V první řadě bychom měli vyvrátit jeden velký mýtus, který se stává stále populárnější. Je jím názor, že chutě jsou reakce organismu na nedostatek výživy. Chuť na čokoládu má často na svědomí nízká hladina hořčíku, ale žádný odborník se ani pod tuto teorii nepodepíše.
„Neexistuje mnoho vědecky podložených důkazů, že by měly naše chutě jakoukoliv spojitost s nedostatkem nutričních hodnot,“ říká Sharon Palmer, autorka knihy The Life Plant-Powered. „Kdyby naše chutě souviseli s nějakým nedostatkem, které naše tělo potřebuje, pak bychom měli určitě chuť na kapustu nebo jablko na místo hranolek a zmrzliny, ne? Lidské tělo má ale tendenci dožadovat se potravin bohatých na tuky, sacharidy a cukry.“
Proč nás ale takové chutě přepadají? A o čem vypovídají?
V první řadě bychom měli vyvrátit jeden velký mýtus, který se stává stále populárnější. Je jím názor, že chutě jsou reakce organismu na nedostatek výživy. Chuť na čokoládu má často na svědomí nízká hladina hořčíku, ale žádný odborník se ani pod tuto teorii nepodepíše.
„Neexistuje mnoho vědecky podložených důkazů, že by měly naše chutě jakoukoliv spojitost s nedostatkem nutričních hodnot,“ říká Sharon Palmer, autorka knihy The Life Plant-Powered. „Kdyby naše chutě souviseli s nějakým nedostatkem, které naše tělo potřebuje, pak bychom měli určitě chuť na kapustu nebo jablko na místo hranolek a zmrzliny, ne? Lidské tělo má ale tendenci dožadovat se potravin bohatých na tuky, sacharidy a cukry.“
Pokud si ale chcete konzumaci čokolády omlouvat tím, že se Vaše tělo dožaduje po hořčíku, pak věřte, že v sušených dýňových semínkách je více než dvojnásobek hořčíku než právě v čokoládě. Ale je to zářný příklad toho, že nedostanete chuť na dýňová semínka, ale na čokoládu, takže to asi s nedostatkem živin dvakrát souviset nebude…
Některé chutě ale značí skutečně zdravotní problémy. Jaké to jsou?
Chuť na: Vodu
Mohlo by to znamenat: Diabetes
Nadměrná žíznivost je častým příznakem cukrovky. Abychom si ale rozuměli – není to taková ta žízeň, kterou pociťujeme po poctivém tréninku. Je to mnohem výraznější touha po vodě, která je typicky spjata s nadměrným močením. Pokud cukrovkou trpíte, hromadí se Vám cukr v krvi a Vaše ledviny jsou zatěžovány víc než kdy jindy.
Chuť na: Sůl
Mohlo by to znamenat: Addisonova nemoc
Pokud trpíte přehnanou chutí na slané výrobky a nikdy jich nemáte dost, pak to může být znakem Addisonovy choroby. Výjimku v tomto případě tvoří vytrvalostní sportovci, kteří vyplavují sůl v podobě potu. Pro nás ostatní je to jeden z hlavních příznaků výše zmíněné nemoci, jejíchž podstatou je selhání nadledvinek. Selhávají při tom hormony, jako je aldosteron, který je důležitý k udržení krevního tlaku, nebo kortizol – ten je velice důležitý, protože pomáhá tělu reagovat na stres. Pokud máte, byť jen minimální, podezření, že by se tato nemoc mohla týkat i Vás, navštivte urychleně lékaře.
Chuť na: Led

Mohlo by to znamenat: Nedostatek železa
Chuť na věci bez jakékoliv nutriční hodnoty, jako je led, hlína nebo papír je známé pod označením pica. Jedná se ale o velice ojedinělou nemoc, která má většinou i nějaké psychické příznaky. Další možností, proč toužíme jíst ne zcela obvyklé výrobky je možný nedostatek železa. To doplníme buď přirozenou cestou ve formě např. čerstvého špenátu, nebo pomocí doplňků stravy, které zakoupíme v jakékoliv lékárně či drogérii.