. Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme asi 40minut. Párátkem či špejlí vyzkoušíme, zda je dort propečený.Během pečení připravíme polevu. Cukrový sirup přivedeme kmírnému varu a přidáme kaštany, pistácie, brusinky a pomerančovou šťávu. Na mírném ohni vaříme asi 40 minut. Necháme vychladnout. Upečený dort necháme ještě 10 minut ve formě, pak teprve jej vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Podáváme přelitý polevou.

Kaštanová pasta

Kaštanová pasta je výborná jako náplň do cukroví (například do košíčků), rolád nebo taštiček z listového těsta. Její příprava je jednoduchá a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Ingredience:

340 g pečených kaštanů
1 šálek cukru
2 šálky vody
1 lžíce vanilkového extraktu (nebo část cukru nahradíme vanilkovým cukrem)

Postup přípravy:

V kastrůlku přivedeme k varu vodu s kaštany a cukrem. Na mírném ohni kaštany vaříme asi 25 až 35 nminut, až se většina vody vypaří. Kastrůlek odstavíme z plotny a přidáme vanilku. Sirup slijeme do jiné nádobky a kaštany rozmixujeme do hladka. Pak sirup pomalu do rozmixovaných kaštanů vmícháváme, až dosáhneme požadované konzistence. Pastu necháme vychladnout a pak ji můžeme uchovávat v ledničce.

Související články